用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

snowy2006 或其他好心媽媽....

我小朋友只是5歲的..現在度數是每隻眼OVERT 300度....可否提供太子道西之資料給我嗎???

醒目開學勳章

可否p.m 太子個間鏡company資料& tel no. pls

各位有經驗之媽媽, 可否PM太子道西之詳細資料, 如電話, 地址等給我好嗎?

多小錢 ?

矯視

我都听過太子有間, 請給我資料.

原帖由 snowy2006 於 10-3-27 13:25 發表
Polyvision 都好好,視光師全部都是理工眼科畢業,service很好,到期覆診会有email 或电话通知,不過價錢比交昂貴,两年前都要收HKD15,000. (一次過付款) 很多mammy都知,要book 好耐。

而朋友介绍我去另一間在太子道,價錢比交 ...

snowy2006
請問可否pm太子道的資料及電話俾我, thanks a lot

snowy2006
請問可否pm太子道的資料及電話俾我, 謝謝。

snowny2006

請問可否email太子道的資料及電話俾我,[email protected]

snowy2006

pls pm the details of your 視光師, many thanks!

亞仔戴了七個月, 未戴之前係五六百度, 戴了兩個月仍有二十五同一百五十度, 日常仍然戴眼鏡.

今日去太子覆診, 與三四個月前比較竟然降到零度和五十度,之前視光師話佢降了五百度已經是極限, 今次相比未戴總共降了六百度, 雖然散光又再出現五十度, 但視光師話問題不大, 可以唔戴眼鏡, 但因為亞仔戴了眼鏡好多年, 好難叫佢即刻唔戴眼鏡返學, 如果六月檢查時仍是咁好, 我會叫佢習慣不戴眼鏡出街.

初初戴的時候, 係會遇到好多問題和困難的, 大家繼續努力 !

snowny2006

請問可否email太子道的資料及電話俾我,
[email protected]

原帖由 KelvinMaMa 於 11-3-18 00:54 發表
亞仔戴了七個月, 未戴之前係五六百度, 戴了兩個月仍有二十五同一百五十度, 日常仍然戴眼鏡.

今日去太子覆診, 與三四個月前比較竟然降到零度和五十度,之前視光師話佢降了五百度已經是極限, 今次相比未戴總共降了六百 ...

KelvinMaMa, 可否PM太子地址及電話給我, thanks a lot!

Snowy2006,

Would you please p.m 太子個間address and & tel no.  Thanks.

KelvinMaMa,

可否給我視光師電話資料.

妳囝囝用了7個月, 妳點知他慢慢減左度數, 減了度數中, 眼鏡是否即刻要再佩過, 查實係夜晚帶著瞓, 開頭會點, 可否告知多些, 一開始的話, 要帶幾耐年, 點為知唔需要再帶, 謝謝.

原帖由 KelvinMaMa 於 11-3-18 00:54 發表

今日去太子覆診, 與三四個月前比較竟然降到零度和五十度,之前視光師話佢降了五百度已經是極限, 今次相比未戴總共降了六百 ...

jjhwong,

請給我資料, 謝謝.

原帖由 jjhwong 於 10-9-30 13:34 發表
我女女今年8月開始配戴左壓力鏡,其實我都考慮左好耐先至決定同女女配,因為我女女係一個好麻煩嘅人,公主病,怕佢吾肯戴,起初我都担心佢自己handle吾到,但出乎我意料之外,佢戴左一星期左右便快可以適應到副lense,而且仲 ...

snowy2006,

可否給我電話問.

其實係咪檢完後, 考慮後才佩都無問題, 咁一開始夜晚帶, 瞓醒朝早除, 再浸藥水, 夜晚瞓前再帶, 要帶幾多年, 點為知有效.

原帖由 snowy2006 於 10-10-16 02:57 發表
Hello,

曾經pm我的媽媽,please check pm。

甘耐以來,我只去過Polyvision和太子道西嗰两間做過比較,因爲同学媽咪介绍和較有口碑,最後我選擇太子道西嗰間。因为拒地吾会逼人買野,又比時间我考慮,吾配眼镜都無问题,吾会令我 ...

LILY 媽咪,

初初戴了幾日, 我會叫佢試戴舊的眼鏡, 因為佢二三百至六百的舊鏡都有, 兩星期中, 佢會慢慢由最深的眼鏡改用較淺度數的眼鏡, 佢都知道看野較以前清楚, 我地用了兩三個月後都以為度數穩定了, 最後配了一對一百左右的眼鏡平常用,三個月後即上星期驗眼, 竟然只餘五十度近視, 足足壓底了六百度, 視光師都話可以唔戴眼鏡, 不過亞仔怕同學笑佢個樣唔同左, 暫時上學都要戴眼鏡, 視光師話暫時不用再配較淺度數眼鏡, 等眼鏡破了再換個新作需要時用.

每晚都要戴, 一唔戴就立即反彈, 要戴到成年才唔戴架 !

另外, 第一次去時, 當你驗完眼, 護士會即時同小朋友試戴, 等一會再見視光師然後脫下, 若小朋友覺得可以的話, 便可以比錢訂鏡, 兩個星期後取, 取鏡當天要早點去學戴和脫鏡, 我地一天都可以學識, 我知有些小朋友要上去幾次才學識 !  取了鏡當晚就立即配戴.

我地第一晚戴時, 亞仔叫好唔舒服, 佢都攪了幾天才適應, 我成個月都陪佢睡 !

pls check pm.

KelvinMaMa

原帖由 LILY媽咪 於 11-3-22 10:53 發表
KelvinMaMa,

可否給我視光師電話資料.

妳囝囝用了7個月, 妳點知他慢慢減左度數, 減了度數中, 眼鏡是否即刻要再佩過, 查實係夜晚帶著瞓, 開頭會點, 可否告知多些, 一開始的話, 要帶幾耐年, 點為知唔需要再帶, 謝謝 ...

KelvinMaMa,

謝謝妳的資料.

阿女差唔多7歲, 剛驗到左100右125度, 如要帶, 即係要帶到18歲到, 咪似成人帶隱形眼鏡, 唔帶原來會反彈, 長帶眼鏡又唔方便.

原帖由 KelvinMaMa 於 11-3-22 13:37 發表
LILY 媽咪,

初初戴了幾日, 我會叫佢試戴舊的眼鏡, 因為佢二三百至六百的舊鏡都有, 兩星期中, 佢會慢慢由最深的眼鏡改用較淺度數的眼鏡, 佢都知道看野較以前清楚, 我地用了兩三個月後都以為度數穩定了, 最後配了一對 ...

囝囝, 囡囡都已用壓力鏡, 而家自己都用埋, 效果好好, 日間唔駛帶眼鏡, 之前做左激光矯視, 五六年後, 有返近視, 都幾唔開心, 而家要帶矯視鏡, 但感覺OK, 開心有返正常視力

咁你每日戴多少小時? 因為我知每晚最好有八小時, 不過成年人生活忙碌, 唔一定每晚戴足八小時, 亞仔度數較深, 停戴一天就反彈, 將來高中唔知可以戴到多少小時呢 !

原帖由 odelia_ho 於 11-3-22 14:15 發表
囝囝, 囡囡都已用壓力鏡, 而家自己都用埋, 效果好好, 日間唔駛帶眼鏡, 之前做左激光矯視, 五六年後, 有返近視, 都幾唔開心, 而家要帶矯視鏡, 但感覺OK, 開心有返正常視力 ...
‹ 上一主題|下一主題