用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

回覆 happyelvis 的帖子

俾個地址及名我,謝謝

回覆 el0128 的帖子

俾地址我,謝謝

醒目開學勳章

回覆 msyung 的帖子

完全同意!!!  

msyung 發表於 14-5-13 21:16
其實眼科醫生一直都反對矯視鏡,其一:冇事自然無需睇醫生,醫生見親梗係有事啦,好自然他們會認為矯視鏡有 ...

又係尼D誅心論!?我叫人唔好用OK鏡和atropine,就係因為我開眼鏡舖又唔賣OK鏡,咁個個去哂我到配眼鏡?
只要用心理解吓OK鏡和atropine既原理,再加小小common sense,就知這兩種方法係亞茂整餅啦。

lawsonmoon 發表於 14-5-14 19:34
又係尼D誅心論!?我叫人唔好用OK鏡和atropine,就係因為我開眼鏡舖又唔賣OK鏡,咁個個去哂我到配眼鏡?
只 ...
你自己夠話理大做研究支持ok lens有預設立場(因為佢訓練視光師),呢啲咪又係誅心論.

......

joyce1234 發表於 14-5-14 22:04
你自己夠話理大做研究支持ok lens有預設立場(因為佢訓練視光師),呢啲咪又係誅心論.
...
你細個做閱讀理解係咪好差的?我邊有講過理大有預設立埸?我只講出幾點fact, 你自己咁解讀,不要放在我口啊!

lawsonmoon 發表於 14-5-14 19:34
只 ...

或者你真係一個冇小朋友的家長,當你發現個仔女近視每年加深近視,又要應付泳隊的問題。係人都想搵一樣百份百安全的方法控制近視。我選擇OK鏡因為我完全理解佢問題所在,所以我好注重清潔同覆診,可能因為覆診唔駛錢,所以小朋友一有少許問題就帶佢檢查,至今都戴得好好。其實中大份報告只是提及有問題個案數字,但又有冇提及有幾多個好人似我哋一班戴得滿意嘅數字呢?相信好多家長都已經明白,清楚你反對任何控制近視方法;但亦請你尊重這裏任何發言的「真正」家長。baby kingdom 並非高登網!

msyung 發表於 14-5-15 00:55
或者你真係一個冇小朋友的家長,當你發現個仔女近視每年加深近視,又要應付泳隊的問題。係人都想搵一樣百 ...
你都幾有趣,你先在我的post寫:“樓主,,,,,,反對矯視鏡,的確非一般家長所為。” 我回答你就是不尊重,那你???????
如你是清楚OK鏡没有比近視眼鏡更有效防止真近視加深, 又知道害處,只是因為方便問題,我一直都話冇問題。我只針對那些做生意既繕稿和那些誤導人OK鏡比帶眼鏡更能防止真近視加深既家長。

MrBeast    發表於 14-5-15 15:04

回覆:msyung 的帖子

我喺另一個 post 都提出唔同意 lawsonmoon 嘅意見⋯

我唔同意你嘅講法,全港有好多學童戴矯視鏡,出問題嘅只佔好少部份。好似我咁,大女初戴鏡,檢查得好密,頭嗰2年每3個月一小 check,每6個月一大 check,好穩陣!我絕對唔係 sell 人去幫襯理大,但喺視光師仔細嘅檢查&我悉心打理d鏡下,大女d近視控制得好好。上年我叫佢自己洗 con 浸 con,佢成日浸唔夠時間冇帶。我覺得佢13歲應該自己攪掂,但佢唔願意,決定唔再戴,所以轉戴普通 con。其實OK鏡係眼球發育階段戴最有效!

lawsonmoon  請到你留言的地方看看回覆  發表於 14-5-16 11:24

回覆:msyung 的帖子

我喺另一個 post 都提出唔同意 lawsonmoon 嘅意見⋯

我唔同意你嘅講法,全港有好多學童戴矯視鏡,出問題嘅只佔好少部份。好似我咁,大女初戴鏡,檢查得好密,頭嗰2年每3個月一小 check,每6個月一大 check,好穩陣!我絕對唔係 sell 人去幫襯理大,但喺視光師仔細嘅檢查&我悉心打理d鏡下,大女d近視控制得好好。上年我叫佢自己洗 con 浸 con,佢成日浸唔夠時間冇帶。我覺得佢13歲應該自己攪掂,但佢唔願意,決定唔再戴,所以轉戴普通 con。其實OK鏡係眼球發育階段戴最有效!

lawsonmoon  請到你留言的地方看看回覆  發表於 14-5-16 11:26

回覆 lawsonmoon 的帖子

我覺得樓主係好有心的人。我自己drill down我ok lens 的視光師好深入,我唔係專家,他在poly教,要對自己的說話負責。他間接承認,晚上戴上ok鏡,第二天驗眼,度數當然好靚仔,但如果不戴ok鏡一段時間,度數係會返彈。他亦有講ok鏡、那隻眼藥水和有框眼鏡,當然有框最safe.

至於副作用,他亦承認有。其實副作用不是即時或短時間看到,不是你話乾淨D就無事,小朋友不能正確話你知,眼敏感,我相信視光師未必有儀器check到。此外,以我自己為例,試過contact lens突然裂咗,呢D小朋友未必知。替我配有框鏡的視光師亦有學ok lens, 但他亦無同 自己個小朋友配便可想而知。

但當然我不是左右家長決定。我只知皮毛但我以策安全,有框眼鏡都是最好.    但  當  我  小朋友  長大  後,   我  會  讓  他  決定

回覆 tws2010 的帖子

Sorry,   其實 我 想  講Lawsonmoon  係  好  有  心

回覆 lawsonmoon 的帖子

我吾係用家,但日日有追看,因為小朋友近視既嘢,遲早殺到嚟,睇定差吾多。

Lawsonmoon - 你苦口婆心,係有心人,讚!

回覆 msyung 的帖子

的確非一般,愛錫自己小朋友之餘,也愛錫別人的小朋友家長,有心、有力、有所為

這裏像 lawsonmoon 的家長致敬

回覆:小朋友戴壓力鏡一問

生果日報5月14日有講矯視鏡

url=http://www.TickerFactory.com/]

回覆:tammyhw 的帖子

內容好值得參考。有提矯視鏡的風險,後遺证,副作用。

url=http://www.TickerFactory.com/]

回覆 snowy2006 的帖子

可否告知配Ok镜地點,多謝!
‹ 上一主題|下一主題