用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求學不是求分數?
go

求學不是求分數? [複製鏈接]

教統局的這句「求學不是求分數」口號實在是一句十分美麗的謊言!

雖不能說完全是錯,但這句說話已經和將會不知荼毒和誤導了多少人!

政府一方面鼓勵大家努力學習,強調求學不是求分數,但卻又以分數來作為唯一的衡量標準,所有事情都取決於分數的高低,這難道不是自相矛盾和自欺欺人嗎?

以上所言純粹是有感而發,如鯁在喉,不吐不快。
   0    0    0    0

講物"求學不是求分數", 分數一底D學校就系本默書簿CHOP上"請用心温習" 都只不過70幾分數......哎.......又唔係唔合格

求學不是求分數.在學校裡不是這樣.囡囡數學測驗97分,老師都要在試卷上寫三個努力.努力,努力.請問97分是沒有努力嗎?

原帖由 Jasper_lo 於 10-3-24 23:18 發表
講物"求學不是求分數", 分數一底D學校就系本默書簿CHOP上"請用心温習" 都只不過70幾分數......哎.......又唔係唔合格

應該咁讀

求學不, 是求分數!
If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with.

Michael Jackson

可能佢認為出於鼓勵,
又可能覺得100分先滿意,
好睇老師本人點睇...

依我所見,
我身邊D 教書既fd,
又真係唔係個個都有正確價值觀,
有d品格唔多好,
有d發錢寒.....
anyway,
都係影響緊下一代既value.....

原帖由 video_ming 於 10-3-24 23:43 發表
求學不是求分數.在學校裡不是這樣.囡囡數學測驗97分,老師都要在試卷上寫三個努力.努力,努力.請問97分是沒有努力嗎?

原帖由 Jasper_lo 於 10-3-24 23:18 發表

Yes, agree.

English dictation 84 marks alos chopped.

我覺得是'上學求學問, 考試求分數'.  所以為應付考試, 點都要溫習, 操卷, 再估下考試題目, 針對小朋友的弱點出擊.  如果小朋友'醒', 就冇咁煩.

認同~~
考試都好似為左攞多D分先有後路..慘慘~~~溫習時先發現有D知識,學左差不多成年都未仲明白,但已考左幾次試啦..悲悲~~.

原帖由 heiheibbchu 於 10-3-25 10:22 發表
我覺得是'上學求學問, 考試求分數'.  所以為應付考試, 點都要溫習, 操卷, 再估下考試題目, 針對小朋友的弱點出擊.  如果小朋友'醒', 就冇咁煩.

原帖由 video_ming 於 10-3-24 23:43 發表

我接受到是, 是否叫他KEEP住3個努力為維持依果好成績呢???

不怕小朋友忽略了,就怕了家長也忽略了分數的重要!

原帖由 Pelt 於 10-3-25 09:30 發表
都唔知邊個諗出黎ga
小朋友聽到就開心
家長聽到就頭痛

求學? 不! 是求分數.

醒目開學勳章

咩都以分數去評論

原帖由 Pelt 於 10-3-24 23:08 發表
"求學不是求分數"
不求分數又點入U ar

醒目開學勳章

原帖由 heiheibbchu 於 10-3-25 10:22 發表

原帖由 雪文 於 10-3-25 16:17 發表
咩都以分數去評論mouth:" />

現實係咁, 都好無奈.
但無咗分數, 用A,B,C,D去評估, 我又覺得唔係好習慣.

自問個仔都唔係蠢,佢係唔努力我都冇辦法, 佢只要每日用一小時去温習,就可以有好成績,佢唔做.....唉...可以點丫.....

分數 means fraction. Of course the statement is correct.

‹ 上一主題|下一主題