用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對學之園十分失望
go

對學之園十分失望 [複製鏈接]

先講我仔仔係08年10月仔 . 肯定的o係上年開放日時 , 即日交form . 而且仲問埋當日既一位老師細仔會唔會話遲d先in ? 或者要到足歲先in . 個日位李老師回答 "放心 . 我地唔會分大細仔 . 會全部一齊in之後 , 再選出收生小朋友 . 我地冇分既"
ok . 等到今年2月 , 見bk入面有媽媽們話收到信 . 到新年假前我打去問 , 電話中回覆"哦!係呀 . 細仔既會三月中先收到信 . 會o係5月份in"個刻已經對呢間學校扣左少少分 . 算啦 , 諗住等埋去啦 .
到琴日 , 真係收到學校寄黎既信 . 但係 ! 信中講到 8月13日pn開學 , 因為小朋友未夠歲數 . 唔會考慮有in既機會 . 請到足歲時 , 重新申請 !!!

我唔係一定要仔仔入呢間學校 . 想講既係 , 呢間學校老師們前言不對後語 . 兩次比既資料都唔係真話 . 其實佢地可以一開始就話會等小朋友足歲先in . 咁都正常 . 但係 , 佢對唔係 . 完全比人呃既感覺 . 因此 , 我唔會希望仔仔入讀呢間學校
   0    0    0    0

May I know which LH campus you applied for?  Tsing Yi or Hampton Loft or Hung Hom?

我同你CASE 一樣, 我個阿仔9月BB, 之前問話OK, 交左FORM 半年有多, 最近收左佢地回覆話開學時唔夠 2 歲, IN 都無得IN, 好心唔好攪到人有希望拉.

我現在都唔知點好, IN 左 幾間都唔收. 我好唔開心呀

agree, don't treat small b likes this, pls

細B試維記, 1歲8個月可開學(因牌照不同). 唔好嬲LH, APPLY K1 細B仲多挫折, 好似培正唔比表格, 其他KINDER比例上好醒嘅先得, TRAIN好自己BB, 加油!

講真其實bb太細唔應該俾佢返2歲班

我個人覺得唔係小朋友年紀問題,是學之園學校政策有問題!!! 完全前言不對後語!!!今日可以這樣做明天卻有另一個講法,我好懷疑西九龍--學之園校長的領導力和學校政策,如果連interview都無一個絕對準則,甘佢對教師和教育方向都可以朝令夕改

如果佢話我亞仔係細仔唔收,唔比form我填或且覺得唔夠smart唔收我都覺得ok,因為未入form之前講好了,但以家佢是比了個希望我們,話會有得in 叫我地填from,但突然話無機會,甘做媽媽真的好嬲!!!

如果我係你applehoney,我同樣會好嬲,呢個已經唔係收唔收既問題,而係誠信及原則問題,之前講話有得in,家長正常都會有寄望,特別係細b既家長,佢地既選擇已比其他人少,而家突然又改口,你話幾失望。做人要言出必行,辦學校都要一樣囉,唔好以為多人報既學校就可以唔洗憂,唔洗講口齒,唔洗尊重家長,佢地咁做真係無顧及家長既感受。

唉!如果有親戚朋友想生仔,都要叮囑佢地要生就生個大b,千萬唔好生細b。

我個女係08年12月尾, 超細b. 我2月時都報咗TKO嘅學之園, 報之前問過, 佢地都話會in晒所有報名BB. 但係要等收完大B之後, 有位先收細B. 到而家都未收到信有冇得in. 但見大家咁講, 我諗都冇得in喇.

我今日才寄出TKO申請信,我看過佢地既申請截止日期係3月尾,我估佢地收齊信才一起過發信通知IN,呢間係新校,地點又唔方便,我想應該無其他分校咁多申請啩,希望你地D細B有機會IN啦!不過,睇完APPLEHONEY既分享,我都對學之園都頗失望,所以入唔到都唔係損失!

雖然我果個系大B, 但系都好吾開心點解D學校要咁樣對細B。做父母的一定好心痛自己的細B好似比人歧視咁。BB系天賜的, 有時都吾系我地可以控制那一個月出世 , 點解吾可以公平對待。SORRY, 只是有感而發。

我個B本來預產期係09年1月尾, 但佢早產5星期, 變咗08年12月尾. 由大B變細B先知原來細B條路真係係難行咁多.我地細B媽咪唯有努力D去幫BB揾學校啦. 努力加油.

如果係咁, 點解你要bb做今年嘅細b, 而唔做出年嘅大b呢? 講真, 始終你bb仲細, 再加上早產, 我覺得你都要俾返些少時間佢啦...

唔好意思, 我係講真心話, 希望你唔好介意, 因為我bb都係早產5星期 (不過係3月變2月), 我明白佢哋嘅發展始終會俾足月bb差d, 雖然唔係話好多, 但如果我係你, 我會寧願bb做下一年嘅大b.

原帖由 tantanmama 於 10-3-15 13:50 發表
我個B本來預產期係09年1月尾, 但佢早產5星期, 變咗08年12月尾. 由大B變細B先知原來細B條路真係係難行咁多.我地細B媽咪唯有努力D去幫BB揾學校啦. 努力加油. ...

原帖由 wendycyp 於 10-3-15 14:22 發表
如果係咁, 點解你要bb做今年嘅細b, 而唔做出年嘅大b呢? 講真, 始終你bb仲細, 再加上早產, 我覺得你都要俾返些少時間佢啦...

唔好意思, 我係講真心話, 希望你唔好介意, 因為我bb都係早產5星期 (不過係3月變2月), 我 ...

我唔介意, 我都明早產b真係會慢d, 初初學坐, 學爬乜都慢人一步, 我都係平常心, 慢慢學囉. 讀書方面我都唔係一定要佢做細b, 只係見其他細b都報pn, 我又試下跟住報. 我諗住如果個女適合讀pn而又有學校會收, 唔應該因為我冇幫佢報而要佢遲一年讀.  所以如果有學校收, 就俾佢返, 冇亦冇所謂, 出年再報過.
我報咗學之園同其他幾間英文糼稚園,都係因為佢地話會考慮細b, 唔係真係要谷個女讀書. 喺揾學校嘅過程中, 先發現好多學校一聽到係細b, 就直接話唔會收, 叫我唔好報, 果時先真正體會到細b媽媽嘅苦處. 希望所有細b媽媽都努力加油.

tantanmama我支持你!做媽咪的盡力為孩子找最好的,就算最後失敗了也問心無愧,我也是以這種心態為兒子找學校,總之最後讀邊間我不能控制,但我盡了力!

Totally agree with you. Same case with my B. He is Dec 08 BB ... he got that letter too. He applied LV campus, but I know other campuses do not accept (interview) for small B.

I think they already have more than enough applicants (big B) this year. So they wont even bother and waste their time to interview small B. Which even though they might to eligble and up to their standard, they will only pay less school fee months (due to they will start later).

We (small B) are not trying to start early, we will start at the age of 2 (which follow the govt regulations). Why discrimate us?

原帖由 cmfckyccl 於 10-3-15 11:55 發表
如果我係你applehoney,我同樣會好嬲,呢個已經唔係收唔收既問題,而係誠信及原則問題,之前講話有得in,家長正常都會有寄望,特別係細b既家長,佢地既選擇已比其他人少,而家突然又改口,你話幾失望。做人要言出必行,辦學校 ...

我都明白嘅... 不過今年嘅競爭實在好大, 我有朋友bb係10月出世, 都已經放棄咗, 唔報名喇, 會讀pg先.

另外我都有朋友bb係08年1月, 但到依家都仲未有學校收, 佢都好擔心! 哎... 都唔知點解, 冇書讀呢個問題都唔係細b先有!!

大家一齊努力啦!  Good luck!!

原帖由 tantanmama 於 10-3-15 15:02 發表

我唔介意, 我都明早產b真係會慢d, 初初學坐, 學爬乜都慢人一步, 我都係平常心, 慢慢學囉. 讀書方面我都唔係一定要佢做細b, 只係見其他細b都報pn, 我又試下跟住報. 我諗住如果個女適合讀pn而又有學校會收, 唔應該因 ...

有日同個同事講開搵幼稚園,他有一句打醒了我:「你唔係諗住靠幼稚園去培育個仔吓!」係喎,培育孩子最重要既係父母,父母悉心裁培比讀名校更重要,所以各位媽媽,就算今年找不到學位或入不到心儀幼稚園不緊要,這段日子好好裁培孩子,或許當孩子考小學時,細b的表現可出色過大b呢,加油!

點解你唔試下報坑口翠茵?我個女係0901 bb, 佢都收左2011年插班.雖然翠茵唔係超好既學校, 學費同學之園 / boxhill 有得揮, 但我朋友既comment 都唔錯, 而且起碼叫有個著落. 你都可以試下啦.

原帖由 tantanmama 於 10-3-15 15:02 發表

我唔介意, 我都明早產b真係會慢d, 初初學坐, 學爬乜都慢人一步, 我都係平常心, 慢慢學囉. 讀書方面我都唔係一定要佢做細b, 只係見其他細b都報pn, 我又試下跟住報. 我諗住如果個女適合讀pn而又有學校會收, 唔應該因 ...

AGREE~~我都係收到封咁既信~
睇完後真係無名火起!!!
如果佢係唔想收細b咪寫明law!
最谷氣的一句:
9月份會send email比我,
問我會唔會申請下年K1,
咁即係咩意思先?
佢即係想check下會有幾多08bb報K1,
有幾多$賺...

原帖由 hehe1018 於 10-3-13 23:25 發表
先講我仔仔係08年10月仔 . 肯定的o係上年開放日時 , 即日交form . 而且仲問埋當日既一位老師細仔會唔會話遲d先in ? 或者要到足歲先in . 個日位李老師回答 "放心 . 我地唔會分大細仔 . 會全部一齊in之後 , 再選出收生 ...
‹ 上一主題|下一主題