用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 影子老師
go

影子老師 [複製鏈接]

代友問,請問各家長那所幼稚園可容許有影子老師?

謝謝!
   0    0    0    0

唔好意思,請問影子老師是什麼人和有什麼作用呢?

原帖由 SUETSUETMA 於 10-3-18 14:37 發表
代友問,請問各家長那所幼稚園可容許有影子老師?

謝謝!

我估唔會有人答得到.......
因為就算有, 學校方面都只可以俾「極少數」人咁做.....
所以好多時會同家長有共識.....

影子老師是助理老師,但在課室內主要幫助有特殊需要的學生,例如學生專注力欠佳時提醒他,學生不明白課堂老師所教時,影子老師就需要把內容講解,把作業分成小部分,讓學生一步步完成。
原帖由 ricatong 於 10-3-18 17:09 發表
唔好意思,請問影子老師是什麼人和有什麼作用呢?
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

有沒有其他媽媽有多一些關於影子老帥的經驗,我之前也曾問過。但沒有媽媽回,呀仔現在有一位好好的個別訓練導師,進步很好,導師都有信心他可試主流小。大想知多一些預備下。   

原帖由 kwaikwaima 於 10-4-4 21:08 發表
有沒有其他媽媽有多一些關於影子老帥的經驗,我之前也曾問過。但沒有媽媽回,呀仔現在有一位好好的個別訓練導師,進步很好,導師都有信心他可試主流小。大想知多一些預備下。    ...

你意思的影子老師是指受了特殊訓練的老師 !?
or 可以在小學時跟小朋友返學的老師 ?!
因為好多小學已經有參加[全校參與模式],
已經會比錢學校請st / 機構辦讀寫課程,
或有d請左資源老師(寫iep).
所以我想大部份的資助小學都唔會比,
可能私立/直資會睇個別例子.

至於幼稚園,我以前參觀過small world,
無記錯你在中環(山上,要轉搭小巴上),
有個小朋友大約3歲,我無特別問小朋友有咩問題,
但應該大肌肉乏力,發展遲緩,言語理解同表達都弱,
每日佢都有媽咪/工人姐姐陪返學,
因為唔可以自己行到,要扶物件/扶大人手.
我諗如果有影子老師都可以陪上堂(應該每日一人)

原帖由 kwaikwaima 於 10-4-4 21:08 發表
有沒有其他媽媽有多一些關於影子老帥的經驗,我之前也曾問過。但沒有媽媽回,呀仔現在有一位好好的個別訓練導師,進步很好,導師都有信心他可試主流小。大想知多一些預備下。    ...

小學比幼稚園更難啦......
‹ 上一主題|下一主題