用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 王錦輝 vs 培基 vs 恩主教 vs 沐恩
樓主: carcar-bb
go

王錦輝 vs 培基 vs 恩主教 vs 沐恩 [複製鏈接]

我自已唔係好清楚培基和王錦輝, 如果以會考而論, 中學會考成績而論, 恩主教明顯好過沐恩, 以2008年會考,

整體合格率   英文合格  中文合格  數學合格

恩主教      96.1%       100%     97.8%    99.4%

沐恩         87.7%        97.4%   97.4%    95.9%

因為家長們在大抽獎排名策略, 即好多Band one 生家長在乙部第一揀莫壽增或柏雨, 為保險計第二志願已揀沐恩又或者抽獎次序排得後, 第一唔得而趺到落第三志類嘅沐恩, 所以有部份 Band 2生會執到死雞去咗恩主教或王肇枝。

一般大埔英中排名係 :

第一或第二名  :  莫壽增或柏雨

第三或第四名   : 恩主教或王肇枝

第五名            : 沐恩

原帖由 carcar-bb 於 10-3-11 17:39 發表
請問有無人知王錦輝/培基/恩主教/沐恩,它們校風及業績如何?屬於banking幾?有無人讀過?可否比d意見?因我對中學認識不多,可憐天下父母心.唔該晒    ...

十分多謝你們的寶貴分析, 最幣我現在仍未肯定到仔仔最後屬band幾, 為保險起見我已在培基註冊,但心裡十五十六又想退出培基,又怕大抽獎失敗. 我仔仔六年級上學期呈分試, 中/英/常攞"A", 數攞"B", 操行攞"A-"(學校86分以上"A"/ 76分以上"B")但聽人話要計埋學校banding, 因此無把握入到津貼英中. 好煩.

原帖由 carcar-bb 於 10-4-6 21:19 發表
現在就係無百分之一百市肯定兒子實屬的banding. 諗住最可靠問老師, 但佢一時又話1band尾, 一時又話band2頭至中,(佢話因為每次考試後的成績而變動). 最後一次問佢, 佢又話要等5月份學校計埋最後分呈分試才可以確定話 ...

未確定到Band 幾,又對間直資無信心,又確實係好煩的,因為選擇錯唔,會影響個仔的前途,但如果註左冊,可以取回小六學生證去大抽獎嗎?

我之前其實已經替兒子在王錦輝註冊了, 但又聽講這學校老師流動高, 校風一般, 管理亂, 因此便到學校取回小六學生證, 再到培基註冊, 所以我認為到現在都可以取回小六學生證去大抽獎.

原帖由 Ivy07 於 10-4-7 13:58 發表

未確定到Band 幾,又對間直資無信心,又確實係好煩的,因為選擇錯唔,會影響個仔的前途,但如果註左冊,可以取回小六學生證去大抽獎嗎?

You need to know the banding of your kid's primary school if you wish to join the lucky draw.  Your kid's position is affected by his school's banding in that district AND the performance of students studying in other primary schools of the same district.  Your kid's school should have some statistical information showing the track record of the past students.

Good luck!
原帖由 carcar-bb 於 10-4-7 13:26 發表
十分多謝你們的寶貴分析, 最幣我現在仍未肯定到仔仔最後屬band幾, 為保險起見我已在培基註冊,但心裡十五十六又想退出培基,又怕大抽獎失敗. 我仔仔六年級上學期呈分試, 中/英/常攞"A", 數攞"B", 操行攞"A-"(學校86分 ...
‹ 上一主題|下一主題