用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生同St Catherine 你會點選擇?
樓主: B.B.BaBa
go

民生同St Catherine 你會點選擇? [複製鏈接]

依家最驚反而係兩間都無offer 俾o者, 我睇民生或St Cat 是但一間有 offer 都有好多家長飛去留位勒! 留位$已不是問題了!

醒目開學勳章

St Cat 相信大部份仔囡都interviewed 完勒, 下一round民生, add oil!

關於民生, 請重溫親子王 vol.80, good luck!
http://iread-st.com/smartparents/

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 alibabah 於 11-11-7 21:55 發表
超難揀, 呢個分析幾好, 同時間亦不妨望下自己個囡是否適合傳統教學的民生, 或比較多NET的St Cat. 讀民生出來應是一個generic 香港學生, 應不會學壞喔! 我有朋友就係民生7A學生, 同我地一樣咁低能!

...

版主按 : 請理性討論及小心用詞, 閣下這樣說已經語帶挑釁

我會選St Cat因小兒也曾在MSK1-K3MS offer了民小,但因考到英華,所以放棄民小。小一直到現在,英文真是追得辛苦,英文和相比那些從SC出來的同學,真是相距一條街(averge 90 VS 67);請教那些家長,她們都說兒子在校K1-K3日日聽英文和做很多英文練習,所以升小英文全無問題,而我自己英文不好,只可每星期帶他去上英文補習。我覺得應在幼兒時打好基礎,才是最重要呢!朋友跟我說民幼有英普班,但現在只有3-4位外藉英文老師和2-3位普通話老師,怎樣教那麼多班?除非,下年請多些外藉老師啦!

原帖由 alvisly 於 11-11-13 14:30 發表
我會選St Cat因小兒也曾在MS讀K1-K3,MS offer了民小,但因考到英華,所以放棄民小。小一直到現在,英文真是追得辛苦,英文和相比那些從SC出來的同學,真是相距一條街(averge 90 VS 67);請教那些家長,她們都說兒子在校K1-K3日日聽 ...

實在是經驗之談,多謝你!

其實有些家長喜歡民幼也沒問題,不過要多些train小朋友多些英文和普通話,因上了小學完全是倆回事,工課很多,又要每週應付中英默書,間中也有小測,到時先train,跟本就無時間。選St Cat 起碼還有時間學其他嘢,例如小提琴,游水…

I also share my view   ...

My elder son was graduated from SC and my younger son is now studying in MS. Last year, I chose MS and gave up SC (and KV, LH, Soka..etc) -not an easy decision.

The main reason is that I want a "secured P1 place" in a good (though not top) primary school. It was a nightmare to play the P1 allocation game and surely the competition is more keen 2 years later. Another reason is that the saved school fee (MS's school fee is one tenth of SC's after deducting the gov. voucher) can be paid to some private NET lessons.  

Both schools are good. SC is a happy school and kids are quite free. There is no dictation nor exam. My elder son took some times to adapt to the primary school life. MS is very traditional. The school has improved a lot in English and PTH standard in these years. They have NET lesson 4 times a week.

原帖由 alvisly 於 11-11-13 14:30 發表
我會選St Cat因小兒也曾在MS讀K1-K3,MS offer了民小,但因考到英華,所以放棄民小。小一直到現在,英文真是追得辛苦,英文和相比那些從SC出來的同學,真是相距一條街(averge 90 VS 67);請教那些家長,她們都說兒子在校K1-K3日日聽 ...

想問你仔仔幾時畢業? 在MS成績如何? 因我老闆仔仔今年剛畢業, 轉左去喇沙讀P.1(爸爸OLD BOY), 佢仔仔英文都無問題喎, 係話覺得教得快D囉, 不過我相信小朋友升上小學一定要有時間適應, 同埋本身英文底都好重要.

乜民生唔係連第一階段都唔得玩咩?請問你老闆個仔點可以考到LS?

原帖由 evavan 於 11-11-14 09:17 發表
乜民生唔係連第一階段都唔得玩咩?請問你老闆個仔點可以考到LS?

因我老闆係LS old boy,佢仔仔計埋宗教分,第一round自行時LS已收。

即讀民幼可以參加1ST ROUND, but cannot 大抽獎??

st cat for me

原帖由 evavan 於 11-11-14 09:40 發表
即讀民幼可以參加1ST ROUND, but cannot 大抽獎??

其實你私底下(學校唔知o既情況下)可以參加自行及大抽獎的, 只不過, 當有學校收了你的小朋友, 民小就會即時刪除學藉, 除非你唔打算讀民小, 否則都不會報吧!

有得選擇,當然是SC,英文底子打得好,對將來學習點都會有幫助。

原帖由 chichingmom 於 11-11-14 20:45 發表
我會揀ST CAT, 寧願個小朋友英文底好D, 一世都有幫助.

因我的英文不好,所以要帶他往補習。我相信你老闆在LS畢業,肯定英文好好,可能日日已在家跟她說英語。我的兒子是在2008年畢業的。順帶一提,因這校只收大約8成學生上民小,當年有位家長跟我說,因她女兒是幼二插班,所以不能直上民小,留位通常給k1上的學生。

原帖由 eebabyma 於 11-11-13 17:20 發表

想問你仔仔幾時畢業? 在MS成績如何? 因我老闆仔仔今年剛畢業, 轉左去喇沙讀P.1(爸爸OLD BOY), 佢仔仔英文都無問題喎, 係話覺得教得快D囉, 不過我相信小朋友升上小學一定要有時間適應, 同埋本身英文底都好重要. ...

請問民幼生,要唔要申請同面試考入民小,定係以內部評核就OK?几時先知入唔入到民小?
另外,民幼同民小收唔收細B?
THANKS

原帖由 alvisly 於 11-11-14 21:13 發表
因我的英文不好,所以要帶他往補習。我相信你老闆在LS畢業,肯定英文好好,可能日日已在家跟她說英語。我的兒子是在2008年畢業的。順帶一提,因這校只收大約8成學生上民小,當年有位家長跟我說,因她女兒是幼二插班,所以不能直上 ...

的確系呀,我女in完兩家,是但一家有OFFER就好了,。。不過我PERFER MS多一點。

原帖由 alibabah 於 11-11-8 13:54 發表
依家最驚反而係兩間都無offer 俾o者, 我睇民生或St Cat 是但一間有 offer 都有好多家長飛去留位勒! 留位$已不是問題了!

小女係SC K2生,可以講SC係傳統加活動教學既合體,老師會train小朋友紀律之餘,但又十分之鼓勵和接受小朋友主動提出意見,小女除左被train得有紀律、獨立外,亦十分喜歡表達意見,佢每天都很期待返學,回來亦會主動完成功課再讓我檢查。

總括來話,我見佢對學習都保持著濃厚既興趣,且每天都非常愉快,我相信自己揀啱左學校俾佢....

樓主:所有事都唔能夠一概而論,如果你已經了解左呢兩間學校既分別,亦有齊佢地既offers,咁就考慮邊間比較適合自己小朋友才決定。

原帖由 Cheerglory 於 10-4-3 15:40 發表
我覺得民生一條龍有中小學back up絕對好過 St. Catherine, 因為進可攻 ﹐退可守。今年甘環境三年後真係無人知會發生什麼事 。而論品德教育反而我覺得民生仲好過St Catherine﹐因民生和培正一樣﹐都係有教會背景的傳統學校  ...
‹ 上一主題|下一主題