用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 王錦輝 vs 培基 vs 恩主教 vs 沐恩
樓主: carcar-bb
go

王錦輝 vs 培基 vs 恩主教 vs 沐恩 [複製鏈接]

請問什麼是隨機Number? 它跟據什麼編制? 那麼出生率偏低會否對於大抽獎有影響? 照你們的意見, 我是否由第2志願, 就應該選band2學校呀?

原帖由 carcar-bb 於 10-3-25 22:45 發表
請問什麼是隨機Number? 它跟據什麼編制? 那麼出生率偏低會否對於大抽獎有影響? 照你們的意見, 我是否由第2志願, 就應該選band2學校呀?

如果我無誤解,好似係用成績排隨機號碼的,因為這樣才可以安排次序,所以Band 1 的學生的號碼就可以優先選校。大抽獎分跨區(有三間)屬於甲部,乙部就係自己本區的,只可以選擇自己那一區的學校,所以號碼有分全港及各區的,全港的號碼用於跨區個部分,各區的號碼用於本區那部分,總之就係成績越好就越前,當然計分方法相當複雜,完全理解唔到,所以出生率低,都有些幫助,少了Band 1的學生,Band 2學生就有幾會入Band 1 學校,希望我無誤解,有錯請糾正。

請問是否應該填滿甲部三個志願? 我聽講話甲部同乙部可填相同學校, 那是否填相同就代表可抽同一間學校2次? 又有d人話甲部只好填1間甚至唔填? 究竟應該點填最好? 請幫手比d意見啦. 謝謝.

原帖由 Ivy07 於 10-3-26 14:39 發表

如果我無誤解,好似係用成績排隨機號碼的,因為這樣才可以安排次序,所以Band 1 的學生的號碼就可以優先選校。大抽獎分跨區(有三間)屬於甲部,乙部就係自己本區的,只可以選擇自己那一區的學校,所以號碼有分全港及各區的,全港 ...

按照我了解,"隨機冧把"係教處用電腦分配比每個學生嘅ID,比如講:
學生A 個冧把係 00001,佢屬于 Band1,Band1 頭同Band1 尾都無所謂;
學生B 個冧把係 09999,亦係 Band1,仲係Band1 頭添;
無獨有偶,佢地都係報讀名校 XX中學,咁唔好彩係自行度XX中學都唔收厘2個學生;到大抽獎啦,咁電腦一排,學生A就係第一個入到XX中學,由於學生B 個冧把唔靚,佢雖然係Band1 頭,但都要等排係佢之前嘅學生,即係由 00002 - 09998 嘅學生收完,電腦先會排到佢。如果好多人揀 XX中學,XX中學爆左棚都未輪到 B ,咁B 就係大抽獎時入唔到 XX中學啦。
現實係:如果學生B係 Band1 頭,咁係自行收生同埋叩門度,XX中學已經收左佢,因為咁勁嘅學生,係自行階段 XX中學已經知道,並且會即收。
按教處講,個冧把冇人知,係個電腦技術員同好少教處有關人員知道,係咪咁真係天知道。

原帖由 pineapple0983 於 10-3-26 15:04 發表

按照我了解,"隨機冧把"係教處用電腦分配比每個學生嘅ID,比如講:
學生A 個冧把係 00001,佢屬于 Band1,Band1 頭同Band1 尾都無所謂;
學生B 個冧把係 09999,亦係 Band1,仲係Band1 頭添;
無獨有偶,佢地都係報讀名校 XX中學,咁唔好 ...

真係超複雜,睇個D間介,仲講到好似睇成績咁,即是大抽獎真係要睇彩數,咁樣編法真係唔公平。玩死D父母同小朋友。

原帖由 Ivy07 於 10-3-26 17:18 發表

真係超複雜,睇個D間介,仲講到好似睇成績咁,即是大抽獎真係要睇彩數,咁樣編法真係唔公平。玩死D父母同小朋友。

對唔住我真係將簡單複雜化。。。。。唉!

有關升中既遊戲規則, 可以click入面參考.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1&page=5

原帖由 pineapple0983 於 10-3-26 20:23 發表

對唔住我真係將簡單複雜化。。。。。唉!

唔係你講得複雜,係個機制跟本就好複雜..唉!

聽說大埔有5間英中, 沙田就有13間, 那我是否應該在甲部頭3個跨區志願搏下填3間英中, 在乙部先填晒大埔中學, 反正大埔填晒都無30間中學. 請比d意見啦. 謝謝.

Dear All,

I wouldn't suggest you anyone to consider WKF for your kids.  I felt VREY VERY sorry to send my kid to this school.  I decided to move him out from WKF after this semester.

No passion in education, lousy management team, hypocritical acts........

I would say this is a band 5 below education institution.  very very bad.

Just wonder why HKBU or Mr. Wong Kam Fai didn't  take control of it.

Dear spc

Would you please explain in details as my friend's son was admitted to this school.  My friend has visited the school and he likes the school.  

原帖由 spc 於 10-4-3 14:35 發表
Dear All,

I wouldn't suggest you anyone to consider WKF for your kids.  I felt VREY VERY sorry to send my kid to this school.  I decided to move him out from WKF after this semester.

No passion in e ...

原帖由 spc 於 10-4-3 14:35 發表
Dear All,

No passion in e ...

could you please explain in details, I want to know, too.

原帖由 carcar-bb 於 10-3-29 18:09 發表
聽說大埔有5間英中, 沙田就有13間, 那我是否應該在甲部頭3個跨區志願搏下填3間英中, 在乙部先填晒大埔中學, 反正大埔填晒都無30間中學. 請比d意見啦. 謝謝. ...

一心一意,一定得意
三心兩意,失敗且失意

聽完你們的意見後, 我已經到王錦輝退學, 剛巧又收到培基取錄信, 我就問班主任意見, 佢話我個仔band1尾, (但未計今次呈分試), 但我有個朋友話, 佢個女上年考全級11名, 但都在大抽獎分左去band2尾學校, 反而有成績差過佢個女d同學都去到band1, 後來佢哭鬧走去搵校長幫手, 最後佢個女都入了band1, 聽完之後我立即到培基註冊先, 都唔知好唔好? 其實我對培基都唔係好清楚? 有無人知呢間學校d校風? 管理? 師資? banding? 好唔好? 謝謝!

原帖由 carcar-bb 於 10-4-4 22:10 發表
聽完你們的意見後, 我已經到王錦輝退學, 剛巧又收到培基取錄信, 我就問班主任意見, 佢話我個仔band1尾, (但未計今次呈分試), 但我有個朋友話, 佢個女上年考全級11名, 但都在大抽獎分左去band2尾學校, 反而有成績差過 ...

大抽獎真係要講運氣,如果係考得好都可以叩吓門,如果運氣唔好,成績又唔係咁標青,真係好慘。本人一直都唔係好運氣的人,跟本就唔信大抽獎,這個方法跟本就唔公平。

就是因為無運氣, 所以才放棄津中選擇直資, 只是怕黑到連選直資學校也選錯. 唉!

原帖由 carcar-bb 於 10-4-5 22:16 發表
就是因為無運氣, 所以才放棄津中選擇直資, 只是怕黑到連選直資學校也選錯. 唉!

我都係好黑的,小學派位,好多人都可以抽到頭三個選擇,但我都唔中,仲係去到時第六、七,雖然間學校都唔係太差,都好唔開心的,如果中學派位,聽人講,如果黑起上來,明明band 1都會派去band 3,又要同人爭叩門,成績又唔係好個D,最後都係去左一些無咁好的直資,所以先唔敢搏。其實我都好怕黑到連間直資都選錯。

現在就係無百分之一百市肯定兒子實屬的banding. 諗住最可靠問老師, 但佢一時又話1band尾, 一時又話band2頭至中,(佢話因為每次考試後的成績而變動). 最後一次問佢, 佢又話要等5月份學校計埋最後分呈分試才可以確定話我知兒子是屬band幾, 到時我都不能轉變啦! 在這樣的環境下, 我無奈地選擇註冊直資學校. 但衰在都唔知間直資是否好. 有無選錯拖累了仔仔的前途.

原帖由 ntefamily 於 10-4-6 17:13 發表
其實又唔洗驚成咁.

以大埔區為例, band 1英中學額足夠比大埔的band 1生有餘, 只要小朋友make sure is  band 1, 而頭1,2 個志願比較保守唔揀柏雨, 莫壽增, 只選其他3間英中之一, 基本上第一志願已入左.

就算比較進 ...

‹ 上一主題|下一主題