用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

噉你有無問驗光師 ar?
你都是在太子處配 ?

原帖由 goodmama2003 於 10-11-6 06:13 發表
剛開始1, 2 個月時, 係沒有加深近視,

但近半年...

加深左50度, 仲要以前無散光, 但現在散光左75度 ..

點好 ?

snowy2006 / 其他媽咪,

我都想知太子那間的資料, 可唔可以pm我呀,謝謝。

請將視光師(prince edward)資科PM給我
Thx.

原帖由 snowy2006 於 10-3-29 16:11 發表
To :goodmama2003,

你囡囡会不会對浸泡眼镜(殺菌)的药水敏感?  在嘗試轉換药水前,先问一下eye-clinic 的姑娘或視光師意见。 可能眼镜盒有菌或者洗吾乾淨眼镜, 眼睛太都乾都有關系。 有没有定期浸去蛋白药?  因为contact ...

回覆 13# snowy2006 的文章

Hi,

請問可否pm太子道的電話俾我, thanks a lot !

各位媽咪,
大家好!我今天剛剛取回隱形眼鏡,按照視光師的建議給兒子試戴了30分鐘。今天試戴我一手包辦,因為擔心兒子清潔雙手做得不夠,令眼睛感染。我是新手,找到你們真開心  ,我有以下問題想請教:
1。那個放隱形眼鏡的小盒子在哪裡可以買到?怎麼清潔?
2。Meni Care Plus在哪裡可以買到,大枝的多少錢?我家附近的幾間藥房都沒有。
3。用什麽洗手液清潔雙手?我聽說要用不含潤膚成份的洗手液。但市面上一般洗手液都會含有潤膚成份吧?我很擔心雙手清潔得不夠,會令兒子的眼睛感染。
我的問題太多了,因為是新手,請多多包含。多謝各位解答。

回復 126# Honmom 的帖子

我都是剛剛星期六取了鏡片, 昨晚幫仔仔帶完, 今早起床鏡片走了位, 其實都幾驚... 怕會整傷眼晴, 同埋今早起身, 他都要求帶完眼鏡, 今早想, 左眼鏡片沒有走位, 右眼鏡片走了位, 那麼, 當天左右眼度數便不同 ? 是否初初配帶還未習慣呢 ?

認識你真高興!剛剛取回來就戴著隱形眼鏡睡覺?我的視光師讓我暫時白天戴,每天半小時,45分鐘,一小時,慢慢加到4小時,看他戴著有沒有什麽不舒服。一月中複診后才開始晚上睡覺戴。對了,我們消毒鏡片的那個藥水在哪裡能買到?我是用Menicon牌子。哪個放鏡片的8字型小盒在哪裡能買到?謝了!

回復 128# Honmom 的帖子

HI Honmon,
係ar, 一取回就晚上帶, 我個驗光師無提議早上慢慢比佢適應wor.. 佢仲話一帶完要即刻上床瞓, 唔好做其他野, 噉你小朋友白天帶佐之後, 做咩ar ?

簽名被屏蔽

回覆 3# qkhui 的文章

他戴上眼鏡后要不就用手把眼鏡撐大,要不就躺在床上閉上眼鏡。我知道一定不舒服的。哎,小可憐,要戴10年呢,現在才剛剛開始。

醒目開學勳章

Snowy 2006 or other mami,
可否pm那太子道西的眼鏡店資料給我, thanks.

可否pm那太子道西的眼鏡店資料給我, thanks.

回復 134# yungcom8 的帖子

I'd like 太子道西的眼鏡店, pls pm me 資料給我, many thanks.
齊齊媽咪

你仔仔帶成點ar? 我岩岩再在24/12 晚幫佢開始再帶, so far 3晚都好好, 佢無摔眼, 眼鏡又無走位.. 佢早上都話唔覺有帶. 希望一路都順利

原帖由 Honmom 於 10-12-14 22:58 發表
他戴上眼鏡后要不就用手把眼鏡撐大,要不就躺在床上閉上眼鏡。我知道一定不舒服的。哎,小可憐,要戴10年呢,現在才剛剛開始。

回覆 1# qkhui 的文章

不好意思現在才回覆。聖誕節不在港,暫停戴眼鏡。回來後也很少戴,晚上做功課、課外活動佔用了所有時間。我打算晚上睡覺幫他戴,因為這樣更容易過睡前戴一個小時,因為戴上以後他就閉上眼睛躺下。根本不可能再做其他事,這怎麼可能,不用做功課了嗎?

回復 137# Honmom 的帖子

HI, 仔仔24/12 開始帶.. so far都唔錯wor.. 依家佢全日都唔需要帶眼鏡... 晚上帶同早上除都好快, 係初初帶個一星期就要成日睇住佢夜晚有無摔眼, 依家都ok la.. 佢夜晚都巳好少, 有時佢摔, 我提佢, 佢就唔會再摔.. 真係唔錯..
佢都有提議睡先帶, 帶完就上床瞓.. 你最好等仔仔有長假放先開始, 噉會好好多..加油

醒目開學勳章

原帖由 taneytong28 於 10-11-6 12:13 發表
snowy2006 / 其他媽咪,

我都想知太子那間的資料, 可唔可以pm我呀,謝謝。

可否pm 給我!!! THANKS!!!!

回復 112# snowy2006 的帖子

請問可否pm太子道的電話俾我, thanks a lot
‹ 上一主題|下一主題