用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學琴一堂要$1800好誇張
go

學琴一堂要$1800好誇張 [複製鏈接]

0    0    0    0

你個女幾大呀?

咁細個去搵大師學其實真係吸收唔到的,仲要係匈牙利人,語言上又可能有文化差異;不如上一D班,一班小朋友一齊學對佢仲好!

原帖由 smiltie 於 10-3-20 20:58 發表
今日我又打電話去問有無d班唔使咁貴但又係嗰個匈牙利鋼琴演奏大師教,佢地話會內部研究下再决定,原因係個匈牙利鋼琴演奏大師成本太高,所以現時只接受收演奏級學生,你地有無人學琴呀?一齊試下逼佢地收平d教初級學生啦. ...

你有無興趣報親子音樂班??
你可以陪你個小朋友一齊上堂,,
唔使驚佢聽唔明...
有個朋友個女去o個度學琴,,幼兒樂器課程
學琴都係由佢細細個開始學好~
有興趣pm你俾d 資料你喇=)

吾係牙麻!!! $1800一堂???!?!?!?!?!??!
我就吾學啦!

醒目開學勳章

原帖由 honkie 於 10-3-26 21:42 發表
千八蚊堂係大師級鋼琴班,即刻教人演奏或者演奏級,唔係教bb班。我唸比錢要嗰個匈牙利鋼琴家教細路鋼琴佢都唔肯

絕對贊成, 如果這位大師級人馬竟然會教初學者, 我真的很懷疑他的級數.
我仔仔之前在tomlee 學琴, 被分配了一位很好很有經驗的琴老師, 後來她找了另一份全職工作 (好像類似音統署那類), 跟我說時, 才知道原來她有兩個碩士 (與音樂有關的). 她說她仍會教高級數的學生, 但由於時間有限, 不會再教我的囝囝, 叫我在囝囝考六級以後, 可以考慮再找她學琴 (由於小兒只是一級的幼稚園生)

你意思係TL既呢位老師好勁?咁同大師級人馬去教初學有咩關係呢?你想話個老師係大師級所以去左MO教?

醒目開學勳章

原帖由 sazzmusic 於 10-3-29 13:15 發表
你意思係TL既呢位老師好勁?咁同大師級人馬去教初學有咩關係呢?你想話個老師係大師級所以去左MO教?

不好意思, 我表達得不太好. tl 那位老師當然不算大師級, 只不過算在音樂學歷與資歷上都較為高的琴老師, 當她有選擇時, 也叫我這些一級的家長不要找她, 她會prefer 選一些七八級以上學生, 所以叫我小朋友考咗六級再找她.
所以真係來自外國的教演奏級的大師,我相信唔會教一個幾歲一級半級的小朋友

我上網看看那一間維也納國際音樂學院,感覺上這所學校好像有點「掠水」。一個三個月的幼兒班,有5個小朋友,收$8400一個 course.
坊間有大量的音樂班,真是要認真睇。
至於 Master Class,我所知如果是有音樂天份的,大多會考入演藝的 Junior School.  那裡能跟到在香港最 top 的老師,也不用 $1800一堂。

多餘!演藝 Junior 老師, 經驗差到冇朋友!! 好似我朋友個仔咁, 本來跟一位維也納回流返港既小提琴大師學, 後來考入左演藝 Junior 諗住正啦, 唔駛捱貴學費啦, 結果咪又係要走返轉頭! 演藝 Junior 老師, 一係大陸派, 一係美佬派, 但古典音樂源自於歐洲, 搵個大陸派或者美佬來教自己個仔女古典音樂, 同o係孟加拉求其搵個呀差黎教呀仔寫揮春有乜分別?

原帖由 smellycat 於 10-3-30 17:37 發表
多餘!演藝 Junior 老師, 經驗差到冇朋友!! 好似我朋友個仔咁, 本來跟一位維也納回流返港既小提琴大師學, 後來考入左演藝 Junior 諗住正啦, 唔駛捱貴學費啦, 結果咪又係要走返轉頭! 演藝 Junior 老師, 一係大陸派, 一係 ...

吓?Are you sure ?
演藝 Junior 的學生,大部份都是讀 DGS DBS St. Paul Co-ed Maryknoll 的,你當他們的父母是傻的?

你認識張緯晴嗎?她也入讀演藝的。
http://www.hkpo.com/tch/concerts_and_ticket/artists/artistsdetail.jsp?id=821

一定要維也納的大提琴家才成,咁我諗在您心中美藉華人馬友友 Yo Yo Ma 一定不入流了。

點解你咁大反應?我從來沒心去抹黑那一間維也納學校。不過你地愈咁講我就愈覺得可疑。。。

原帖由 honkie 於 10-3-30 21:40 發表
請大家靜心d,就好似揀本地學校同國際學校咁,唔可以直接比較又唔可以話邊個好d,我估你地可能一個有仔讀緊演藝 Junior,另一個有仔讀緊維也納,無所謂啦,其實所有家長最終目的都係想照顧好自己d仔女等佢地學多d或者接觸 ...

No!
我只係睇唔過眼有人借 BK 宣傳某學校。雖然好多學校都利用 BK 宣傳,只不過 Lee 間收費特高,感覺上不太老實。我先出聲叫大家小心為上。

來來去去都是那幾個人在不同 forum 講同一間音樂學校。。。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2189750&page=2#pid32800767

還要抬高自己為「國際學校和本地學校的分別」。。。
N年前在大陸已有「真假維也納樂團」事件,估不到原來香港也有,大開眼界。

王國長老

各位會員:

經查証後發現以下會員為同一人做媒作出商業宣傳:

smitlie
honkie
sunland

更奇怪的是自己在分身宣傳還要舉報其他提出質疑的會員.  

敬請在為貴子女選擇課程前重新考慮以上會員評語的可信性.

版主
edea

多謝版主的明察。

原帖由 edea 於 10-3-31 13:28 發表
各位會員:

經查証後發現以下會員為同一人做媒作出商業宣傳:

smitlie
honkie
sunland

更奇怪的是自己在分身宣傳還要舉報其他提出質疑的會員.  

敬請在為貴子女選擇課程前重新考慮以上會員評語的可信性.

版 ...

王國長老

原帖由 kfy 於 10-4-1 00:20 發表
多謝版主的明察。

不客氣, 下次懷疑有人分身做媒, 歡迎pm我作出調查的.

edea
‹ 上一主題|下一主題