用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 我是本校畢業生,亞女又是首名子女,入到的機會是可很大? ...
go

我是本校畢業生,亞女又是首名子女,入到的機會是可很大?

但我住九龍黃大仙區,唔知有冇校車到呢?
亞女返學是否要好早起身,怕佢遠辛苦.

因為是好多年前畢業了,不知現在St. Paul的成績和上學情況如何呢?

希望有家長可以分享下.......
有d心大心細唔知點選擇好.............

簽名被屏蔽

candy_kent -多謝你的寶貴資料

candy_kent -多謝你的寶貴資料

quote]原帖由 candy_kent 於 10-3-19 13:34 發表

本來論身份, 我係初哥, 唔應該由我來答你, 呢度大把台柱/師姐係度, 佢地d資料又details又清楚.  不過咁岩見到你個post, 就我所知答少少你知, 其他可以由她們作補充過你知.

呢幾年都有部份學生係15分第一輪抽到入 ... [/quote]

醒目開學勳章

父/母係畢業生:10分
適齡:10分

共20分

首名子女0個5分唔用得,因爲你已經用0左父/母畢業生0個個分,只可二擇其一。

年年15分都有少量人入到,20分應該好穩陣,除非0個年有大量跟家姐入,或大量校友啦。

住得比較遠,返上晝0個年就辛苦,返下晝就放學天黑齊;讀上去,會有課外活動,如自費音樂班/運動校隊/舞蹈組/集誦練習等等,會响課前(下午班)課後(上午班)進行,會早返/遲放,校車/保母車接唔到,屋企要安排到人手接送。

香港無幾間學校有咁耐歷史,又一路仲辦得咁好。呢方面唔洗擔心,返而你要諗吓接送/搬屋既問題;默測考多,時間好寶貴。

多謝你們的分享.

原帖由 YongXin 於 10-3-22 10:49 發表
父/母係畢業生:10分
適齡:10分

共20分

首名子女0個5分唔用得,因爲你已經用0左父/母畢業生0個個分,只可二擇其一。

年年15分都有少量人入到,20分應該好穩陣,除非0個年有大量跟家姐入,或大量校友啦。

住得比較遠,返上晝0個 ...

Hi

我嘅情况同你一樣呀! 都有D擔心。我個囡2011入學呀, 你呢?

原帖由 choifung618 於 10-3-15 23:44 發表

但我住九龍黃大仙區,唔知有冇校車到呢?
亞女返學是否要好早起身,怕佢遠辛苦.

因為是好多年前畢業了,不知現在St. Paul的成績和上學情況如何呢?

希望有家 ...