用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 組班專區 自組元朗 MaMa Playgroup! 招攬攪手及成員!
go

自組元朗 MaMa Playgroup! 招攬攪手及成員! [複製鏈接]

想自組YL Playgroup! 招攬攪手及成員!

想自組YL Playgroup!
先招攬攪手及成員!

其實我都好想去攪一個playgroup gathering ,

用媽咪自己的方法, 去教, 就返自己孩子的程度,

同埋可以自己先制定一年的主題,

我大女就用了這方法, 效果好好。

又不用比一大筆錢, 去學一些人有我有的野,而且自家定教材可以因材施教。大家又有一個excuse 聚埋一齊, 幾好架!

唔知有無住元朗的媽咪, 有興趣攪番個呢?
夠人後, 可以開一個新 topic 在education.
有興趣請先報名啦!
target 10 families. 同埋大家比下意見先,
例如地點, 點樣計收支費用...

0    0    0    0

Dear Joannelau 1,
ReikoLau,
謙仔媽咪,
Bunnylee
lilian11,
陳+6 ,
winnie_ng131,
fanhoi,
carinla & panda_ruby,

Thanks for your reply.

我個BB 今年才1 歲, 相信目標在今年暑假時應該可以開始PG.
想問下大家, 有冇可以提供一些私人會所的地方資料?
因為我可以BOOK YOHO 的會所, 不過可能大家會有一些更好我提議可以先比較一下。

同想問下大家的小朋友幾大呀?

原帖由 sasakaka 於 10-3-16 11:25 發表
想自組YL Playgroup! 招攬攪手及成員!

想自組YL Playgroup!
先招攬攪手及成員!

其實我都好想去攪一個playgroup gathering ,

用媽咪自己的方法, 去教, 就返自己孩子的程度,

同埋可以自己先制定一年的主題,

我 ...

醒目開學勳章

我小朋友4月就3歲啦......
其實除左會所之外,可以租室內運動場,
如果夠人,大家可以搵一日約出黎坐低傾下點攪

my elder son is 2.5 yrs and the little one is 6 months. I think they are in different age group.

So I would like to know if the PG suits either one of them...

My husband is a British living in Hong Kong and is interested in hosting playgroups for young children. We live in Kam Tin so he can come to the venue you have arranged in Yuen Long to teach your playgroup. We have experienced kindergarten teachers as consultants to our lessons. He is also interested in your ideas on designing lessons that are most suitable for your children and would love to have meetings with moms for the course planning. Price is per child and is negotiable.

Yes. It's a good news for us.
We've just started to form our PG.
Can you suggested any idea how to teach English to our little kids?

原帖由 rosachung 於 10-3-16 14:32 發表
My husband is a British living in Hong Kong and is interested in hosting playgroups for young children. We live in Kam Tin so he can come to the venue you have arranged in Yuen Long to teach your play ...

我仔仔而家14個月..
不過佢學習比較慢同細膽..
11個月先坐穩...
而家仍然要用手指掂住o野先敢企...
但係可以企個幾兩個鐘都唔累...
我屋企好細無間房...
我老公好多時都返通宵,第二朝先放工...
為o左費事嘈住老公訓令佢無精神返工,
所以好多時都局限o左阿仔o既活動範圍..
我都好想報playgroup...
等佢可以有個地方活動o下玩o下..
等佢可以放膽練多d企企..
佢而家淨係o係大人床先夠膽放手企..
唔知我仔仔可以唔以join埋一份呢??
會唔會因為佢未識企而唔o岩玩呀??

Please discuss in detail through email. My address is [email protected]

我個女十一個月咋, 侵埋我地玩丫

我地玩過一期kindermusik, 可以share 下

我都有興趣呀, 我囡囡 13 個月大~

醒目開學勳章

原帖由 pomelobaby 於 10-3-18 10:40 發表
要support出聲啦

OK I must

我都有興趣呀, can i join?
我個囝1yr&7mth & 個囡7mth

我都有興趣, 我個女2歲4個月~

我有playgroup姐姐好介紹外籍姐姐
100%純英文
佢可以plan埋games同遊戲器材
仲可以預備小手工
當然唔少得singing&dancing
$400/1.5小時
可致電 6446 7707 ( yan )

如需場地, 亦可提供

Dear all,

請大家盡量去比多多意見, 我們先可以快D有野見到。

1. 首先我想問下除了YOHO, 你們有無其他私人會所可以比大家參考?
因為我希望可以有一個地方可以是穩定的, 因為小朋友是喜歡一些熟識的地方, 這樣才可以好好地學習。

2. 希望我們的PG 是以媽媽自己做老師為主, 1個月4次
每次大約45分鐘, 15 分鐘在開始前比BB warm up或之後者比 BB 食茶點。

3. 而外援方面可以在我們日後見面時再商討。

4. 要定BB 的歲數如果相差太大, 便要分組了。

5. 之後我們要定主題, 如何定便要大家決定了。

6. 大家的預算又如何?

7.還有無其他意見呢?

請多多發表。謝謝!

sasakaka

原帖由 mable_mum 於 10-3-22 20:15 發表
我有playgroup姐姐好介紹外籍姐姐
100%純英文
佢可以plan埋games同遊戲器材
仲可以預備小手工
當然唔少得singing&dancing
$400/1.5小時
可致電 6446 7707 ( yan )

如需場地, 亦可提供 ...

No. problem.
I think you will be the one to take care of her right?
2 years ago, in my daughter's playgroup, there is a baby also start learning everying very slowly.
But nowadays, he is a very active boy now.

原帖由 lun_shan925 於 10-3-17 05:47 發表
我仔仔而家14個月..
不過佢學習比較慢同細膽..
11個月先坐穩...
而家仍然要用手指掂住o野先敢企...
但係可以企個幾兩個鐘都唔累...
我屋企好細無間房...
我老公好多時都返通宵,第二朝先放工...
為o左費事嘈住老公訓 ...

1. 首先我想問下除了YOHO, 你們有無其他私人會所可以比大家參考?
因為我希望可以有一個地方可以是穩定的, 因為小朋友是喜歡一些熟識的地方, 這樣才可以好好地學習。
我住緊樹(公園附近)個會所都可以regular book 鏡房用

2. 希望我們的PG 是以媽媽自己做老師為主, 1個月4次
每次大約45分鐘, 15 分鐘在開始前比BB warm up或之後者比 BB 食茶點。
非常同意呀

4. 要定BB 的歲數如果相差太大, 便要分組了。
同意,宜家BB 的歲數由7個月到3歲都有
1 歲以下 : 2個
1-1.5歲: 3個

1.5-2歲: 1個
2歲-3歲 : 2個

6. 大家的預算又如何?
係咪剩係場地費同遊戲材料費呢?如果不用teacher 既費用,最好就緊係越少越好啦

7.還有無其他意見呢?
如果一個月4 堂,會唔會考慮可以咁分主題呢?
1堂music (唱下歌仔,玩吓樂器仔)
1堂art (畫下手指畫,做吓勞作仔)
1堂gym (做吓運動,行下企行蹲下,玩fitball,遊水)
1堂outing   (一齊去公園玩,或者去吓農場,採吓士多啤梨)

我剩係想同你地同bb一齊玩
希望搞得成既話,大家每一堂都可以玩得好開心啦

你好呀, 我都係住喺元朗公園附近..

‹ 上一主題|下一主題