用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 睇完鏗鏘集 (2) 自覺地學習,覺得......
go

睇完鏗鏘集 (2) 自覺地學習,覺得...... [複製鏈接]

chichipapa 誤左個女......
   1    1    0    0

原帖由 at777777 於 10-3-25 21:57 發表

訓練子女自覺學習是好,但我唔會響關鍵時刻(報呈分試)做依樣野

佢不應該俾個女讀「求學求分數」嘅宣道小學!

我都同意, 如果個小朋友本身係自律, 識得分配時間, 自己可以温習讀書, 成績又可以, 咁就冇問題, 但我睇個位小朋友只係識睇小說, 食緊飯都係度睇, 連考試測驗都唔温書, 而個爸爸又唔理佢, 咁樣係唔係對個小朋友好呢? 我睇嚟佢小朋友都已經變得好懶散, 因為冇人管束佢, 當佢上到中學時就好會好辛苦, 因為有更多科目要讀, 而且宣小係一間非常講求分數既學校, 當家長第一次去學校家長會時, 校長都係話"我呢間學校係讀書一定係要求分數', 而佢個小朋友既成績係最差個批, 雖然家長話唔介意, 但個小朋友個心都唔多唔少有d唔開心啦.

我覺得小朋友要有條繩縛吓, 適當時候要對佢緊d, 但有時又要對佢鬆d. 唔可以完全唔理佢.

你點知佢成績差?

原帖由 littlecat 於 10-3-26 11:50 發表
我都同意, 如果個小朋友本身係自律, 識得分配時間, 自己可以温習讀書, 成績又可以, 咁就冇問題, 但我睇個位小朋友只係識睇小說, 食緊飯都係度睇, 連考試測驗都唔温書, 而個爸爸又唔理佢, 咁樣係唔係對個小朋友好呢?  ...

原帖由 LLMUMMY 於 10-3-26 12:25 發表
你點知佢成績差?

宣小九成 Band 1&2,唉!長期包尾。

今天是宣小的家長會。在家長會中,派發了第一次呈分試的排名。囡囡的名次仍然係121,而全級人數是141名。先前也說過了,121名是屬於 Band 3。

家長會也解釋了宣小 banding 的比例。Banding 分為全港和九龍K3區的組別 (band)。全港的banding 用作...
查看(168) 評論(3) 收藏 分享給好友 管理

爸爸自己大學3rd hon都沒問題 (他說即不合格); 囡囡band 3又怎會是問題?

原帖由 at777777 於 10-3-25 21:57 發表

我都有d此感覺....
總覺得chichipapa自己都唔相信"求學不是求分數", 如果他自己覺得100%沒問題的話, 不會將小兒子的學業交給老婆負責....我感覺上chichipapa是一個傳統中國人, 有著龍的傳人傳統重男輕女, 女子無才便是德的觀念, 才敢嘗試放任教學.....

原帖由 at777777 於 10-3-26 13:30 發表

宣小九成 Band 1&2,唉!長期包尾。

今天是宣小的家長會。在家長會中,派發了第一次呈分試的排名。囡囡的名次仍然係121,而全級人數是141名。先前也說過了,121名是屬於 Band 3。

家長會也解釋了宣小  ...

Band 3??  If then, she may even not be accepted by DSS with better reputations.

原帖由 BookloverJ 於 10-3-26 14:42 發表
quote]原帖由 littlecat 於 10-3-26 11:50 發表
我都同意, 如果個小朋友本身係自律, 識得分配時間, 自己可以温習讀書, 成績又可以, 咁就冇問題, 但我睇個位小 ...

我個女6年級個時都系咁, 成日睇愛情小說, 跟住我發現佢系因為系班上面有好多同學都睇, 咁佢又睇埋一份.  最初都有擔心, 覺得唔系咁好, 正如你話一樣, 睇其他書就話姐... 後黎同個老師傾過, 佢話..佢地開始大, 有自己既思想同意見, 你可以唔比, 不過系可接受範圍裹面要盡量接受同比時間去觀察, 我覺得佢講得好岩...於是 " 忍忍忍...."

到而家佢已經唔再睇愛情小說, 睇梗啲其他小說, 睇完 HARRY POTTER 中文版再轉睇英文版, 系呢件事上面 ,我相信佢系系睇愛情小說既時候, 習慣到用 1-2 小時去專注咁睇一本書, 到佢睇咗咁多既時候, 開始覺得乏味, 就去搵其他去睇, 所以用其他角度去睇, 去了解小朋友, 你會有意想不到的收穫,,,

"求學不是求分數" 難啦。
講下就得。

各人的做法各有同的背後理念,大家還是不要再討論吧!試想想,如果那小女孩看到大家的言論,她會有甚麼感受?

dailam,

原帖由 dailam 於 10-3-26 20:43 發表
各人的做法各有同的背後理念,大家還是不要再討論吧!試想想,如果那小女孩看到大家的言論,她會有甚麼感受?

請放心吧!以正面積極的思維去面對批評和挫敗,也是重要的學習,而且無論是我或孩子,都需要這樣的學習機會。

其實已經先後有四所英文直資中學取錄了囡囡,我和她也會繼續努力學習,推動自己的進步。

今個星期日,鏗鏘集係講中學生,題目是「自主地學習」,相信也會帶來對教育的反思。

回覆 13# dailam 的文章

完全同意!

呢個星期ChiChiPaPa和他的家人坦蕩蕩的站在台上被評頭品足和批評,相信他們已經承受了非常沉重的壓力,我尤其擔心她那位就讀於頂級名校的女兒,她要承受的壓力何其大。

希望大家的討論止於節目主角談到的理念、方法、和行為,而唔係批評、推測和判斷呢個爸爸點點點,佢個女又點點點……

Tommy

Agree

塞翁失馬、焉知非福..............

教仔ge 野,各施各法,冇話對與錯,人生路漫長,未到終點,都唔知會係點 .............
Band 3 又點??唔通就代表呀爸呀媽唔理佢 一定冇管佢 咁又未免諗得太簡單,唔小人教到

血都係得band 3 la........

原帖由 dailam 於 10-3-26 20:43 發表
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

恭喜恭喜...........

繼續努力吧!!

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-3-26 22:21 發表

請放心吧!以正面積極的思維去面對批評和挫敗,也是重要的學習,而且無論是我或孩子,都需要這樣的學習機會。

其實已經先後有四所英文直資中學取錄了囡囡,我和她也會繼續努力學習,推動自己的進步。

今個星期日,鏗鏘集係講中 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

Support!

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-3-26 22:21 發表

醒目開學勳章

欣賞你的積極思維及堅持.  教育理念沒有絕對的對與錯, 正如人生也沒有絕對的對與錯. 成功與否, 在乎於主觀之心, 又豈是客觀的分數可定段呢 !
支持你這有信念的爸爸

‹ 上一主題|下一主題