用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有"心"的校長!
go

有"心"的校長! [複製鏈接]

想問問, 從坊間得到的消息, 那間學校的校長是有"心"做好教育小朋友,令他們能愉快學習及成長, 而不是要催谷比賽及爭奪獎項
   0    0    0    0

I think a lot of Principals are very very good and sincere. I read about 鮮魚行小學, I am touched by the love of the Principal and the teachers for their students.

As long as the principals don't just think of maintaining the schools' popularity and using students to build their schoolds' (or their own) reputation but are really thinking about what is the best for their students, they are 好校長.

原帖由 corliss_yu 於 10-3-20 09:22 發表
我自己覺得播道書院的盧校長是一位好校長,好錫小朋友,好有心做好教育。

醒目開學勳章

我有好多補習小朋友,有名校有直資有官校有津校。我平時都要到school教興趣班
家長們都很樂意分享佢地對學校既感覺俾我聽。
我覺得新會商會學校(上環區)是一間有心的學校耶
不只是校長,而是老師也是。
因為,除了聽家長分享那間學校是一間學生沒有為成績而學生們分黨分派,而且更是照顧弱勢細群,幫助他們與人相處,學生們真的愉快學習耶。

我教的小朋友是從另一間學校轉入去這間的,他比較喜歡這間學校。至少,不會像從前般不願起身上學。加上看見他的成績有著進步(這可是我最開心的事)。並經常看見她比以前更開心與我分享。我相信,這間學校一定不是有著利益有著私心的學校。

(私心的學校,也不是未看過呢..hehehehe)
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

seems啟基小學校長also very good...上兩個星期去佢地open day, 校長十分友善, 見d學生好似螞蟻"嬲"蜜糖…好warm gar..

醒目開學勳章

絕對同意, 我朋友早年曾在此校當社工, 意見與你一樣, 個校長真係好有愛心+學養, 成間學校都充滿"愛", 所以呢間學校今年被傳接到殺校消息實覺有點可惜  

我心目中有"好"的校長: 鮮魚行, 新會商會(上環), 培僑, 聖雅各....仲有好多未能盡錄!!!

原帖由 SoNyPig 於 10-3-20 12:21 發表
我有好多補習小朋友,有名校有直資有官校有津校。我平時都要到school教興趣班
家長們都很樂意分享佢地對學校既感覺俾我聽。
我覺得新會商會學校(上環區)是一間有心的學校耶
不只是校長,而是老師也是。
因為,除了聽家長分 ...

原帖由 臻媽 於 10-3-23 23:32 發表
絕對同意, 我朋友早年曾在此校當社工, 意見與你一樣, 個校長真係好有愛心+學養, 成間學校都充滿"愛", 所以呢間學校今年被傳接到殺校消息實覺有點可惜  

我心目中有"好"的校長: 鮮魚行, 新會商會(上環),  ...

不如開個topic 係最冇心既校長, 等各家長及小朋友唔會受害 !!!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題