用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問下,如果小學一直都係考全級十名內
go

想問下,如果小學一直都係考全級十名內 [複製鏈接]

醒目開學勳章

想問下,如果小學一直都係考全級十名內
咁想入到最Top既中學機會大唔大呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

都要睇下咩小學, 咩中學架wor
仲有, 間中學同唔同網? 有無直屬聯繫一條龍小學先? 男校? 女校? 男女校? 好多因素影響架嘛
原帖由 小木偶媽咪 於 10-3-25 06:08 PM 發表

如你個間是名小學,又頭3名,又平均分95以上,你鐘意邊間咪邊間曪.

如不名,頭10,平均分90下,又想入全城至Top個幾間中學,唯有抽入去囉.

我有個老死係皇仁教,我問佢遲d拍膊頭得唔得,佢話首先你要頭2加超名小學及最少平均分90幾,如果不是會比校長炳.
*&^%$#
我有既駛鬼靠你咩.
識人尚且如此,因為一年最少一千幾百叩門信,能去到校長手的可能得番二三十封,你冇咁上下會被人以為收左錢.

原帖由 小木偶媽咪 於 10-3-25 18:08 發表
無知是福

我想現在考top中學, 除了學業成績, 面試應對和課外活動參與 (例如義工)亦很重要。朋友的女兒, 全級成績中上, 學校是教學活動那一種。 但她應對成熟而淡定(本人與她交談的印象), 她升中的那一年, 她是全校唯一一個考入marykxxx的呢。
If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with.

Michael Jackson

要睇邊區學校, 因轉了區要再排過BANDING OR 第一ROUND自行收生要睇什麼學校. 新界(除了沙田)出去九龍/香港島
讀中學會BANDING會下跌,何況自行.
不過好多讀出名中學, 都唔一定睇成績, 美術,音樂, 運動比重較高.
‹ 上一主題|下一主題