用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 有無人收到大坑真光waiting 通知 ? ...
go

有無人收到大坑真光waiting 通知 ? [複製鏈接]

如題, thanks !
   1    0    0    0

回覆 1# Graces 的文章

請問你的意思係有無收到K1候補信, 定係候補到學位的信呀?

I WANT TO KNOW TOO

原帖由 cheukyu822 於 10-3-23 23:44 發表
請問你的意思係有無收到K1候補信, 定係候補到學位的信呀?
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

醒目開學勳章 王國長老

我知有人好努力寫信, 最近收到學校電話話收到佢既信, 多謝佢鐘意間學校, 不過一切要等8月至有消息
原帖由 octopus481 於 10-3-24 09:12 AM 發表
I WANT TO KNOW TOO

我都想知唔知佢地幾時交雜費呢?如有人放棄會否早些通知

原帖由 saiwai 於 10-3-24 12:25 發表
我都想知唔知佢地幾時交雜費呢?如有人放棄會否早竺些通知

唔好意思, 我都hold住左個位, 不過應該會讀spk, 所以會release返個offer出黎, 一陣間就打電話

btw, 其實我真係好鍾意真光, 只不過spk更加吸引, 祝大家都能夠入到心儀既學校!

原帖由 mosibaby 於 10-3-24 12:36 發表

唔好意思, 我都hold住左個位, 不過應該會讀spk, 所以會release返個offer出黎, 一陣間就打電話

btw, 其實我真係好鍾意真光, 只不過spk更加吸引, 祝大家都能夠入到心儀既學校! ...

希望不用等到8月禁耐啦!

Will you also release SH seat?

原帖由 mosibaby 於 10-3-24 12:36 發表

btw, 其實我真係好鍾意真光, 只不過spk更加吸引, 祝大家都能夠入到心儀既學校! ...

原帖由 twins_parent 於 10-3-24 13:11 發表
Will you also release SH seat?

yes! but to ensure a seat from spk, i will call both SH and 真光 to release the seat after receiving spk letter~

醒目開學勳章 王國長老

如果個個家長都好似你咁considerate就好喇, 有d真係好自私, 覺得俾左留位費, 就算唔讀都要拖下先, 難為d waitlist家長等到頸都長

by the way, your daughter must be very smart and adorable

原帖由 mosibaby 於 10-3-24 02:52 PM 發表

yes! but to ensure a seat from spk, i will call both SH and 真光 to release the seat after receiving spk letter~

睇佢呀囡個樣就知佢醒目hehe
原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-24 15:07 發表
如果個個家長都好似你咁considerate就好喇, 有d真係好自私, 覺得俾左留位費, 就算唔讀都要拖下先, 難為d waitlist家長等到頸都長

by the way, your daughter must be very smart and adorable

...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-24 15:07 發表

...

多謝讚賞!我覺得做人最緊要將心比己,今次我地好彩有幾間都係心儀既學校收左,但係仲有好多未有著落既小朋友,佢地既父母真係擔心死,如果早d release返個位出黎人地會早d有希望都係好事,日日望天打掛太殘忍了~

其實我囡囡唔係特別smart個類,相反仲好鬼怕醜tim,今次咁好彩我諗係一半我既努力+一半囡囡既運氣

不過今次過到呢關,黎緊仲有小學個關,真係一d都唔可以鬆懈

最慘既係仲有個細女,下年又要玩過,經過大女既一役真係玩到怕呀陰公

原帖由 saiwai 於 10-3-24 15:16 發表
睇佢呀囡個樣就知佢醒目hehe

其實佢唔算好醒目架咋,唔好讚壞佢架

Hi!Mosibaby,
我同你一樣都有個細囡,我唔洗等下年今年已經要同佢考

其實我都有朋友在第一輪留位費放棄,點解仲要等到八月咁遟才通知waiting呢 ?

mosibaby,

Your girl must be very smart that got offers from so many dream schools (SPK, SH, TL)!!!

Btw, do you mind sharing how you train your kids at home? Is your baby a BIG girl (born at the beginning of the year)??

I also have a 2nd girl, aiya, thus wanna ask some tips from you.

原帖由 mosibaby 於 10-3-24 15:33 發表

其實佢唔算好醒目架咋,唔好讚壞佢架mouth:" />

醒目開學勳章 王國長老

我相信waitlist之中都有分先後既, 舉個例, 好似我女間直資小學, 第2輪400人, 其中120個正選, 都仲有280人waitlist, 其中有d可能係sibling, 排位會前d, 以我所知, 到而家都仲有sibling未入到, 其他waitlist學生就唯有一齊等了
(我以前都以為係學校怕麻煩, 怕家長收左又遲d話唔讀, 索性一次過最後至通知, 原來競爭真係好激烈呢)

原帖由 Graces 於 10-3-24 11:31 PM 發表
其實我都有朋友在第一輪留位費放棄,點解仲要等到八月咁遟才通知waiting呢 ?

I have given up an AM offer at 第一輪 - did not pay the 留位費.  So I am sure more and more waitlist parents will get the offer later.  Add oil.

原帖由 WingBB-222 於 10-3-26 03:04 發表
I have given up an AM offer at 第一輪 - did not pay the 留位費.  So I am sure more and more waitlist parents will get the offer later.  Add oil.

多謝你的資料
‹ 上一主題|下一主題