用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 2010-2011 小一新生家長入黎分享吓啦
樓主: ladykin
go

2010-2011 小一新生家長入黎分享吓啦 [複製鏈接]

sure, let u know when i know more...

how long do u think the uniforms will take?? will getting it done in aug too late??

原帖由 lindatai 於 10-6-7 13:11 發表
happy2together, 很多謝你的回覆, 如果26號那天有甚麼資料, 可否也update一下我, 非常感謝!

關於校服, 我都想知邊間好, 我打算遲一點才買, 因為小朋友快長高, 現在買, 驚到時唔合身. 不知可否在SK 或 KL 順便買埋皮 ...

原帖由 fsforth 於 10-6-5 22:57 發表

最煩的就是在開學頭兩個星期未有午餐供應,
8 Sept 開始番全日, 8-10 Sept 三日要菲傭送飯

以往應該頭兩至三星期都係返半日, around 12:00 放學, 唔駛帶飯.

原帖由 lindatai 於 10-6-7 13:11 發表
happy2together, 很多謝你的回覆, 如果26號那天有甚麼資料, 可否也update一下我, 非常感謝!

關於校服, 我都想知邊間好, 我打算遲一點才買, 因為小朋友快長高, 現在買, 驚到時唔合身. 不知可否在SK 或 KL 順便買埋皮 ...

summer uniform 係灰短褲, 白裇衫(冇校章), 黑皮鞋和白短襪. 呢啲係邊度買都得. PE衫要係SK/KL買, 兩間都差唔多.

最好係學校訂書, 有時啲書唔齊, 係出邊好難搵.

各位成功媽媽,

我黎梗9月要替小兒報学校, 我係第一次, 無經驗, 又想茫想下入DSBPD, 聽聞有Profolio會好D, 又有人好有美術天份, 电腦又叻, 做到靚到可以做一門生意, 自問我無此天份, 小兒又只学游水台拳道, 晝晝同琴剛剛停了, 因他興趣不大便停了,省點費用, 請問各位成功媽媽可否給點意見, Profolio應怎樣做, 包含此什麼會好一點, 另外, 想利用暑假訓練一下小兒, 請問那方面應該加強呢, 是否需要叫小朋友坐定, 或多點給他讀完故事後問問題呢?

請多多指教

hi cathyneo,

thanks for your info... your son's in dbspd right?

this yr, only the 1st week is half day... there r 3 days which r full days without lunchbox service... that's why we r scratching heads here...

for the grey shorts, is there a standard grey we need to follow??

and are there any summer activities which our kids can join this summer before p1??

thanks for your help!

原帖由 Cathyneo 於 10-6-7 15:18 發表

以往應該頭兩至三星期都係返半日, around 12:00 放學, 唔駛帶飯.

醒目開學勳章

回覆 5# happy2gether! 的文章

我想7月尾, 8 月頭才買, 不知會否太遲?

that's what i am debating too... we will be on vacation for most of july... either i get it before we go or after we come back which will be early aug... ... :?

原帖由 lindatai 於 10-6-7 16:33 發表
我想7月尾, 8 月頭才買, 不知會否太遲?

醒目開學勳章

回覆 1# happy2gether! 的文章

i think early aug is better!

原帖由 happy2gether! 於 10-6-7 16:28 發表
hi cathyneo,

thanks for your info... your son's in dbspd right?

this yr, only the 1st week is half day... there r 3 days which r full days without lunchbox service... that's why we r scratching head ...

普通小學生灰色短褲就可以, 校服商有現貨供應, 八月先去買都唔遲.

summer activity 唔清楚, 通常都係 swimming course. 另外八月尾會有迎新日.

上年就14/9先開始返full day, 開學日會派 lunch order form.

收到封信, 一打開, 頭都大埋, 好多嘢唔太明

1.  Text Message Scheme, 係咪填父母其中一個就得? $50 幾時比?

2.  Instrumental classes 係咪一定要報, 仔仔宜家學緊綱琴, 唔想佢 quit. 如果唔報, 張 form 駛唔駛交番去?

3. 另外 Demonstration Concert & Homecoming Concert 又係咩呢? 係咪一定要去呢? 駛唔駛報名?

4. 如果仔仔搭校車, 喺 Orientation Day 係咪佢搭校車, parents 就自己去學校?

我好蠢同好緊張, 有太多問題, 希望各位指教指教  

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

仲想問, 書包有冇話限定咩款式嫁? backpack 或 拉喼?

原帖由 ladykin 於 10-6-7 20:41 發表

1.  Text Message Scheme, 係咪填父母其中一個就得? $50 幾時比?

2.  Instrumental classes 係咪一定要報, 仔仔宜家學緊綱琴, 唔想佢 quit. 如果唔報, 張 f ...

學校6月18日晚有個新生家長會,妳到時可以直接問學校的老師呀.

醒目開學勳章

回覆 2# ladykin 的文章

我都係有好多野唔明, 你的問題, 也正是我心中的疑問, 希望家長會當天會有答案!

hey, what are your sons' house colors?? my son is red!!

原帖由 Daniel923 於 10-6-8 10:01 發表

學校6月18日晚有個新生家長會,妳到時可以直接問學校的老師呀.

原帖由 happy2gether! 於 10-6-8 10:09 發表
hey, what are your sons' house colors?? my son is red!!

me too........
my son is red.(sargent)

My son is light blue (Goodban)

回覆 55# Daniel923 的文章

my son is Purple (Lowcock)

原帖由 ladykin 於 10-6-7 20:41 發表

2.  Instrumental classes 係咪一定要報, 仔仔宜家學緊綱琴, 唔想佢 quit. 如果唔報, 張 f ...

Instrumental class 無 piano, 我會比小朋友先聽 demo concert 再決定, 學 String instrument 比 piano 更辛苦, 事先要了解小朋友的興趣和時間分配再決定,  記住..報左就一定要玩一年

原帖由 Cathyneo 於 10-6-7 15:18 發表

今年不同了, 有三日要番全日又無飯供應.

原帖由 ladykin 於 10-6-7 21:49 發表
仲想問, 書包有冇話限定咩款式嫁? backpack 或 拉喼?

書包冇限定咩款式,但拉喼應該唔得。(我囝囝試過老師話危險唔可以用。)
‹ 上一主題|下一主題