用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 豆奶奶粉 vs 一般奶粉 ??
go

豆奶奶粉 vs 一般奶粉 ?? [複製鏈接]

想請問大家係咪一般奶粉營養高d??
因為小兒(22個月)皮膚成日都好痕又好乾好紅(已經成日楂cream)
睇過醫生又話係濕疹....話可以試下轉食豆奶!!
但聽人話豆奶話冇好營養...唔知係咪呢??
thx
   0    0    0    0

我姐姐的女兒出生不久就皮膚敏感...食過低敏都唔得....最後飲左羊奶就無事....只係間唔中小小紅....bb以前真係好誇張...全面都紅晒.....仲有水出....

我個仔以前都係皮膚差...不過, 只係好少部份....後來醫生叫我餵低敏奶粉....咁就好D....

唔好以為低敏或羊奶營養唔夠....我個仔同我家姐個女都幾好肉地....當然....佢地兩個都好鍾意食野就真....

如果bb皮膚唔係真係咁嚴重...或者先買一罐低敏奶粉試下得唔得先....

原帖由 吞拿 於 10-3-20 00:32 發表
想請問大家係咪一般奶粉營養高d??
因為小兒(22個月)皮膚成日都好痕又好乾好紅(已經成日楂cream)
睇過醫生又話係濕疹....話可以試下轉食豆奶!!
但聽人話豆奶話冇好營養...唔知係咪呢??
thx ...

THANK YOU曬大家!!!

在那裡可以買到低敏奶粉呀??  Thanks!

原帖由 吞拿 於 10-3-25 00:08 發表
THANK YOU曬大家!!!
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

如果你選擇雀巢...萬寧, 惠康等一般超市及藥房都有...如果你想選擇日本牌子...你可以上網search一下....我多數都幫襯re-on, 它的網址是www.re-on.com.hk...至於惠氏的低敏奶粉可能你要問一問惠氏..有哪些藥房可以買到...

原帖由 winniepoon 於 10-4-8 12:28 發表
在那裡可以買到低敏奶粉呀??  Thanks!

我個女(16個月), 5個幾月時又係皮膚成日都好痕又好乾好紅, 睇兒科醫生話佢係對牛奶敏感, 所以轉食低敏配方能恩1號. 轉咗後,真係冇再紅同痕. 最近睇同一個醫生時, 順便跟進下呢個問題, 佢提議我直接同個女戒奶. 話咁大個食固體食物已經有足夠營養, 唔需要再飲奶. 話戒咗奶, 個女皮膚一定會好d, 同埋會少d病痛. 我仲15/16. 畢竟一般諗法都係小朋友應該飲奶會營養好d.

原帖由 tantanmama 於 10-4-26 17:30 發表
我個女(16個月), 5個幾月時又係皮膚成日都好痕又好乾好紅, 睇兒科醫生話佢係對牛奶敏感, 所以轉食低敏配方能恩1號. 轉咗後,真係冇再紅同痕. 最近睇同一個醫生時, 順便跟進下呢個問題, 佢提議我直接同個女戒奶. 話咁 ...

我女個時又係因為濕疹睇醫生, 醫生都係叫我試下同佢轉低敏奶粉, 所以囡囡都係食能恩, 但係用處不大, 依然有濕疹...都唔知介唔介奶好, 介奶又驚佢唔夠營養...

我明白小朋友總有一天要戒奶, 不過, 你的小朋友現在是16個月...似乎...是不是早呢?? 我個仔現在(差不多3歲)都有飲奶...不過, 我以前帶bb睇醫生時...醫生話bb過了一歲後皮膚會好d...如果你小朋友皮膚唔係時時都咁差, 係咪可以遲d先戒呢??

原帖由 tantanmama 於 10-4-26 17:30 發表
我個女(16個月), 5個幾月時又係皮膚成日都好痕又好乾好紅, 睇兒科醫生話佢係對牛奶敏感, 所以轉食低敏配方能恩1號. 轉咗後,真係冇再紅同痕. 最近睇同一個醫生時, 順便跟進下呢個問題, 佢提議我直接同個女戒奶. 話咁 ...

‹ 上一主題|下一主題