用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試温書 ,唉!
go

考試温書 ,唉!

個仔p.4話自己溫書,温咗一日話識晒,唔洗我同佢温,點知我一問全部唔識,真係想暈.(明天考)

每次考試期間, 我都要嘔幾擔血

原帖由 tlomum 於 10-3-24 22:42 發表
個仔p.4話自己溫書,温咗一日話識晒,唔洗我同佢温,點知我一問全部唔識,真係想暈.(明天考)

佢哋考試好似地獄咁, 叫佢温啦温啦-耳邊風一樣.

想問吓大家用咩方法同小朋友温書,係唔係等溫完再問佢,問到識為止,我就係咁,所以小朋友好無責任心......

成績又唔理想,有咩方法可以等佢學自己温書?

我唸你先了解佢, 其實有無溫過呢??

問佢當然話有溫,事實佢又真係攞住來書溫,但佢係發夢定溫書只得佢自己知(佢記性唔差嫁),真係好頭痛!

原帖由 tlomum 於 10-3-25 15:54 發表
問佢當然話有溫,事實佢又真係攞住來書溫,但佢係發夢定溫書只得佢自己知(佢記性唔差嫁),真係好頭痛!

即係翻書&打開本書/攞住本書, 而不是溫書.
咁係要人督住佢溫了.

醒目開學勳章

唉, 我諗我係一個苦命的人, 上次個仔夠話默書d字佢識, 因為有一些已經在2星期前默過, 於是我當晚返工, 唔夠時間同佢再溫多一次, 結果係10個詞語錯左6個, 沒試過的, 所以我唔會再信佢, 點都要再同佢預習多一次, 免得再傷和

不過, 原來唔係你想同佢溫就可以, 呀仔明天要測驗(仲要係分班試, 之前考得都ok, 想keep住個成績), 不過, 今天發燒, 我都要放棄, 身體要緊, 現希望今晚可退燒, 明天可以返學啦

我都有咁做,但有時考試範圍都温唔晒,因為佢做功課好慢.

原帖由 天瑜 於 10-3-25 17:00 發表
Hi,

我會出一些工作紙俾佢做。

醒目開學勳章

家家有本難念的經.....
只有怪唔夠人変態及狠心.
沈神童每日溫習12小時.
有d小朋友除功課及學野外,毎日做多40張練習,中英數常各十.
有人8歲了,從未睇過電視,只可以睇學習DVD.
NDS是乜也不知.
真人真事, 點追個班友呢?
無知是福

回覆 1# brian61950 的文章

點讀格....傻咩....咁讀法....比小小童真d小朋友啦

總之好傷和氣, 好勞氣。迫少d, 溫少d, 成績立即跌, 而且仲係跌到好得人驚果種!

最初都教小朋友, 做每件事都要用心去做。 但現實是功課, 測驗, 小測越來越多, 做父母的只好現實地教他多花時間在計分數的功課和測驗上!
If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with.

Michael Jackson

你講隻怪物, 我就是其中之一, 前年去年被眾網友眾親友笑到面黃, 話我變態, 迫死個囡, 鄰居報警話我虐兒, 威迫囡囡做功課動武,

事隔兩年, 如今囡囡非常有自信, .... 所謂, 一分耕耘, 一分收穫, 你付出的, 無白癈。

現在七歲了, 才剛剛開始給她睇電視, 上個月才買NDS 給她練計數, 操speed。之前, 囡囡對 nds 是乜也不知.

我囡 K3, P1 時, 把握少功課時機, 日日比我迫做坊間買的 Exercise, 無公園, 無電影, 無電視, (但有很多社交聯誼會游水單車等) 現在小二, 無時間做 Exercise 了, 她愛上閱讀, 即使開著電視, 她也會選擇看書 (老鼠記者中英文版)。

原來辛苦短短兩年 (其實過程好漫長), 換來囡囡每天的自信。 我囡天資愚蠢, 要用兩年多時間才得打好基礎, 但相信你們一般正常小朋友一年就夠了。

希望你們各位 的起心肝, 從今天開始, 每天努力, 放棄星期六日外出, 放棄公園娛樂, 一有機會空閒, 陪子女多做練習及陪讀吧, 如他不就範, 就罰 (零用錢, 看電視, 美食 甚至X條出動), 我好明白在職媽咪難於貫徹實行, 即使我是全職媽媽, 也感到吃力, 但日子久而久之, 他們就會習慣 。好好把握這個復活節假期吧。

讀書考試, 無 不勞而獲。特別聰穎的例外。

個人經驗分享, 開罪請諒。

原帖由 brian61950 於 10-3-25 19:27 發表
家家有本難念的經.....
只有怪唔夠人変態及狠心.
沈神童每日溫習12小時.
有d小朋友除功課及學野外,毎日做多40張練習,中英數常各十.
有人8歲了,從未睇過電視,只可以睇學習DVD.
NDS是乜也不知.
真人真事, 點 ...

我也該是classified as 怪物之一,  我家平日只睇新聞30min, 家中冇NDS,  升小一暑假禮物是練習一本(亞女自已要求的),  成績獎呀生日禮物呀聖誕禮物呀全部係課外圖書, 3歲前未食過糖添, 去 in kinder後老師比粒糖佢, 我大女仲比番老師唔要.

我女自p2我已經放手, 佢年年攞成績獎,  就算呈分試我都冇插手,  我agree 冇甘多"娛樂"可能令細路冇甘心散.   

我明白資質各人不同,  我仔都令我呕血架,  並不集中精神.   

我教仔的做法係先指出key points (eg sentence structure, tense運用), draw亞仔的attention. go over 1 time briefly together, 甘我就走開.
叫亞仔用口read out再背誦, 瞌埋本書睇下自己記唔記得.   ok 再串生字,  待我回來就要先用(1)口頭回答, (2)串生字 (3)把WS scan出來再做一次

當有錯就要佢自己find out 點解是錯, 叫佢記住.  再錯就(用眼神, 用動作) 拍番佢個魂番來再要佢改到正確為止 !
每逢"曾"錯的地方我會失驚無神抽查/問話,  再錯就 .......................................................................要令佢印象難忘--> 通常亞仔就會馬上記得架啦 !

我女認為细佬依賴, 但我真係唔敢鬆懈 !

我要返工,我既辦法就走中間啦,(所以兩個仔都唔係話最top,全級大概考15名內啦),一年有4個月(測考前一個月)睇電視只睇晨早新聞,其餘時間,做哂功課都任睇電視既,但我放工返來後就唔睇,因要check功課和同我傾計(唔鍾意佢地對眼望住電視,對我十問九唔應)。一定唔買NDS之類遊戲機,但lego、陀螺、Hot wheels 、etc都買好多,課外圖書買好多,其中漫畫(只准買益智既,白貓黑貓、多啦A夢之類)都唔少。
我都買好多補充,但就是唔想小朋友日日做補充咁慘,平日做功課我覺得都好夠,我只是測考前一個月所謂"測考狀態月"內才給他們做補充,因為那時學校功課明顯較少。

原帖由 beywat496 於 10-3-25 23:13 發表
你講隻怪物, 我就是其中之一, 前年去年被眾網友眾親友笑到面黃, 話我變態, 迫死個囡, 鄰居報警話我虐兒, 威迫囡囡做功課動武,

事隔兩年, 如今囡囡非常有自信, .... 所謂, 一分耕耘, 一分收穫, 你付出的, 無白癈。
...

你好叻呀~

我自問做唔到, 不過我會向你看齊, 讓囝保持他的成績及個性

原帖由 beywat496 於 10-3-25 23:13 發表

...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

真係唔想做隻怪物!!sorry學習是終身的,孩子要學的不僅是學校的,書本上的,也有在生活中,在遊戲中,在與人相處中,無時無刻都有他們需要學習的。無論如何,我覺得給一個属於他們這個年紀的生活很重要,神童只有少數,逼是出不了神童的,只會成就了他將來不健康的精神和思想,還有惡劣的家庭關係。天生我才必有用,讀死書只會贏在人生起跑線的前段,我們的政府高官中大堆名校出身,可是他們沒有創意,沒有膽識,沒有遠見,沒有承擔,所以將錯誤的教育理念代代相傳。樂觀的人生比分數和名校重要百倍!
人各有志,不喜勿插