用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 怎樣可以戒尿片??
go

怎樣可以戒尿片?? [複製鏈接]

小兒4歲了但晚上睡覺乃穿尿片,冇方法為他戒除穿尿片!!  
   0    0    0    0

不妨試下買返個兒童坐廁,膠製果隻,要開始唔用尿片,留意佢想去尿尿時就帶佢去個坐廁度,一邊唱歌仔,一邊哄佢去便便。同埋用口述指住個坐廁,講佢知呢度係用黎去尿尿既。試多幾次佢就會明白去尿尿就要去果度,當佢開始習慣左之後,遇而乃尿就要有適當既批評,等佢知道自已做錯,以後就知道去尿尿是要去廁所的,跟住下一步就要將個坐廁搬去廁所,等佢習慣去廁所尿尿。等佢大個D,5-6歲就要教佢用成人廁所,唔夠高就用張(矮登)比佢放腳去廁所。

信不信由你,不需太刻意的,我仔同女都係大大下突然之間有一天話想唔用,由一個月瀨3-4晚到完全唔瀨都係好短時間乍.

奶又係,仔突然話唔食就唔食.
女就仲食緊,等佢自己講先停.

原帖由 garyyu 於 10-3-17 14:54 發表
小兒4歲了但晚上睡覺乃穿尿片,冇方法為他戒除穿尿片!!  
無知是福

其實我都覺得唔需要太擔心, 可能番學, 老師教佢掛, 佢突然有一日佢同我講, 話佢已經大個女喇, 以後都唔著片片喎, 所以真係唔需迫佢

After my son 4 years old, we don't let him to wear diaper at night time.  At the begining, we wake him up to go to toilet at midnight one time (about 4-6 am).  Gradually, we don't wake him up and he don't need to go to toilet until wake up in the morning.  

This is the method that we make the kid to get rid of diaper at night time.
‹ 上一主題|下一主題