用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 想問小一常識/英文/數學深嗎?
go

想問小一常識/英文/數學深嗎? [複製鏈接]

各位09年小一家長
囡囡有幸地取錄了10年小一, 想知道多些關於這校的問題,請指導,謝謝

<1> 常識是全部英文的, 請問深嗎?
<2> 數學是否一半中一半英, 深嗎?
<3> 英文課深嗎?
<4> 每日多少功課?
<5> 每星期多少黙書?

本人只有F.5 程度, 我怕教5到囡囡....

我現在仲諗梗讀5讀, 有多朋友同我講,這校課程很深, 怕我跟5到, 所以請大家回應吓,謝謝

1    0    0    0

深唔深就真係見人見志!功課唔算多,尤其是假期功課小到你唔信,真係可以放下假。但係高年班我就唔知,總之俾我最初諗的輕鬆!小朋友適應得好快。唔好亂聽人講,呢間係好學校,唔好咁隨便放棄!個人意見,不喜勿鬧!

常識書本是全部英文, 不過老師上課有用中文講解

數學主要是中文, 只是另外做一本英文作業, 考試都只係考一兩題英數, 唔難, 因為大部份 KTS 學生都係升英中, 所以學校比佢地習慣下

英文教快1年, 即係一年級讀二年級嘅書, 好難話深唔深, 只可以話老師出嘅工作紙係好有心思, 著重思考理解, 相比之下, 坊間嘅練習就淺得多

每日多少功課? >>通常唔會多過6樣, 而且唔多抄寫功課, 如果小朋友係可以自動自覺專心做功課, 係學校功課堂都已經可以做晒, 我仔而家四年級, 一般都係1個鐘做完

每星期多少黙書?>>>有時一星期都冇一次, 逢星期五默書, 每個學期約有3次中默3次英默, 仲係學期開始已經派晒範圍比你, 大把時間溫, 冇壓力的

你不停問深唔深, 希望你冇係你囡囡面前提過深...
小朋友好有趣的, 你唔話深, 佢地就唔覺得深, 分分鐘學完仲話你知好易, 你一同佢地講深, 佢地未睇就已經話深, 覺得唔識係應該, 自然冇心機學, 成績自然唔好
記住, 係你囡囡讀唔係你讀, 你咩學歷同佢讀唔讀到係無關的, 唔通要你讀到嘅佢先可以讀? 咁佢咪只可以讀到F.5?

以上只係個人意見

原帖由 粉紅虎 於 10-3-25 16:02 發表
各位09年小一家長
囡囡有幸地取錄了10年小一, 想知道多些關於這校的問題,請指導,謝謝

常識是全部英文的, 請問深嗎?
數學是否一半中一半英, 深嗎?
英文課深嗎?
每日多少功課?
每星期多少黙書?

本人只有F.5 程 ...

十分多謝你地回應, 這分享好重要,好有用,又倣不閱
我無同囡囡講過, 你地講得啱, 係囡囡讀唔係我, 我諗多左, 太擔心, 比坊間的說話嚇怕左.

另有一問題想聽吓你地意見, "香港真光" 也取錄了囡囡,有聯繫中學, 你地覺得這點重要嗎? 我老公覺得有聯繫好些,如果我揀KTS 也不返對, 我比較喜歡KTS的多些, 除校舍及課程我都鍾意, 最重要面試當日, 每一位老師/學生/姐姐都好親切好有禮貌, 好煩....好重要決定

咁佢咪只可以讀到F.5? 知道

我唔係好認識真光, 唔可以比意見你...

另...小小分享..
我有個朋友, 佢讀書唔叻, 會考英文肥佬, 老婆係大陸黎嘅, 英文都係唔得, 佢地個女讀小一嗰陣, 就已經同個女講: 你自己比心機喇, 爸爸媽媽都幫唔到你.....最終....佢個女係年年英文全級三甲.....所以我話, 你咩學歷同仔女讀唔讀到書係無關的

原帖由 粉紅虎 於 10-3-27 15:01 發表
十分多謝你地回應, 這分享好重要,好有用,又倣不閱
我無同囡囡講過, 你地講得啱, 係囡囡讀唔係我, 我諗多左, 太擔心, 比坊間的說話嚇怕左.

另有一問題想聽吓你地意見, "香港真光" 也取錄了囡囡,有聯繫中學, 你 ...

多謝哂你, 你 ge 分享使我穫益量多, 我明白了
‹ 上一主題|下一主題