用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

KelvinMama,

可否PM太子視光師的資料給我, 謝謝

Momo 208

原帖由 KelvinMaMa 於 11-3-18 00:54 發表
亞仔戴了七個月, 未戴之前係五六百度, 戴了兩個月仍有二十五同一百五十度, 日常仍然戴眼鏡.

今日去太子覆診, 與三四個月前比較竟然降到零度和五十度,之前視光師話佢降了五百度已經是極限, 今次相比未戴總共降了六百 ...

佢度數未算好深, 你可以看多一年先, 如果每年加得唔多, 戴眼鏡亦不是壞事, 因為戴壓力鏡如果不小心和不清潔, 都會好易發炎 ! 有利亦有弊 !

我個仔每年加150度, 八歲已五六百度, 無其他選擇 !

原帖由 LILY媽咪 於 11-3-22 14:14 發表
KelvinMaMa,

謝謝妳的資料.

阿女差唔多7歲, 剛驗到左100右125度, 如要帶, 即係要帶到18歲到, 咪似成人帶隱形眼鏡, 唔帶原來會反彈, 長帶眼鏡又唔方便.

...

Hi KelvinMaMa,

我可以隔晚帶, 一般6-8個鍾都可以啦, 唔駛計得咁準, 因為我有少少老花, 如果每晚帶, 就無晒近視, 但睇近野就唔清楚囉, 所以要就返啲老花

原帖由 KelvinMaMa 於 11-3-22 14:47 發表
咁你每日戴多少小時? 因為我知每晚最好有八小時, 不過成年人生活忙碌, 唔一定每晚戴足八小時, 亞仔度數較深, 停戴一天就反彈, 將來高中唔知可以戴到多少小時呢 !

...

我想囡囡都真的需要帶眼鏡, 因她課室是坐最後果位, 她說看黑板好辛苦.

妳囝囝每年加150度, 視光師有無講, 原因點解會加得咁快.

原帖由 KelvinMaMa 於 11-3-22 15:05 發表
佢度數未算好深, 你可以看多一年先, 如果每年加得唔多, 戴眼鏡亦不是壞事, 因為戴壓力鏡如果不小心和不清潔, 都會好易發炎 ! 有利亦有弊 !

我個仔每年加150度, 八歲已五六百度, 無其他選擇 !

...

視光師同眼科醫生的理論是不一樣, 醫生說要多看遠景可以
減低加深的機會, 但視光師話近視是在晚上休息時增加的, 所以晚上戴最好, 以往半年都一定加深, 現在戴了幾個月都無加 !

原帖由 LILY媽咪 於 11-3-22 15:58 發表
我想囡囡都真的需要帶眼鏡, 因她課室是坐最後果位, 她說看黑板好辛苦.

妳囝囝每年加150度, 視光師有無講, 原因點解會加得咁快.

KelvinMaMa, 可否PM太子地址及電話給我, thanks so much!  

[email protected]

原帖由 KelvinMaMa 於 11-3-18 00:54 發表
亞仔戴了七個月, 未戴之前係五六百度, 戴了兩個月仍有二十五同一百五十度, 日常仍然戴眼鏡.

今日去太子覆診, 與三四個月前比較竟然降到零度和五十度,之前視光師話佢降了五百度已經是極限, 今次相比未戴總共降了六百 ...

可否 pm 太子電話&資料給我.
Thanks

Would you please also pm me the address and phone number. Thanks.

請給太子視光師資料, 謝謝!!
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

Thanks

Thanks

第一次戴後, 兩星期後覆診.

之後大概兩星期至四星期覆診, 及一個月至三個月不等, 其實個個人不同.

因為頭一年是免費, 所以頭一年會經常去覆診.

原帖由 goodmama2003 於 11-3-25 12:33 發表
請問睇開太子的媽媽, 在太子帶鏡片後, 幾時會安排覆診一次呢 .

Thanks

回覆 1# goodmama2003 的文章

我都有問過視光師, 係唔係要停戴幾天才驗近視有無加深, 佢話唔駛, 因為一停就有機會加深, 其實佢驗有無加深近視係較簡單, 沒有放瞳孔, 只是測試看到第幾行和看眼有無發炎受傷, 看紅綠燈等, 不過, 佢提過, 有時要戴住lence 看字驗眼, 如果發覺唔清楚, 可能度數已加深了, 而我地是無停鏡無戴住lence 來驗眼, 還比上次看得多字, 所以知道無加深.

我有個朋友個女係別家配, 一年都有加深度數, 視光師話可能佢地不是一配就配足壓力, 所以有機會加深 !

回覆 196# KelvinMaMa 的文章

回覆 185# KelvinMaMa 的文章

thank you

回覆 2# goodmama2003 的文章

等我下次問吓先 !

回覆 195# goodmama2003 的文章

Hi goodmama2003,

我和一對仔女都已帶鏡.到目前為止, 效果良好(沒有增加近視). 視光師解釋, 眼球只會在眼睛休息的時候(睡眠)才會生長(加深近視),尤其是在小朋友發育時期. 但眼睛若不休息, 例如那些日以繼夜打機的,近視反而不會增加(不要讓小朋友知道這事實).所以視光師的理論是有別於眼科醫生; 他們認為眼球不休息會有害於眼睛健康 (是正確的), 但原來睡眠時候正是眼球發育的黃金時間, 所以矯視鏡就是用這個睡眠時間來停止近視加深.
‹ 上一主題|下一主題