用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每晚做功課好夜,好心痛,點教???
樓主: kixeoa
go

每晚做功課好夜,好心痛,點教??? [複製鏈接]

我囝囝P3,之前情況都同你好接近,再落去唔係辨法,所以最終都去咗補習社求救. 佢係屋企可以磨5,6小時先做完4-5樣功課, 而家係補習社,7樣功課都係2小時左右做完. 我以前好抗拒補習社,但而家起碼多咗時間可以溫習,早訓D上堂集中D,關係都好D. 補習社有多D小朋友一齊做,原來都有一種帶動作用.

有D補習社重可以幫你接放學,咁你咪可以白天工作,放工先去接佢返屋企食飯,溫書,睡前講下故事齊齊訓,係咪會好好多呢....其實你份工作日夜倒轉對你自己都唔好,小心捱出病重難收科.

至於補習社價錢,較平的多數係1000左右1個月,其實都幾經濟,如果可以令大人小朋友的惡性循環習慣得以改善,食少D都低啦.

為人師表,吾應該會標籤D學生既。仲要係有信仰既TIM~家長吾出手,小朋友好辛苦架。
我因為一些問題,阿女每朝都好早返學架,我地未夠6點就出門過海架啦。。。同老師講,有時佢會打蓋睡,老師而家通常都係敲下佢張桌叫佢,吾會罸佢。仲讚佢託管後進步左TIM~~
我地夜晚成7點先返到屋企,9點半睡,都仲有時間同佢補下溫書同埋小休下。時間安排係好緊要架。。。過左10點上床,已經吾係好得架啦。。。大人細路一樣。。

澳門的補習班貴過HK約$1500, 我係單親家庭,要供樓,工人及日常開支,所剩的都不是太多,所以我不敢轉工,加上我工作時間不定,如果不配合通宵班,我好困難跟進她們功課,加上我覺將來得讀書係靠佢自己,我只是希望暫時輔助教佢用什麼方法會好D,希望佢日後會自行處理.

但無奈有時力不從心,好辛苦,所以最終解決唔到,我都會尋求補習班,真係希望這些日子可以快些遠離我.

原帖由 kixeoa 於 10-3-21 17:57 發表
澳門的補習班貴過HK約$1500, 我係單親家庭,要供樓,工人及日常開支,所剩的都不是太多,所以我不敢轉工,加上我工作時間不定,如果不配合通宵班,我好困難跟進她們功課,加上我覺將來得讀書係靠佢自己,我只是希望暫時輔助教 ...

你真是一位好刻苦的好媽媽, 希望你小朋友會體諒你多些, 早日可自理.

努力丫!!!你咁辛苦會有回報的, 其實小朋友會知道的,不要放棄.

醒目開學勳章

這是小朋友的問題(懶散) or 學校的問題(太多功課)???

我有時會同個女去麥當勞做功課, 之後再去學野. 我同佢講依度係麥當勞小學, 佢好開心, 覺得我同佢玩緊. 如果有佢唔鐘意的功課例如寫詞語, 佢寫一行我就比1條薯條佢.

可以試下印花制, 好似超級市場儲印. 例如1小時做完有3個印花, 2小時有2個, 3小時有1個, 4小時才做完無印花. 儲到10或15個可以去公園玩30分鐘. 而家D小學生好忙, 去公園玩係奢侈的事, 平時我們無時間去.
我規定我女40分鐘做完功課有1個印花, 溫習40分鐘有1個, 彈琴20分鐘有1個, 默書100分有2個, 95分有1個, 去學英文有1個(因為佢唔鐘意學英文)...等等, 暫時都有效, 佢做左同無咁多埋怨, 例如 : 又要做....

回覆 48# happy168 的文章

我阿仔都有這問題,你的方法很好,佢小一經常唔想做功課,老師話要佢兩小時內做完,其中可休息,但每次一比佢休息就好難再做落去,拖長時間,如果係你你會點做唔該

黃巴士 & jasper_lo
多謝!我只希望盡我做媽媽的責任,教好佢,幫助佢,等佢日後的路好走d,因為我真係好愛佢地,佢地係我的一“齊”財產,我相信大多數父母都是這樣想法,將最好的給佢.

Mat媽
我覺得兩樣都有,懶散佔大部份,但佢其實可以應付得來.

Do_re_me & happy168
你地的都是一個好辦法,可以一試,因為唔同的方法用在唔同的孩子身上都有一定的成效,加油.

近這幾天她做功課的情況好了很多,兩天前她自己提意又再用錢去獎勵,(以前是飯前7點做完有2元,9點做完有1元.現在是9點前做完每一小時有一元,9點後做完一小時扣一元,儲起的錢用來買野送給我,信住先啦),這兩天都在6點半做完功課,希望她可以長久一點啦.

如果用佢想玩的遊戲方式玩10分鐘可行嗎?你想想吧

Plet
恭喜你找到可行的方法

原帖由 kixeoa 於 10-3-25 04:53 發表
黃巴士 & jasper_lo
多謝!我只希望盡我做媽媽的責任,教好佢,幫助佢,等佢日後的路好走d,因為我真係好愛佢地,佢地係我的一“齊”財產,我相信大多數父母都是這樣想法,將最好的給佢.

Mat媽
我覺得兩樣都有,懶散佔大部份,但佢其實可 ...

恕我直言, 我唔提議用"錢"作獎勵.  
用獎品/金錢作推動, 小朋友有時會為咗"目的"而"作弊"或造出"狡猾"&不誠實.
這些狡猾行為, 你未必可即時看到, 但日後會慢慢從小朋友身上浮現出來.

我想必須告訴小朋友,放學做好功課是自己的責任,不可以依靠爸媽去追他、跟他才做,因為現在是他們交功課,而不是爸媽交功課。

我兩個兒子,每人每天都有10項功課(包括改正),我讓他們知道,用心做好功課,明天回家不用改正,就可以少做幾門了,是何等「著數」的事,他們也樂於這樣。

小朋友難以集中精神做功課,一定有他們的問題,所以必須要找出原因。可能是做功課的環境有太多誘惑,又或是他自己太心散了。我二少以前是這樣子,所以我不許他做功課時說無關課題的話,不許東張西望,更不許他離開座位,包括上洗手間(洗手間應該在功課前攪掂)。如是者訓練得一點時間,他學習到集中精神,功課也可以很快完成。

不妨找老師一起合作,小息時把小朋友拉到教員室,對著老師重新再做一次,可能起到阻嚇作用。

恭喜你女女有進步, 記得多用說話讚揚她. 你答應她的要求要記得做, 並要不停提醒她你們的協定, 否則她又會打回完形.雖然用錢作獎勵不是太好, 但能暫時解決這問題令自己休息一下總比日日吵鬧好. 感情好了後她會漸漸明白你的愛.努力!

你可以坐在小朋友身邊嗎? 睇到佢出完成為止. 我小朋友都是P2. 功課每日5-6樣. 陪佢做就1個鐘. 佢自已做要3-4個鐘都做不完. 陪陪吓佢會慣了習中. 你小朋友已慣了寫一個字便停一停. 快些改去壞習慣.

原帖由 kixeoa 於 10-3-21 17:57 發表
澳門的補習班貴過HK約$1500, 我係單親家庭,要供樓,工人及日常開支,所剩的都不是太多,所以我不敢轉工,加上我工作時間不定,如果不配合通宵班,我好困難跟進她們功課,加上我覺將來得讀書係靠佢自己,我只是希望暫時輔助教 ...

原帖由 kixeoa 於 10-3-13 11:14 發表
每晚做功課好夜,好心痛,點教???

我個囡讀小二,每日約6-7樣功課,另有改正1-3樣,老師會每天要求中/英/數每樣做15分鐘、18分鐘、25分鐘、30分鐘不等,但佢好時都做得好慢,重做吓又講吓,又要聽吓、睇吓我點教個妹,差不多每天都要 ...

每晚做功課好夜,好心痛,點教???

樓主:

恕我直言,你自己有問題。

你上夜班,女兒不該跟你上夜班做功課。

功課、默書是他們的事。

輕鬆一下,做一個checker角色算了!

黃巴士,
我都知用錢作獎勵可能會有返效果,但目前約10天效果都幾理想,我每天都有同她一起記下她獎了多少錢及她用了的錢在那兒.
如每天溫習又有一元,測驗85分以上有1粒朱古力,聽話有1個印花,10個印花後可以選擇她心想的活動(如公園、圖書館、will、睇小朋友dvd及泥膠等等),而有獎亦必有“彿”,會扣錢扣印花(如發脾氣,開電視,唔溫習)等等.因她數學科已學到用錢幣計算錢幣,希望可以順道教她用錢的正確方法.

以前她星期六、日都在做功課,其它課外活動都甚少,而今個星期六她已做完功課及溫習,星期日可以去公園及玩泥膠,晚上再溫習,再討論問她做功課快了時間是否多了很多,好好用.

你所謂的(因目的"而"作弊"或造出"狡猾"&不誠實)都有道理,我要想想怎樣教,如果我的方法有問題,希望你及大家再指教一下,大家討論一下,謝謝.因為教小朋友方法有很多種,用在每一個小朋友身上都有唔同的效果.

Bnene,
佢係幾唔聽教的小朋友,坐唔定,叫唔聽,頑皮,從少到大都用了我很多精神,如叫佢唔好郁,坐定定,佢會發脾氣一直糾前下去,之後我會頂唔順,拿起騰條掃她,好傷害大家感情.一定要大家心平氣和去溝通,去商量才有效

sbb3,
我每晚晚飯後都陪佢地做功課到10點半,佢做得太慢,話極好係咁,最終做到2點幾3點,我覺得長期下去唔係辦法,所以伯作出求救

Kiiiiiller,
我都有內疚,要上夜班,我都唔想佢咁夜,大家都辛苦,連床上說故事的時間都甚少

kixeoa,

你是一個好媽媽,竭盡所能,養家育兒。

P.2兒子之恆常家課已給你如斯壓力,日後倍增續來的肯定如千噸亂石把你壓死!

因材施教,祇須找方法發學童的「學習動機」就夠了。
說明一點:莫者要培養;少者要增加。

例如: 學生做功課
學生應獨個兒做家課。P.2學生的家課多是簡單抄寫、基礎常識、加減易算等。讓老師做批改功課的工作,你只須看看它完成沒有足夠了。
一份份完美的習作,一本本沒錯的作業,學生們在考試前怎樣應付大量內容的溫習。
正確的一生受用;做錯的想方法變成自己識用!

兒女學業上,我們永遠是輔教的角色。
你倒不如專注矯他的錯漏/選教材:
錯字            ~~~糾正;
數算/單位錯~~~抄下/抽出 來教教,做些穩固改善的練習;
、英默書 ~~~準備教材,預早錄音,讓他每天試默;
.
.

他從錯誤中學習得來的知識、印象會多一些。

你願捱,佢肯讀。三個月時間應可見成績。
有了進步,小朋友的學習動機會顯現出來,很威風。

做一個快樂的聰明家長啦!

kiiiiiller,

多謝你的指教,提點,你講得好對,我要好好去學習一下,希望可能做一個快樂的家長.

Many thanks!!
‹ 上一主題|下一主題