用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔知大家有冇睇鏗鏘集
樓主: 彩陶
go

唔知大家有冇睇鏗鏘集 [複製鏈接]

其實每種方法、理念都會有正反後果,但父母愛子女之心是不變的,堅持原則,尋找原因,降底目標,多加體諒才是父母愛子女之行為表現,我吾相信有這樣父母的孩子會差得去邊。 ...

堅持原則:子女有法可依,知所進退。

尋找原因,降底目標,多加體諒:咁父母会長命啲。

原帖由 judy 於 10-3-24 10:03 發表

任何地方,教育制度都是求學是分數的,分數越高,選擇好學校當然越有利。

香港和其他地方不同的是,分數越高,越有優先權選学校。這才大劑。

因為此優先權的關係,令大部份父母不敢嘗試"求学不是求分數"。現在,好彩有直資学校 ...

求學不是求分數是教育真義?咁点解提出此口號嘅教育局又吾切實執行呢?未來文憑試除咗分五級之外仲有五星和五星星之分,這不是分數代表嗎?咁嘅口號都信,你都幾天真,咁會長命D嘅!

香港大部份直資都是這樣,求學不是來分數?可否舉些例子呢?

我唸極香港就只有那麽一间中學是求學不是求分數,伯裘書院,是出名的直資名校,學費只係幾佰,幾低讀,你會選嗎?

lkma
我同意! 另現代大部份小朋友都無責任感, 有感源頭是: 佢地得來太易, 所以不懂珍惜。

CrabPincers:
請你不要价意, 只想講出我的睇法,貴家長(如年時己高即系60-70YRS,當年)有小學畢業程度己不算低了。
我意會"草根階層"是我這類上一代家長是無讀過書的文盲, 當年養活我們數條花骨龍只能做苦力的工作....連生活衣食都不足,如何能"死慳死抵"呢?
我的那几位姐姐哥哥是因為這样也未層受過教育, 佢地都好想為小朋友做些嘢, 奈何力有不抵,但正正是這样, 他們的小朋友系好懂事及有擔帶(現在就讀不同區的 BAND 1高中了)。

反觀我小朋友佢正正是現代版的小朋友, 不會自動自覺....及沒有什么責任感...

原帖由 黃巴士 於 10-3-24 10:34 發表
我都同意CHICHIP PAPA想法, 但當是自己囝囡&想到面對日後現實生活上, 我就無勇氣去TAKE依過RISK, 高小階段, 懂唔懂事之間, 等1個心智未全成熟的小朋友去自由發揮, 對我來說, 風險太大.

到中學, 他們有獨立思維後, 我反而會給予大空間&自由度高予他們.  
又咁唸, 可能到時已經唔係我地家長用咩方法去管束?? 而係中學生自行自主, 唔受約束.

到中學, 他們有獨立思維後, 我會給予大空間&自由度高予他們, 因為他們已經唔係我地家長用咩方法去管束?? 而係中學生自行自主, 唔受約束.....<---我阿仔升中一後,明顯已經開始有自己既一套思想....我亦都開始要他漸漸地唔需要再向我交代, 逐漸地學識向他自己交代....

原帖由 lkma 於 10-3-24 11:18 發表
求學不是求分數是教育真義?咁点解提出此口號嘅教育局又吾切實執行呢?未來文憑試除咗分五級之外仲有五星和五星星之分,這不是分數代表嗎?香港大部份直資都是這樣,求學不是來分數?可否舉些例子呢? ...

求學不是求分數從來都只是句空廢口號....
其作用有:
1.) 給沒能力考高分的學生一個完美的藉口,用來批評教學制度, 令自己可超出制度,不用為自己不努力負責任...
2.) 給沒能力考高分的家長一個完美的藉口,用來批評教學制度, 令自己可以逃避子女未能考高分是教學制度的錯...
3.) 教育局推出呢句空廢口號, 正好可以安撫晒以上的學生及家長, 結果大家一齊不用再求分數,皆大歡喜...

求學不是求分數是教育真義?

有時看很多書的小朋友默書分末必及一個一本書也不看而全情準備默書的小朋友高,但前者一定学得多啲嘢。前者求学,後者求分數。求分數最極端的是如大陸的送礼、甚至獻身。不錯,得到高分,但求到学嗎?

而一般上,努力讀書,成積自然好。求学能求到分數的。

回覆 26# judy 的文章

默書從來只是總體成績的很少部分...

而一般上,努力讀書,成積自然好。求学能求到分數的。 <-----這句才是重點.....求不求到分數,應該先看一下自己有沒有過付出努力...

原帖由 judy 於 10-3-24 12:01 發表

有時看很多書的小朋友默書分末必及一個一本書也不看而全情準備默書的小朋友高,但前者一定学得多啲嘢。前者求学,後者求分數。求分數最極端的是如大陸的送礼、甚至獻身。不錯,得到高分,但求到学嗎?

而一般上,努力讀書,成積 ...

再舉一例:

有一天去接阿ニ(打球)。教練和一男仔話:"下星期校際賽,我去看你"。男仔話:"唔去啦,因為跟住測驗,我要温習"。此男子是校隊主力,他缺席比賽,影响之大,可想而知。

不錯,這男了可能求得了高分。但責任感、榮譽感去了那里呢?這才是最重要的啊!送孩子上学,只為考取好成績咁簡單嗎?

故事小朋友係讀私小, 不是直資. 睇佢家庭係中產之中較好一群. 對子女既教育可以"消" 曬好多, 對於一些基層既家庭讀到小6 攞著1張band2&3成績表, 真係唔知點算 ; 而中產就可以讀直資, 再去外國完成大學課程.

老實說對直資中小學來說, 如學校明知小朋友一入來,就有機會申請免學費, 佢地唔多想收(可能一級少量), 雖說政府要佢地預留一筆$, 比一些想讀直資又無能力交學費既小朋友, 但佢地多收了這群學生, 對學校來說都係一種負擔. 但是有些直資會讓一些好outstanding小朋友唔冼$讀,特別係運動好叻果批, 唔收佢地學費, 幫佢地攞獎鴉媽!

朋友都有試過報直資時候, 果位校務處員工指著佢既地址, 好認真地問佢, 你真係報這個地址(公屋)?     

原帖由 天瑜 於 10-3-23 15:42 發表
DO NOT AGREE!

如果佢係一個非常依賴的學生,俾佢家財萬貫都唔可以取完DEGREE 返HK啦!

補充:  直資學校不一定昂貴的,所有學生都有權申請獎學金及資助額(會根據家庭收入而劃分: 全免/半費/1/4 不等)  

...

原帖由 judy 於 10-3-24 12:25 發表

再舉一例:

有一天去接阿ニ(打球)。教練和一男仔話:"下星期校際賽,我去看你"。男仔話:"唔去啦,因為跟住測驗,我要温習"。此男子是校隊主力,他缺席比賽,影响之大,可想而知。

不錯,這男了可能求得了高分。但責任感、榮譽感去了 ...

原來中產嘅價值觀係咁,我哋草根只知飽暖足オ可知荣辱,成績、文憑在商業社會是很重要,它跟你一世,學校藍球隊嘅荣譽只係一時,何者輕重不難分辨。

原來讀書成績是次要責任,學校荣譽オ是最重要,反正有嗲娘福陰,當然以威威先行啦。

草根和中產真係生存係唔同嘅世界,連價值觀都不相同。

無話可說。

原帖由 lkma 於 10-3-24 14:40 發表
原來中產嘅價值觀係咁,我哋草根只知飽暖足オ可知荣辱,成績、文憑在商業社會是很重要,它跟你一世,學校藍球隊嘅荣譽只係一時,何者輕重不難分辨。

原來讀書成績是次要責任,學校荣譽オ是最重要,反正有嗲娘福陰,當然以威威先行啦。

草根和中產真係生存係唔同嘅世界,連價值觀都不相同。

無話可說。

我剛剛一直都分唔清2者孰輕孰重...
原來個例子系關草根和中產既價值觀事.. thanks lkma !

若果我是那個男孩的父母, 我會十分安慰他懂得將學業放第一位.

記得我家姐個女讀中學時係學校泳隊嘅, 在校是女子 初級組連續3 年冠軍(f.1-f.3), 但到f.4因要開始準備會考,
因操練頻密影響溫習, 佢同我姐姐商議後決定退出泳隊專心讀書, 佢都好生性, 但得來她體育老師的泠嘲熱諷說"就算退出泳隊, 您嘅會考成績都唔會好得去邊啦!" 因為老師覺得佢沒有顧全大局, 係自私的表現, 但老師又何常唔係呢. 好彩佢eq高無理個老師講嘅野, 重更加覺得自己的決定是對的.最後以好險的成績入了恆商( 當年會考18 分就收).
我姐姐都話好彩, 當然亦要囡囡自己仕勤力. 回想如果成績因操練頻密而受影響, 最終學校會幫您上大學嗎?一切後悔已太遲.

其實唔係中產同草根的價值觀不同,係大家認知多左,識得去為小朋友想。我小時候也是住公屋,仲冇父母添,果時有好多小朋友玩,跟本就冇課外活動,冇宗援,好窮!只不過我婆婆話,做完功課就可以玩,而我做了,她也commit佢既promise。我想家庭教導係好重要,我婆婆唔識字,但佢時常講比心機讀書,不要負老師的心機,第日你可以養活自己。我想大家都係想自己的小朋友的路好行D而各出各法吧。

原帖由 judy 於 10-3-24 12:01 發表

而一般上,努力讀書,成積 ...

分數是知識嘅量化符號,不求分數,又如何客觀地分出高下呢?送礼、獻身是出貓,不是努力讀書求分數,請吾好偷換慨念。

社會資源有限,自然就有篩選制度,就會有分數存在。知識嘅量化、分數係最客觀,無可避免,吾係靠吹水就可以獲得認同。

教育嘅真義係學懂適應環境,自助助人。

高昆連光纎係セ都吾知啦,但係佢對人對事嘅態度,仍令人感動,這才是教育的真義。

醒目開學勳章

Dear all,

其實,早年已看過游乾桂老師的作品,我想CHICHIPAPA也看過了!  真係一篇令父母深思的文章!

如何培養會生活懂生命的孩子

http://www.baby-kingdom.com/?uid-179982-action-viewspace-itemid-18246

當中,游老師提及:-

讀書和工作並沒有最直接的關係,並不是很會讀書就會當總經理,它所靠的是能力; 生活就是一種能力(耐),讀書和錢只是一個媒介,最終的目的是懂得生活, 也可說是為了編織一個夢想,一個活生生的夢,快樂有趣的夢。

生命是一種慈悲喜捨  

生命是一種慈悲喜捨,這比讀書更重要,會成為一輩子受用的資產,也是現今社會
所欠缺的東西。一流的人不慈悲就沒有用,醫生不慈悲,對病患不能視病猶親, 就對社會無用;一流的化學家不慈悲,製造毒物來害人就是恐佈分子,也對社會無用。

我有個朋友是醫師,他說他每天開藥時都很掙扎,為了平衡自己,他在開藥的同 時,也提供養生資料給病人,希望他們身體健康下次別再來。

其中有個養生方法是:天天要運動.好好睡個覺.慢慢吃頓飯

有人一早起來就喝咖啡和茶,難道一早起來還這麼累嗎?不健康的人,脾氣會不好, 就不會以身作則。

最近的詐騙事件頻傳,他們都是很聰明的人,像我就想不出來這種騙術,如果把他 們的聰明才智用在正途該有多好。

因此,一流未必有用,有用必定一流,希望社會不要充斥著一流而無用的人。

有用的孩子或許他們很質樸,但他們會像金庸筆下的周伯通般「大智若愚」。

培養孩子的內在智慧

人有外在智慧與內在智慧,外在智慧指的是成績和分數,內在智慧則指動機(即主動學習的能力)這是孩子將來智慧的源泉,包含慈悲、尊重和理性。

隋文帝至清乾隆總共出了868個狀元,每個幾乎都沒有什麼出息;曹雪芹(紅樓夢 作者)、李時珍(本草綱目作者)等人都是落第的書生:因為曹雪芹的文思澎湃(思考創意取向)因此無法符合八股的科舉制度(記憶取向)

另外,興趣也很重要(如果沒有興趣作一份工作,很難做一輩子),職業只是努力 讀書謀求生活的工作(會想退休);志業則是很喜歡做很開心的工作(永不退休), 而慈悲就是一種志業,希望我們能夠培養孩子能以志業的心情去做工作 教孩子閱讀自己和大自然二本書

有位哲學家說:教孩子要讀二本書:一本是自己,一本叫做自然。希望孩子能夠來 閱讀這兩本書,不單用眼睛。 第一本書讀自己,就是指興趣、性向、能耐,能夠演活自己演好自己的人生(擁有 自身獨特性)。

有些人是大器晚成者,例如非洲之父史懷哲,他考不上大學,後來是因為拉了一手 好手風琴,一位校長破例讓他在該校讀書,他主修歷史,自修文學,30歲的時候才唸 醫科,38歲畢業。老頑童劉其偉,他有許多頭銜,工程師、人類學家、冒險家、畫家, 他在38歲才開始畫畫,66歲成名,他的一生活得豐富而精采!

Thanks for sharing.  I missed that one.

原帖由 Yukyuk 於 10-3-25 07:20 發表
Dear all,

其實,早年已看過游乾桂老師的作品,我想CHICHIPAPA也看過了!  真係一篇令父母深思的文章!

如何培養會生活懂生命的孩子

http://www.baby-kingdom.com/?uid-179982-action-viewspace-itemid-18246

當中,游 ...

原帖由 lkma 於 10-3-24 17:45 發表

分數是知識嘅量化符號,不求分數,又如何客觀地分出高下呢?送礼、獻身是出貓,不是努力讀書求分數,請吾好偷換慨念。

社會資源有限,自然就有篩選制度,就會有分數存在。知識嘅量化、分數係最客觀,無可避免,吾係靠吹水就可以獲得 ...

我再睇過我寫嘅嘢,發覺並冇咩唔妥當的地方。不過,一樣米養百樣人,同一事物、同一句話,各人的理解不盡相同,這是常有的。

好象"求学不是求分數",對我來說,這是自自然然的。求学是求学問,這包括追求知識,学做人,看是否有責任感,是否知榮辱等等。求分數,只是跟教師的考試要求温習就是,是狹窄的、被動的。

這就是我對求学不是求分數的理解。

原帖由 samuel89 於 10-3-24 15:24 發表

我剛剛一直都分唔清2者孰輕孰重...
原來個例子系關草根和中產既價值觀事.. thanks lkma !

在這裡草根和中產只是討論双方的代琥而矣,並無實質義意,無論你是那個階層,本人都设有褒貶之意,請不要介意。

其實我也设有貶低chichipapa之意,更希望他不要介意,如有得罪請多見諒。

看了电視後,我只是產生一種迷思,自動自覺点解會係一種教育目標?它不是一種意識咩?

人意識到危險時,便會自動自覺走去安全地方,正如網友之親人當年意識到游泳比賽會影响會考,便自動自覺離開泳隊,專心學業。

現代小朋友不懂得自動自覺讀書、温習,只因他們未能意識到讀書嘅重要,物質生活太豐富固然有関,最敝嘅係强調愉怏學習,計算效果,著重方法嘅重要性,這種理念固然未必和學校一致,更嚴重係他們認為温習根本不重要,不能學到知識,這裡有些家長更認為中一至中三不重要,中四再開始温習也未遲,步步計算,孩子能養成自動自覺温書習慣就真係奇!難道中四嘅温習至學到知識嗎?

學習可以是愉快,可以是沈瞞,但成果一定令人興奮,但求愉快學習,目的巳達,温習、成果自然放埋一边啦。

求分數,只是跟教師的考試要求温習就是,是狹窄的、被動的。

求分數只是適應制度,未必認同學習觀点,重要嘅係將來有所作為,自助助人,妳對求分數嘅小孩理解未免太狹窄和想當然了。
‹ 上一主題|下一主題