用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 睇完鏗鏘集 (2) 自覺地學習,覺得......
樓主: at777777
go

睇完鏗鏘集 (2) 自覺地學習,覺得...... [複製鏈接]

原帖由 catcatmom 於 10-3-29 09:43 發表
小朋友BANDING% 真係教處先至最清楚, 而中學亦只能將去考佢間中學既考生作一次全港排名

catcatmon,

教處在自行選校前,會通知中學, 每個P6生的全港排名。兩年前,自選時,
曾肇添就講明, 所有報讀的學生人數中, 名次排頭200,才獲得interview的機會。

應該O甘講曾肇添只能將去考佢O果幾百名學生作一個全港排名, 而不會知道, 唔去考佢既其他學生的排名.
知道有個教中學的家長, 佢個仔考全級30名, 去考地區名校, 連IN機會都無, 現在只IN得1間, 如果佢知道自己個仔全港排名, 未必一定去考.  

原帖由 October. 於 10-3-29 10:07 發表

catcatmon,

教處在自行選校前,會通知中學, 每個P6生的全港排名。兩年前,我囡自選時,
曾肇添就講明, 所有報讀的學生人數中, 名次排頭200的,才獲得interview的機會。 ...

對不起! 如因我表達得不太好可能引起吾會了。

我不是"" 名校亦無意抵毁任何學校, 我想表達的意思是: 讀此類型的小學於選校及決定入讀時己心裏有數, 我相信小朋友於該校就讀6年了, 家長對子女學了多少能力如何亦同样心裏有數吧。加上因應子女能力有所不同, 每個家長想法或做法都有不同, 所以希望大家不要太著眼批評、推測和判斷, 而是討論家長教育小朋友理念、方法、和行為上。

全港各大小學的呈分式唔係公開試,考卷深淺多寡均有不同, 所以各區學校程度可以相差很遠, 如只睇banding好難客觀分辨學生 level.

另想解釋我講緊的系佢地於 interview 時有利好多津中及直資中意收, 吾系講緊大, 當然啦, 如是要跌入大抽奬派位的學生, band 1就立入 band 1.... band 3就此仲都系 band 3…只是 % 會變。

原帖由 cckalex 於 10-3-27 18:59 發表

請不要在網上次噓,或神化那些名校小學.
需然是有區域Banding之分,但不會Band3=Band1生
這真是笑話一個,Band1生除主科好其它科都有很好水平
而本身這學校因水平高因而得到較多Band1學位.
試問一個名校Band3生去到Ba ...

原帖由 catcatmom 於 10-3-29 10:28 發表
應該O甘講曾肇添只能將去考佢O果幾百名學生作一個全港排名, 而不會知道, 唔去考佢既其他學生的排名.

咁講, 曾肇添將收到既申請報讀學生名單全體上報教處, 向教處要求那些學生的全港排名,曾肇添跟我說過, 得等學校收到教處通知的學生全港排名后,才按照名次決定是否有interview機會。 所以中學是很清楚學生的全港排名的。
引用:
原帖由 catcatmom 於 10-3-29 10:28 發表
知道有個教中學的家長, 佢個仔考全級30名, 去考地區名校, 連IN機會都無, 現在只IN得1間, 如果佢知道自己個仔全港 ...

自行有D人想博高一綫。現在唔少傳統名校轉直資, 繳費VS免費, 加上地區英中公開試成績見得人,地區英中多咗人報都唔岀奇。我都識得有個讀九龍名小學, 考20+地區名校都沒得in。

deleted~~~

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-3-28 18:08 發表

老師是根據往年客觀的資料,包括直資收生、自行收生和派位結果作出建議。妳的例子很好,正說明往年同樣名次的學生成功報考,不一定代表自己的孩子可以一定得。

至於妳問的 Band 3 學生(全港Banding)有沒有考進Band 1 英中。以前依據學能測驗成績,宣小係無Band 3 學生,現時用 Pre-sec HKAT 調整,宣小每年有 0 至 3 名 Band 3 學生。在這零星的學生之中,有沒有人考入Band 1 英中呢?我沒有學校的升中紀錄;我不知道。不過有時都聽到一些意外,一些特別的例子,例如名次極後的,可以升到名校。我想這些例子,可能有特殊的原因,總之各有前因,莫羨人。

你講既宣小每年只有 0 至 3 名 Band 3 學生。<---我相信
但我不相信宣小既Band 3 學生就可以考入or大抽獎入Band 1 英中.(有特異功能or特殊人脈關係除外)....

http://aps.solarcreation.com/ind ... id=65&Itemid=49

有冇高人話我聽,點解個派位結果跨年式公布:
2007-2009 , 2006-2008 , 2005-2007 ??
點解唔係 2008-2009 , 2007 - 2008..

//地區英中公開試成績見得人//
地區名校既成績, 唔單見到人,仲係好勁. 如葵青-林護, 沙田 -曾肇添, 東區張祝山...不能盡錄.

佢地都係選來in, 張好似無面試.
我朋友妹妹讀張祝山, 佢年年都話亞妹考第尾, 但會考有18分, 入唔番原校, 最後都入埋中大,讀d唔係o甘多爭既學系.不過都20年前既事.所以之前我見過bk既一個topic, 一間勁過女拔的中學, 就指張祝山.

以上地區名校真係全級十名先至有得見, 但九龍塘幾間私小有優勢, 去20幾名都有得in, 可能係全港排名較高, 舊年全班第5全級20名既九龍塘私小, 自行入了曾肇添.   

原帖由 October. 於 10-3-29 10:47 發表

咁講, 曾肇添將收到既申請報讀學生名單全體上報教處, 向教處要求那些學生的全港排名,曾肇添跟我說過, 得等學校收到教處通知的學生全港排名后,才按照名次決定是否有interview機會。 所以中學是很清楚學生的全港排名 ...

2 年計, p5-6.

原帖由 davidmimi 於 10-3-29 15:48 發表
http://aps.solarcreation.com/index.php?option=com_content&view=category&id=65&Itemid=49

有冇高人話我聽,點解個派位結果跨年式公布:
2007-2009 , 2006-2008 , 2005-2007 ??
點解唔係 2008-2009 , 2007 - 2008.. ...

原帖由 catcatmom 於 10-3-29 15:58 發表
//地區英中公開試成績見得人//
地區名校既成績, 唔單見到人,仲係好勁. 如葵青-林護, 沙田 -曾肇添, 東區張祝山...不能盡錄.
18 ...

曾肇添, 老師+訓導主任真係睇得好緊, 一小小野電話就到,有心讀書既選佢都唔會錯得去邊。不過, 好多唔錯既中學都是有課外"拔尖"班, 沒有課外補底班,唔明點解.

原帖由 catcatmom 於 10-3-29 16:03 發表
2 年計, p5-6.

所有6年級都係5年級升上去架啦,我見其他學校都係一年一年計,到底係咪兩年加埋,只將"好的"show出來呢?

男拔得40個位,真係俾咗12個宣小?
http://paper.wenweipo.com/2009/11/01/HK0911010034.htm

12個係舊年, 而舊年既位係多過今年, 而今年既40個位(2010), 聽聞先兩日至開始通知.

原帖由 davidmimi 於 10-3-29 17:35 發表

所有6年級都係5年級升上去架啦,我見其他學校都係一年一年計,到底係咪兩年加埋,只將"好的"show出來呢?

http://paper.wenweipo.com/2009/11/01/HK0911010034.htm ...

原帖由 davidmimi 於 10-3-29 17:35 發表

http://paper.wenweipo.com/2009/11/01/HK0911010034.htm ...

唔係兩年加埋,教育局都係禁寫 (e.g. 2008/2010年度中學學位分配辦)
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

2008/2010年度就即是2010的畢業生。2007/2009年度就即是2009的畢業生。這是由於派位要用兩個年度的呈分試。你可以參看教局的中學學位我分配辦法:

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

原帖由 October. 於 10-3-29 10:47 發表

引用:

咁講, 曾肇添將收到既申請報讀學生名單全體上報教處, 向教處要求那些學生的全港排名,曾肇添跟我說過, 得等學校收到教處通知的學生全港排名后,才按照名次決定是否有interview機會。 所以中學是很清楚學生的全港排名的。

catcatmom說得對,假設今年2009-2010曾肇添收到500份自行申請,佢需要收埋佢地果張小六學生資料表的影印本;與此同時,教育局亦根據全港所有應屆考生就第一及第二次呈分
試再配合2007及2008的中一編班試成績,而調整出來全港所有應屆考生的成績次第(第一及第二次呈分試only)。如果你們知道有學校攞到,可以去ICAC投訴!因為係保密既。

講番個例子,曾肇添會以佢地果張小六學生資料表的影印本,向教育局申請所有自行報名者的成績次第,不過取到的只是一個相對的成績次第(500個名,由次第從高至低順排出來,但不會顯示每人的全港排名),所以根據這份次第揀頭果200人,好話唔好聽,排第一果位可能全港五萬幾人排第500名,排第200果位全港排第5000名都未定!所以咪要揾200人咁多去再揀囉,始終它只是其中的一份參考資料而巳。

有一點要留意,明年2010-2011 及2011-2012的考生的成績次第是會由他們的呈分試分別再配合新一組數據(2008及2010的中一編班試成績,吾知政府點解skip咗2009)調整衍生出來,即是話2010-2011的Band 1尾和Band 2頭小六生會惨啲,難估啲!不過2011-2012的師弟妹就好啦,睇住上屆點派咪知自己點揀,正如今屆睇住上屆的派位來估一樣,較為準確!

山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

講到求學,咁好高深哲理,我諗唔係一時三刻,大家三言兩語,便白紙黑字寫得清楚,每個人能力、思想、經歷、背景、運氣、健康等等都好唔同,我覺得大家可以分享個人經驗。

「求學不是求分數」或者「求學只是求分數」等等只是果班送咗自己子女去外國或者國際學校的教育政策攪屎棍吹水來掩飾自己敗行的口號,何必中佢地的毒,當正是至高無上的方程式。

舉個例,個囡考完呈分試幾日,返屋企話今日派咗中英數試巷喇,咁我婉轉少少話,「咁你滿意嗎?」其實我梗係想問佢幾多分啦!呢啲呈分試的分數能夠決定佢今後六年讀間乜嘢中學,我無咁清高話唔緊張分數,如果真係咁清高,應該一早唔玩呢個game!況且考試不求分數咁不如唔考?不過閒時,她可以有一定自由去看書、睇戲,學習其他興趣等,都係好正常的學生生活,算唔算屬於「求分數」果班人呀?而且,分數都是其中的一個(並非唯一的,不要鑽牛角尖)指標,顯示子女學習的努力,就算全世界升學都係先睇分數,必須面對現實。

此外,我個人覺得無論中產、草根都有好學生,大家都有不少刻苦、上進的例子,不能一概而論。

講到窮,窮得過我細個果陣,有好多小學生都可以無書讀,做大嘅出嚟做學師仔幫養家,有不放棄的會全工夜讀,我媽係文盲,但在街上指住個乞兒話,你地唔俾心機讀書大個就係佢咁樣。但時代巳大不同,不能用番果套,現在草根的窮法,係相對俾人地窮,怨氣大多數係因為「人有我無」,first hons畢業的大學生可能揾到份工做見習生,實情係日日做阿四,唔甘心又劈炮,行行企企收埋自己等份經理位,一等便等幾年,first hons都等到變咗third hons,其實做阿四也提供不少「求學」的機會,如果諗住只為求分數(高薪厚職),佢咪自己損失好多人生經驗囉!好似有些30歲人仕示威話因為買唔到樓而結唔成婚,遲婚又會影響生仔,買遠離市區的樓又交通不便,要政府幫佢地,我都想在西半山天附近買樓,方便去Soho玩,不過呢個係my dream!佢地呢啲就似乎缺少咗「馬死落地行」的香港奮鬭精神,係咪要不求分數地再學習追進修一下。

所以,個人覺得「求學」在人生每一個階段的渴求及取向都可以不盡相同,所謂「為求分數」抑或「不為求分數」的學習,覺得純粹只是Time Management的問題。純屬個人意見。

原帖由 greendotdot 於 10-3-29 18:53 發表
不過取到的只是一個相對的成績次第(500個名,由次第從高至低順排出來,但不會顯示每人的全港排名),所以根據這份次第揀頭果200人,好話唔好聽,排第一果位可能全港五萬幾人排第500名,排第200果位全港排第5000名都未定!所以咪要揾200人咁多去再揀囉,始終它只是其中的一份參考資料 ...

清楚晒.
咁講教處都好唔話得, 執好晒個500人既名次先send比學校.
當然, 頭果200人是相對報名學生的排名而言, 200人排第1個位, 可以是全港次第70,000名,也可以全港第1名.

原帖由 October. 於 10-3-29 19:23 發表
引用:
原帖由 greendotdot 於 10-3-29 18:53 發表
不過取到的只是一個相對的成績次第(500個名,由次第從高至低順排出來,但不會顯示每人的全港排名),所以根據這份次第揀頭果200人,好話唔好聽,排第一果位可能全港五萬幾人排第500名,排第200果位全港排第5000名都未定!所以咪要揾200人咁多去再揀囉,始終它只是其中的一份參考資料 ...

清楚晒.
咁講教處都好唔話得, 執好晒個500人既名次先send比學校.
當然, 頭果200人是相對報名學生的排名而言, 200人排第1個位, 可以是全港次第70,000名,也可以全港第1名.

計我話係應該多謝納稅人提供嘅電腦和Programmer,祇有最多7萬幾人,做呢樣嘢簡直係piece of cake,不過更難為係竟然有人會諗到呢啲死橋,自己果屆鬥生鬥死後仲要求神拜佛啲師兄師姐爭氣。

其實係龍係鳳?都可以參考學生附上的幾張學校成績表影印本及其他課外活動成績,加埋面試表現等等,問題不大。不過好似張祝珊咪信心爆棚囉,自行不設面試,慕名而來的都不乏高手,佢個list頭果100名我估都應該係top band one喇!收幾十人唔駛in都會有好多選擇。

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-3-29 18:25 發表

2008/2010年度就即是2010的畢業生。2007/2009年度就即是2009的畢業生。這是由於派位要用兩個年度的呈分試。你可以參看教局的中學學位我分配辦法:

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2 ...

已經明白,多謝賜教!

拔萃因為要留位俾小學部,所以一直都係得40幾個位,如果真係12人入到,係一個好好的紀錄!

原帖由 greendotdot 於 10-3-29 20:49 發表 不過好似張祝珊咪信心爆棚囉,自行不設面試,慕名而來的都不乏高手,佢個list頭果100名我估都應該係top band one喇!收幾十人唔駛in都會有好多選擇。...

張祝珊在東區已經勁咗20+年,它信張成績表+教處排名多過個10零分鍾面試掛,它出名讀得辛苦,沒咁上下讀得既都唔敢入去啦.難得的是今界校際音樂節CHOIR比賽,全港30+間中學參加, 張祝珊得冠軍.
‹ 上一主題|下一主題