用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑李陞小學和寶覺小學
go

大坑李陞小學和寶覺小學 [複製鏈接]

請問這兩間的師資,教學(中,英,數)程度,學生的品行情況和升中派位情況如何呢?  有沒人可以提供下資料呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我只知香港本土學生唔多, 南亞裔學生佔多數, 所以好少評價可供參考....雖則貴為英文小學, 卻喺net 12亦唔係本地生的熱門之選吧!!!

原帖由 wahwahhappy 於 10-3-24 12:29 發表
請問這兩間的師資,教學(中,英,數)程度,學生的品行情況和升中派位情況如何呢?  有沒人可以提供下資料呢?

大坑李陞小學和寶覺小學

唔該哂臻媽!  不過點解這兩間都是英文小學, 但不是本土生的熱選呢?????  咁本土生熱選的英文官津小學有邊間呢?

醒目開學勳章

上年個女派到李陞,不過我冇去註冊,因為我揀左成10間,但我冇揀佢,派位時派左佢比我,我都唔清楚佢係咩學校,不過知冇咩人揀,所以冇考慮過讀.

醒目開學勳章 王國長老

講得含蓄D, 就係...........南亞裔小朋友比較活潑.....果D家長又比較寬鬆, 同香港人既育兒理念唔係太配合咁啦!
你自己搵日放學去睇下就明架喇
原帖由 wahwahhappy 於 10-3-25 10:54 AM 發表
唔該哂臻媽!  不過點解這兩間都是英文小學, 但不是本土生的熱選呢?????  咁本土生熱選的英文官津小學有邊間呢?

李陞睇你點睇啦.
我見過貼係補習社d卷,六年級仲淺過我仔三年級好多,要開心童年,這學校不錯.
寶覺程度唔知,冷門少少囉,不過信彿都唔錯呀.
無知是福

大坑李陞小學和寶覺小學

請問有沒人知邊間的官津小學的英文教學程度比較高和好呢? 最好加埋中文和數學的教學, 升中派位,學生品德都好的, 而功課考試又不會太催谷的.

1. 灣仔軒官小學
2.灣仔聖雅各小學
3.太古小學
4.北角聖米迦勒小學
5.愛蝶灣基灣小學
6.灣仔華仁小學

英文好的有瑪利曼和聖若瑟.
品德就睇你自己點教.
成績都係聖若瑟最好.
派位華仁同聖若瑟都好.
唔谷就假既.

原帖由 wahwahhappy 於 10-3-27 11:37 發表
請問有沒人知邊間的官津小學的英文教學程度比較高和好呢? 最好加埋中文和數學的教學, 升中派位,學生品德都好的, 而功課考試又不會太催谷的.

1. 灣仔軒官小學
2.灣仔聖雅各小學
3.太古小學
4.北角聖米迦勒小學
5.愛 ...
無知是福

醒目開學勳章

又要成績好, 又要品行好, 又要升中派位好再加唔太催谷...如果有, 相信好多家長都會選 ^-^ 其實要成績好, 必然會催谷, 否則都唔會有好成績喇?!?! 在乎用咩方法催谷吧!!! 基本上間間學校都有其優/劣, 選校應以孩子為本, 取一間的優點能最適合孩子嘅為基礎吧!!

你所列的學校分別有net 12, net 14 & net 16, 除咗太古小學(net 14) 之外, 全部都係熱門之選, 你是那區呢?? 由於此等學校1st基本上無20分都大機會/甚至無基會, 為求增加2nd中籤率, 最好選你所屬的當區學校!!!
以熱門程度:

net 12 -- 華仁 (有好多20分1st round都入唔到)> 軒官上 >= 聖雅各 >=軒官下 (以近兩年計) 基本上15分1st 都無乜機會(由其前2者)

net 14 -- 炮米係大熱之一, 但15分都有機會, 當然機會都唔太大......至於太古 , 不是net 14大熱, 如1st round 有20分必入, 15分機會都頗高!!!

net 16 -- 基灣愛蝶灣, 早年由於派英中率達9成而揚名(但近年已再沒有公佈派英中率), 所以有不少人跨區選, 亦係net 16的top 4, 競爭好大, 1st round 有20分都未必有得入!!!

原帖由 wahwahhappy 於 10-3-27 11:37 發表

1. 灣仔軒官小學
2.灣仔聖雅各小學
3.太古小學
4.北角聖米迦勒小學
5.愛 ...

大坑李陞小學和寶覺小學

多謝哂教主和臻媽的意見!
因為我仔仔比較喜歡英文和英文程度比較好, 所以我想幫他選間英文程度較好的官津小學.我家住天后, 但仔仔又不是天主教徒, 所以入讀天主教的英文小學就可能無機會了. 如果入名校的機會率低的話, 唯有選較次學校.
請問有無人可以提供更多有關大坑李陞和寶覺小學這兩所英文小學的教學程度,升中,師資和校風比我呢?  或是還有其他英文程度較好的官津小學提供比我呢?

唔.........你住呢區都唔博聖若瑟同華仁呀!
我相信有唔少家長會多謝你.
冇信教少5分頭輪真係冇機會,但第二輪填5-6間band one 既好有餐士噃.
唔得你先諗嗰兩間都未遲啦,頭輪佢地都唔爆,你一去叩門收梗咁滞.
同埋band one 中小英文都唔少野架,若比我排
1. st. jo
2. wah yan
3.軒官上下午
5.st. james
6.寶血
.
.
.

原帖由 wahwahhappy 於 10-3-28 11:27 發表
多謝哂教主和臻媽的意見!
因為我仔仔比較喜歡英文和英文程度比較好, 所以我想幫他選間英文程度較好的官津小學.我家住天后, 但仔仔又不是天主教徒, 所以入讀天主教的英文小學就可能無機會了. 如果入名校的機會率低的 ...
無知是福

醒目開學勳章

天后好大機會係net 14而唔係net 12喎?!?! 要check 清楚一點!! 至於大坑李陞/寶覺 round 1都滿....尤其寶覺, 聽說好多尼泊爾籍的人選, 所以叩門都未必收緊的!!!

st jo / 華仁只可選其一放首選, 放次選機會真的有點兒浪費機會吧(尤其華仁如此少位)!! 至於st james 近兩年如放2nd機會都好微, 所以最遲都只可放2nd, 反而軒下比st jame多d位, 所以放2nd的機會都比較大一點, 至於寶血, 放咁後有機會嘛?!?! 以上純粹個人意見, 只供參考, 不喜勿插!!!

其實如要滿足wahwahhappy的所求, 應當選擇直資/私小會較易配合吧!!!

原帖由 brian61950 於 10-3-28 16:43 發表
冇信教少5分頭輪真係冇機會,但第二輪填5-6間band one 既好有餐士噃.
唔得你先諗嗰兩間都未遲啦,頭輪佢地都唔爆,你一去叩門收梗咁滞.
同埋band  ...

我都係住天后的,不過我check過係net 14呀.如果要net 12 即係跨區了. 本人甲部想填軒小, 但睇到佢地學校份發展計劃的危機寫左"2012年會同聯繫官中脫釣",咁即係唔係冇咁大機會考到皇仁囉? 除左軒小之後..請問各位媽咪仲有邊間係受歡迎的? 除左甲部..乙部我會擇1.) 嘉諾撒學校 2.) 北角官立 3.) 北角遁道  ....唔知各位又知唔知嘉諾撒學校好唔好呢? 另外 北角間聖米好唔好的? 我成日睇到..都係講柴灣間柴米..好少人講北角lee間?
[img align=left]SAM[/img]

醒目開學勳章 王國長老

我住net12但女女同仔仔都無大抽獎, 咁咪好多家長要多謝我?

(阿仔唔醒嘛, st jo華仁2大皇牌都唔岩我, 軒官又唔係我杯茶, 考間開心d既直資算了)
原帖由 brian61950 於 10-3-28 04:43 PM 發表

醒目開學勳章 王國長老

唔係好大機會, 係根本係net 14, net 12去到大坑咋
原帖由 臻媽 於 10-3-28 09:13 PM 發表
天后好大機會係net 14而唔係net 12喎?!?! 要check 清楚一點!! 至於大坑李陞/寶覺 round 1都滿....尤其寶覺, 聽說好多尼泊爾籍的人選, 所以叩門都未必收緊的!!!

st jo / 華仁只可選其一放首選, 放次選機會真的有點兒 ...
‹ 上一主題|下一主題