用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文考試差, 係咪平時要多做練習呢?
go

中文考試差, 係咪平時要多做練習呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

一到考試我就會好頭痕, 我仔中文呢科比較差, 係咪除左溫習考試既範圍, 真係一定要做多d練習呢? 最慘就係自己個仔好懶, 乜都唔願做....
   0    0    0    0

醒目開學勳章

有冇人可以教下我點同個仔溫中文呀.....

係中文邊方面弱?? 擴句/閱讀理解/撮句/作文/作句/標點??
高小/低小呢??

請問佢係讀緊咩年級?是否認字差?記性差?還是閱讀理解差?作文得唔得?還是根本對中文無興趣?有冇同佢睇故事書?講故仔比佢聽?

我個人認為,無論是哪一科目,如要考試成績理想,平時應注意多做練習和打好基礎,尤其是發揮想法和思考性的問題。温習考試範圍雖然有幫助,但問題千變萬化和延伸,最終還是要看小朋友的根基是否紥實。

至於如何温習,其實只要取長補短和偱序漸進,成績自然會慢慢地進步。以我小朋友而言,中作和閱讀理解是他最弱的一環,我便重點在這些地方下功夫。

小女小一, 其他科都OK ,

中文就....

讀完課文, 問佢識答(用把口),
比工作紙做就

完來佢好多字唔識寫或寫錯,  無心機做, 仲話唔想讀中文, 中國人黎GAR, 真係比佢激死,

日日比幾個生詞佢寫(加埋一頁 ),

---用返果幾個詞

---塡充(默出來, 默唔到果個要再抄多幾次),

---作句, 作到就收貨, (至在佢肯去諗, 唔想打激佢, )然後跟佢GE意思比一個好少少的例子

日日讀一篇比我聽(中文的課外書), 由佢問我問題, 有時特意答非所問, 佢好閞心做尼PATR,

---買本靚日記部比佢寫日記, (開心, 唔開心, 特別事, )有圖畫也可, 但要有字, 詞或句

宜家好少少LA,  勉強作到30字的作文, 內容空泛,但起碼肯做,

quote:(宜家好少少LA,  勉強作到30字的作文, 內容空泛,但起碼肯做)

是否比較缺乏想象力?佢既空間感好唔好(方面感,分辨矩離,立體圖形等等)?佢識唔識作古仔?講大話多唔多?或者會唔會講笑話?如果佢有以上問題就應該由空間感著手,比佢砌積木,砌圖,或砌模型等等。佢可能唔鐘意,但賞試比兒歌佢聽,令佢更易投入。

quote:(日日讀一篇比我聽(中文的課外書), 由佢問我問題, 有時特意答非所問, 佢好閞心做尼PATR)

你不如先笑話形式讀一次比佢聽,要生動d,同埋加多d創意,之後先叫佢讀一次比你聽。咁樣可以增強佢既幻想力。

SUPERKITTY

多謝你的回應同分享!

佢講估仔同講大話的本事唔太差,
數學(包括空間問題)都ok
見佢日記部有四格漫畫, 但d字就有時會加eng.
(好似"tui 繩"佢就jumping rope")

佢話作文要避開唔識寫ge字, 所以要係咁寫, 真係無佢乎,

仲有物好方法可以幫倒佢呢?

因我唔也想咁快比佢去補習

咁佢英文作文好唔好?會否是比錯左觀念佢令佢覺得中文係唔重要,英文重要D? 佢間學校是英文學校定係中文學校?本身鐘唔鐘意睇書?英文字又記唔記到?英文作文好唔好?

醒目開學勳章

我唔係唔想比練習佢做, 叫佢做親都都唔想做, 理解能力差, 記性又唔好, 叫佢寫詞語更加難, 重組句仔有時連抄都抄漏字, 唉.........

原帖由 小彬女 於 10-3-19 14:50 發表
我唔係唔想比練習佢做, 叫佢做親都都唔想做, 理解能力差, 記性又唔好, 叫佢寫詞語更加難, 重組句仔有時連抄都抄漏字, 唉.........

如果係咁有幾個可能性,一係佢邏輯數學,空間想象,同埋閱讀能力都比較弱,小學即使數學成績好,也未必代表佢數學理解強,因為佢可能係用緊佢既記憶力去學數學。

醒目開學勳章

只要肯睇書,練習咩都唔駛做

原帖由 小彬女 於 10-3-19 14:50 發表

我的方法是常常在囡囡上學的小食盒內放上一張便條,寫一些我自己的事,又者或是問她一些問題,例如:這個星期日爸爸要加班,你想我和你倆人去那裡玩呢? 她起初是口頭回答,後來便開始回信了。她回的信如果太短,我又會再回信給她,將她的內容加長。例如: 她只寫"公園",我便在回信時寫: 這個星期日爸爸要加班,你想和我去公園玩。那麼你想去那個公園呢? 午餐吃什麼呢?
這些寫作,會比只叫她作文,寫日記的容易。

好好的方法.
我都試下先.

原帖由 君媽 於 10-3-19 19:13 發表

我的方法是常常在囡囡上學的小食盒內放上一張便條,寫一些我自己的事,又者或是問她一些問題,例如:這個星期日爸爸要加班,你想我和你倆人去那裡玩呢? 她起初是口頭回答,後來便開始回信了。她回的信如果太短,我又會再回信給 ...

原帖由 小木偶媽咪 於 10-3-19 17:12 發表
只要肯睇書,練習咩都唔駛做

睇書佢地係唔會記住某字怎樣寫呢.

醒目開學勳章

你話間中睇一兩本當然唔會記住,但只要睇得多就可以
就算真係話唔記得,都有個大概係度,口頭提一提佢
就可以成隻字寫返出黎,我囡囡中文全級第五
中作全級第一,全靠佢一有時間就睇書
你比咩佢 佢都可以睇,想中文好,睇書係最簡單,直接的方法

原帖由 hw1115 於 10-3-20 11:38 發表

睇書佢地係唔會記住某字怎樣寫呢.

試下:創世紀學會- 沙田,左敦,銅鑼灣(小兒上時是五年前,那時好好,而家礦至3 間,是打底)

有小朋友是看很多書都無好成績的,那就要多造適合的練習,或補習.

多睇書+做練習,雙管齊下,一定得。

不過,揀練習,我都傾向叫佢地做多d閱讀理解,即等如睇幾十篇短篇文章。找錯處個隻(如常見錯誤題解之類)我就唔會比佢地做,混淆哂,我覺得無益。宜家d補充練習顏色繽紛,(但當然貴d),我仔好鍾意做。我可以容許佢地寫字醜樣d、用顏色筆做,所以佢地鍾意做我d補充多過學校功課。

醒目開學勳章

同意! 我仔雖然未必記得點寫 (佢小一). 但會幫助佢明白,理解文章. 佢唔識寫果個字, 佢會用第二d識既字去代替. 例如:
佢想寫 "漂亮" 未必識寫. 可能佢會用"好看" / "美麗"去代替.

原帖由 小木偶媽咪 於 10-3-20 22:40 發表
你話間中睇一兩本當然唔會記住,但只要睇得多就可以
就算真係話唔記得,都有個大概係度,口頭提一提佢
就可以成隻字寫返出黎,我囡囡中文全級第五
中作全級第一,全靠佢一有時間就睇書
你比咩佢 佢都可以睇,想中文好,睇書 ...

有趣.

原帖由 君媽 於 10-3-19 19:13 發表

我的方法是常常在囡囡上學的小食盒內放上一張便條,寫一些我自己的事,又者或是問她一些問題,例如:這個星期日爸爸要加班,你想我和你倆人去那裡玩呢? 她起初是口頭回答,後來便開始回信了。她回的信如果太短,我又會再回信給 ...
‹ 上一主題|下一主題