用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

升小一~~

hi...

原帖由 yiubb 於 10-7-23 14:07 發表
要重新安排d興趣班時間ma~
咪係law, 呀仔大架喇, 佢得嘅
你買咗一套定2套呀?

佢依家weekday學緊咩??
我聽到有d小朋友除皮帶呢咁hair嘛
同你一樣,每樣2套,外套一件

要重新安排d興趣班時間ma~
咪係law, 呀仔大架喇, 佢得嘅
你買咗一套定2套呀?
原帖由 nakoko 於 10-7-21 12:25 發表

唔知喎....家長日果日問下....:) 你好想SAT咩??
另,前晚試左比佢著住條學校褲穿皮帶成晚,比想像中好,ok佢都做到,總算鬆口氣....
再另,原來小學既褲同幼稚園好大分別,以前既著大2個碼(夏季)都得,依家想著大一個碼都 ...

原帖由 yiubb 於 10-7-15 19:48 發表
咁知唔知sat朝有無架??  

唔知喎....家長日果日問下....:) 你好想SAT咩??
另,前晚試左比佢著住條學校褲穿皮帶成晚,比想像中好,ok佢都做到,總算鬆口氣....
再另,原來小學既褲同幼稚園好大分別,以前既著大2個碼(夏季)都得,依家想著大一個碼都唔得,果日一齊所買既校服,回家試完,發現條運動褲岩岩好,於是去換大一碼,但原來大一碼又褲頭鬆得制 你呢,有冇預大d??

咁知唔知sat朝有無架??
原帖由 nakoko 於 10-7-15 14:34 發表

聽過有家長講,小一生唔係一開學就有,要過幾個月等佢地settle晒先有,仲話日日都有,你有錢就有 上完5點左右囉....有錯請更正:)

原帖由 yiubb 於 10-7-14 17:31 發表
請問課外活動係唔係多數係星期五架? 時間又會大確至幾點架?

聽過有家長講,小一生唔係一開學就有,要過幾個月等佢地settle晒先有,仲話日日都有,你有錢就有 上完5點左右囉....有錯請更正:)

煒良mami
學校有咩課外活動架? 又多數係平時放學定sat架?

原帖由 煒良媽咪 於 10-6-20 10:48 發表

1. 當日書商會即時比大部份書, 欠書除外, 而英文書通常到開學後先取

2. 數學會中及英一同解說, 而教科書就用英文版, Quiz/Exam都係英文卷

3. 開學後會有通告告知自費課外活動資料, 任自行參加與否. 另有在課堂上 ...

請問課外活動係唔係多數係星期五架? 時間又會大確至幾點架?

學校係無分精英班, 而名次會講range, eg, 1-20, 21-40....全級

而math, 就 depend on 小朋友, 一般用英文, 如果大多人唔明,就會用中文講多次

7月7日要返去攪入學既野,我打算同亞仔返左學就去,但諗諗下,咁點同佢度身買校服呢??佢讀全日的....

原帖由 ayaya86 於 10-6-24 17:00 發表
我囡囡係上水讀幼稚園 因為婆婆湊 但小學就會番天水圍 咁佢都可以申請呢間小學嗎

沒有地區限制, 只要交表,面試,學校收就可以讀.
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

醒目開學勳章

以我所知,話係冇名次之分,但頭果3名係有的

原帖由 nakoko 於 10-6-22 16:43 發表

oic....
咁你對中教數有咩睇法呀?我覺得如果仍然係用英文書,只係加以中文解說既話都ok冇乜問題,小朋友仲易明白,係呢,你小朋友讀邊間幼稚園架? ...

我覺得都OK, 聞說李小數學科較其他直資深, 所以小朋友未必容易理解,一定要有取捨.
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

原帖由 dacco 於 10-6-23 14:30 發表
據我了解學校一至六年級都無分精英班架,唔知有無人知呢 ?

另外..一至六年班都無考試名次分架,又唔知係咪呢 ?

有無媽咪可以解答一下呢..thanks ^^

我們仍未入讀,但據了解是沒有精英班, 名次就好似有的.

據我了解學校一至六年級都無分精英班架,唔知有無人知呢 ?

另外..一至六年班都無考試名次分架,又唔知係咪呢 ?

有無媽咪可以解答一下呢..thanks ^^

原帖由 bebeyan 於 10-6-19 20:59 發表

小一簡介會時, 校長講過大家要有心理準備,佢地數學會轉中文教. 所以我都有心理準備,不過見書好似仍是英文,意思唔知係唔係英文數學,但加中文講解.

課外活動要等小朋友 settle down 左先有都好合理. 好多學校都唔會 ...

oic....
咁你對中教數有咩睇法呀?我覺得如果仍然係用英文書,只係加以中文解說既話都ok冇乜問題,小朋友仲易明白,係呢,你小朋友讀邊間幼稚園架?

原帖由 煒良媽咪 於 10-6-20 10:48 發表

1. 當日以書商會即時比大部份書, 欠書除外, 而英文書通常到開學後先取

2. 數學會中及英一同解說, 而教科書就用英文版, Quiz/Exam都係英文券

3. 開學後會有通告告知自費課外活動資料, 任自行參加與否. 另有在課堂 ...

謝謝你的回覆.

原帖由 bebeyan 於 10-6-18 23:06 發表

Thanks !! 仍有問題,

1)7月7日我地註冊買書等, 是否即時有書比 ? (因心急想知 P1 學什麼,可以早少少教定亞女)

2) 數學校長話可能轉中文教, 我見書本是英文書名, 甘是否只轉語言,書不轉 ?

3) 小一生有無課外活 ...

1. 當日書商會即時比大部份書, 欠書除外, 而英文書通常到開學後先取

2. 數學會中及英一同解說, 而教科書就用英文版, Quiz/Exam都係英文卷

3. 開學後會有通告告知自費課外活動資料, 任自行參加與否. 另有在課堂上的綜藝課程(art education,) 每星期一課, 以今年度計, 1,3,5年級上既係體育, 2,4,6年級上既係音樂

原帖由 nakoko 於 10-6-19 10:17 發表

照計應該攞埋書啦 如果唔係,供應商去學校做咩呢 一年前我曾聽聞話數學轉中文教,後尾比家長bang左格....唔係咩??乜又黎呀 小一有課外活動,但聽聞唔係一開學就有,要過幾個月...唔知又係咪 ...

小一簡介會時, 校長講過大家要有心理準備,佢地數學會轉中文教. 所以我都有心理準備,不過見書好似仍是英文,意思唔知係唔係英文數學,但加中文講解.

課外活動要等小朋友 settle down 左先有都好合理. 好多學校都唔會有分班試,其實甘細個都無咩好考. 而且有些學校有精英班都是小三才開始.