用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫朋友問馬頭涌官小好定協和好呀??
go

幫朋友問馬頭涌官小好定協和好呀?? [複製鏈接]

幫朋友問馬頭涌官小好定協和好呀??
   0    0    0    0
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

原帖由 atta 於 10-3-16 01:47 發表

你問"紅馬"定"福馬", 協和上午定下午?

兩個校網都唔同,馬官係 34區,協和係 32區,如以要選,一定會選馬官,馬官是一間不錯的學校。但因官校較多人爭,所以命中的機會亦較難,而教學係好好﹗

舊馬都好多新移民, 其實大6人, 喜歡讀官校, 而佢校網又不是有$區. 街坊個仔係度讀, 高年班超多功課, 街坊說好想同亞仔轉校(當時讀緊4年班). 不過舊馬既校網比較多英中,派好有著so.

其實現在的官津校無可能無新移民, 如果讀小學真係建議近屋企好d,

何止官津校,直資同私校,甚至國際學校 都大把新移民啦.
要擔心小朋友近墨者黑,倒不如搬去高檔地區,交高檔朋友,
那小朋友就一定近朱者紅了.

講下笑啫.

其實家長的身教對小朋友的成長影響最大.
揀學校,主要看校風,學校對學生學業,升學,品德教育等支援度.當然也會考慮到校網問題.

阿仔小學都幾多新移民學生(小朋友可能都係香港出生),
但唔覺得對其他學生有何影響.
湊放學時,見到D學生都幾純品.即使媽咪帶有鄉音D
學生都係.
原帖由 HappyEE 於 10-3-16 22:08 發表

其實現在的官津校無可能無新移民, 如果讀小學真係建議近屋企好d,

我朋友睇左福馬同協下.我都唔知邊間好.所以問下大家囉!麻煩哂!
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

原帖由 atta 於 10-3-18 02:17 發表
我朋友睇左福馬同協下.我都唔知邊間好.所以問下大家囉!麻煩哂!

福馬同協下都係舊校舍, 硬件差不多
個人認為軟件福馬可能好dd, 但分別唔會好大
但中學網就應該福馬好d, 九龍城英中學校始終多d
‹ 上一主題|下一主題