用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園好還是德寶較好?
樓主: smartbabyxp
go

學之園好還是德寶較好? [複製鏈接]

Refer to Deborah at Hung Hom site 9, they only have int'l class. So that, there just have native teacher,  foreign teacher and 1 local staff for the administration.

原帖由 chowhui97 於 10-3-27 14:16 發表

請問你係國際班定主流班??

不過. Site 9 果間, 唔會教中文, even 中文字. 咁升小學會唔會麻煩 D???
原帖由 湯丸事務所 於 10-3-27 15:29 發表
Refer to Deborah at Hung Hom site 9, they only have int'l class. So that, there just have native teacher,  foreign teacher and 1 local staff for the administration.

原帖由 smartbabyxp 於 10-3-11 14:56 發表
學之園將在領都開校, 請問學之園好還是德寶較好?

響領都咪即係響landfill隔離

上星期六同囡囡去左黃埔德寶面試,昨天收到信,話收佢,中英班(am),當日去面試既感覺唔錯,覺得佢地既miss都有心,所以收左佢都好開心,之前囡囡in 左 方方(太子道)收左佢(pm),但係就覺得方方(太子道) d miss 一般,所以暫時決定畀佢讀德寶.而家仲等緊其他面試,如果其他收佢先再決定讀邊間.

黃埔九期德寶都收左阿仔讀n1,我覺得果度校舍好細, 但個foreigner miss我好鐘意,果日去interview d k3學生practise跳舞for graduation performance,見佢地好開心

有無人知,可否由國際班轉去主流班,同埋會否只於九期上堂?因七期果間都有pre-nursery呀

agree :)

quote]原帖由 蜜豆Mama 於 10-3-27 09:01 發表
學之園係最近傳得好行, 學校歷史較德寶教育短...本人覺得每間學校都各有不同特色, 無話邊間有絕對優勢, 只係好睇家長自己嘅喜好, 既然係咁, 各位mama就放鬆D, 去留意觀察"心儀"選擇, 用天賦嘅mama直覺幫自己bb搵學校 ... [/quote]

Deborah Uniform for sale

Boy's Uniform for Deborah
International
School at low price

- 90% new
- Size 6 for both summer and winter
If interested, please call 93007562

德寶幼稚園男孩校服低價發售
- 90%新
- 尺碼6號(夏季及冬季)
有意請電93007562

原帖由 湯丸事務所 於 10-3-27 15:29 發表

我都會寄FORM去呀..不過0岩0岩搬左, 返兼埔好遠呀, 又唔心姐姐同佢返. 頭痛ing

Any comment about Deborah Int'l nursery? Urgent!!!!

del

This is the LHK's new school website:

http://www.learninghabitat.org/hk/home/index.htm

Hope this help.

梗係學之園係好過德寶啦, 德寶比錢隨時入得.....但學之園唔係!

想問如果德寶(7期)和九龍塘英藝(新校,我對這所學校毫無認識)都收了女兒讀n班,應如何選擇?因為女兒是超細b,最後只有這兩間學校收了她。另外,因為將會搬去九龍塘,讀英藝是近些。

我有個朋友讀讀吓學之園都轉去其他幼稚園,話方便小一派位。學之園會唔會係類似Victoria嗰種,d小朋友比較適合揀internation style嘅學校呢?

有錢都未必讀到?我就唔係好信。只要間學校有位,個小朋友又冇問題,有學卷嘅學校都會接受插班生啦,更何況係commercial學校...

醒目開學勳章

原帖由 小玲 於 10-10-4 10:30 發表
我有個朋友讀讀吓學之園都轉去其他幼稚園,話方便小一派位。學之園會唔會係類似Victoria嗰種,d小朋友比較適合揀internation style嘅學校呢?

有錢都未必讀到?我就唔係好信。只要間學校有位,個小朋友又冇問題,有學卷嘅學校 ...

同意你講, 正常情況之下, 只要間學校有位,而個小朋友又冇問題, 無論有冇學卷嘅學校都好少話唔收, 除非個家長有問題或果位小朋友住無雷公咁遠, 咁我真係聽過有幼稚園因為依d理由而唔收小朋友!  我知有d幼稚園真係有錢都未必收, 但一定唔係學之園囉!

話學之園會唔會係類似Victoria嗰種,我估有小小, 但真係要有俾小朋友讀過依兩間嘅家長去解答會有說服力d!

而至於讀讀吓某間幼稚園都轉去其他幼稚園,話方便小一派位, 我覺得唔係理由, 因為根據現時小一派位制度都唔係睇小朋友讀邊間幼稚園, 睇小朋友讀邊間幼稚園而決定收唔收嘅小學便唔係靠攪珠入, 那些是直資或私立小學!  我相信你朋友可能轉去d幼稚園有兩個理由, 1) 就係果間幼稚園有聯繫或可以直升直資或私立小學; 2)又或者你朋友一心等大抽獎, 所以決定quit學之園, 以便慳番d學費作為日後培育小朋友嘅reserve.

原帖由 小玲 於 10-10-4 10:30 發表

有錢都未必讀到?我就唔係好信。只要間學校有位,個小朋友又冇問題,有學卷嘅學校 ...

問題係LH常滿, 冇位俾人插班. 我個女0812, 報咗康城LH插班, 佢地話full晒, in都冇得in呢.

Agreed with your views highlighted below.

"同意你講, 正常情況之下, 只要間學校有位,而個小朋友又冇問題, 無論有冇學卷嘅學校都好少話唔收, 除非個家長有問題或果位小朋友住無雷公咁遠, 咁我真係聽過有幼稚園因為依d理由而唔收小朋友!  我知有d幼稚園真係有錢都未必收, 但一定唔係學之園囉!

話學之園會唔會係類似Victoria嗰種,我估有小小, 但真係要有俾小朋友讀過依兩間嘅家長去解答會有說服力d!

而至於讀讀吓某間幼稚園都轉去其他幼稚園,話方便小一派位, 我覺得唔係理由, 因為根據現時小一派位制度都唔係睇小朋友讀邊間幼稚園, 睇小朋友讀邊間幼稚園而決定收唔收嘅小學便唔係靠攪珠入, 那些是直資或私立小學!  我相信你朋友可能轉去d幼稚園有兩個理由, 1) 就係果間幼稚園有聯繫或可以直升直資或私立小學; 2)又或者你朋友一心等大抽獎, 所以決定quit學之園, 以便慳番d學費作為日後培育小朋友嘅reserve."
‹ 上一主題|下一主題