用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 3歲4個月, 對話時分不清你/我 ,有什麼方法可幫他 ? ...
go

3歲4個月, 對話時分不清你/我 ,有什麼方法可幫他 ? [複製鏈接]

表弟3歲4個月, 去年評估整體發展遲緩大半年,近來很多方面都有進步, 但在分別 你/我 時, 不明白幾時用你, 幾時用我, 佢以為 個個人講"我"字時一定係講緊佢,  可用什麼方法幫他呢 ? Thank You !
   0    0    0    0
[size=large]嵐嵐寫真集 :-o  :-o  :-o

原帖由 Kee 於 10-3-30 16:20 發表
表弟3歲4個月, 去年評估整體發展遲緩大半年,近來很多方面都有進步, 但在分別 你/我 時, 不明白幾時用你, 幾時用我, 佢以為 個個人講"我"字時一定係講緊佢,  可用什麼方法幫他呢 ? Thank You ! ...

試吓用手偶或公仔對答, 佢明咗之後同佢創作d 故事玩, 應該ok.

除了你/我 仲有什麼問題?

原帖由 Kee 於 10-3-30 16:20 發表
表弟3歲4個月, 去年評估整體發展遲緩大半年,近來很多方面都有進步, 但在分別 你/我 時, 不明白幾時用你, 幾時用我, 佢以為 個個人講"我"字時一定係講緊佢,  可用什麼方法幫他呢 ? Thank You ! ...

大人A陪小朋友一組, 另一個大人B自己一組, 咁樣同佢對答, A要在小朋友講"你"之前糾正返佢應該講"我", 或者反之, 千其唔好由B提示, 會越提越亂.

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

Hi Kee

我囝囝也是三歲三個月, 都是分不到你/我, 教佢的時候, 會好混亂.

加埋手勢與道具 ,例: 唔該"你" 幫 "我" 比件玩具 "佢"吖

大人講「你」或者 「佢」的時候要用手指住果個人,小朋友講「我」的時候要捉住佢隻手拍自己心口,語氣和動作都要誇,我個仔細個果陣我地一家三口成日都喺屋企做呢d大龍鳳.....

原帖由 kikiboy 於 10-4-7 18:00 發表
大人A陪小朋友一組, 另一個大人B自己一組, 咁樣同佢對答, A要在小朋友講"你"之前糾正返佢應該講"我", 或者反之, 千其唔好由B提示, 會越提越亂.

Thank You !

我地會試下, 有時都會用誇張的語氣同佢講, 真係好似做戲咁做.
[size=large]嵐嵐寫真集 :-o  :-o  :-o

我跟仔仔玩遊戲(最好很快玩完可不停REPEAT如UNO/過三闋/抽大少數...),如我WIN我會指住自己說我WIN跟住指仔仔說你LOSS.相反我LOSS我會指住自己說我LOSS跟住指仔仔說你WIN.

我亦試過用PRESS CROCODILE 牙仔玩具跟仔仔TRAIN...當到我時我會指住自己說到"我"PRESS跟住到仔仔我會指住他說到"你"PRESS.

多TRAIN自然會用得當!!!!

大家努力吧!
‹ 上一主題|下一主題