用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

音小有無名次 [複製鏈接]

如果中途想轉校,但若沒有名次供其它學校參考,咁咪即係無得轉?? (因好多學校都會睇小朋友在原校的名次才決定有無 interview機會.)

請賜教
   0    0    0    0

原帖由 88654321 於 10-3-11 19:46 發表
如果中途想轉校,但若沒有名次供其它學校參考,咁咪即係無得轉?? (因好多學校都會睇小朋友在原校的名次才決定有無 interview機會.)

請賜教

音小有冇名次我不知道.  不過有冇名次應不影響中途想轉校既, 當然要你小朋友得先可以.

我記得我睇過DSS 英X 小學在網上POSTED 出呢收不記得小幾插班, 申請條件是: 全級X 名以內或達A級的成績.

回覆 1# 88654321 的文章

是的, 音小的成績表不列名次, 分數也欠奉.
而每科只以等第(1至5級)顯示成績.

原帖由 rabbitpiggy 於 10-3-12 08:24 發表

音小有冇名次我不知道.  不過有冇名次應不影響中途想轉校既, 當然要你小朋友得先可以.

我記得我睇過DSS 英X 小學在網上POSTED 出呢收不記得小幾插班, 申請條件是: 全級X 名以內或達A級的成績. ...

我就係見好多學校條件都係X名以內,咁無名次,其它學校好小會理你.

請問平時的評估 test 有沒有分數?

原帖由 daddywai 於 10-3-12 08:56 發表
是的, 音小的成績表不列名次, 分數也欠奉.
而每科只以等第(1至5級)顯示成績.

簽名被屏蔽

請不要以為音小對學生成績很封閉, 其實所有經批改的評估卷及考試卷均會派發予家長簽署的, 學生及家長應該可以對學生的表現有清楚的掌握。
至於每年的生命成長報告 (即係成績表) 共有7至8頁紙, 除總覽各科的成績外, 亦會就學生於每科中的細項表現評等。算是很精細。

原帖由 daddywai 於 10-6-3 10:33 發表
請不要以為音小對學生成績很封閉, 其實所有經批改的評估卷及考試卷均會派發予家長簽署的, 學生及家長應該可以對學生的表現有清楚的掌握。
至於每年的生命成長報告 (即係成績表) 共有7至8頁紙, 除總覽各科的成績外,  ...

咁係未即係有自己的分數,只係唔會用自己的分數同其他小朋友的分數來作比較排名次,分等級..?!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題