用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 美孚宣美
go

美孚宣美 [複製鏈接]

有無mami既小朋友係讀緊呢? 覺得呢間學校點呢? 同埋通常有咩小學收呢?
我而家唔知應該揀宣美定九龍塘迦南. 請有經驗mami指教.
   0    0    0    0

如果輪資源, 我諗九龍塘迦南會豐富d, 校舍會大好多, 新好多, 名氣都大d, 對將來再考其他k1可能會好d.

原帖由 bobobetty 於 10-3-10 22:13 發表
有無mami既小朋友係讀緊呢? 覺得呢間學校點呢? 同埋通常有咩小學收呢?

有無讀過宣美小朋友既mami可以比d意見呀

我個女有考宣美, 吾知得吾得. 其實Creative & 迦南都收咗佢. 我住美孚的, 我覺得N班其實最好近屋企會好D.如果宣美收, 我會揀宣美. 我亦覺得佢D老師好有愛心.

我個女上星期三已收到取錄信, 讀上午班, 你收到未呀
唔知有無機會做同學仔呢

原帖由 rl0922 於 10-3-11 23:56 發表
我個女有考宣美, 吾知得吾得. 其實Creative & 迦南都收咗佢. 我住美孚的, 我覺得N班其實最好近屋企會好D.如果宣美收, 我會揀宣美. 我亦覺得佢D老師好有愛心. ...

未呀!希望収啦!不過得下午班呀!

你小朋友幾時in ga, 我地3月6日去in, 3月10日就收到信啦wo.
同埋點解得下午班呀?佢話上午full晒?

原帖由 rl0922 於 10-3-16 09:00 發表
未呀!希望収啦!不過得下午班呀!

我都係三月六日 11:00 見佢已話下午班只有十幾個位上午班full

原帖由 bobobetty 於 10-3-10 22:13 發表

我囝囝現在宣美讀n班,坦白講學校算做得幾,不過最好你係準一路讀上去,因為宣美大約會在11或12有回條問你會否於下一年繼續讀k1,由於囝囝考到其他學校,所以決定下一年不繼續讀,由嗰時開始某個老師見到面便少了笑容,對囝囝亦無以前咁好,最初我都以為是我自己心理作用,但近一兩個月,囝囝每天也問我駛唔駛返學,我話要,囝囝有時問我係咪返九龍塘(囝囝每星期六返playgroup)?我話唔喺,佢又問我係咪返林老師到(囝囝會到這老師到學認字)?我話係返宣美,囝囝會同我講唔好啦,不如去九龍塘/林老師到,我問佢點解,佢話鐘意那裏的老師多點,以前囝囝剛返宣美時,會有時講講學校的老師,亦會很多時回來唱新歌,但現在已不見他唱歌,問他有沒有學新歌仔,他就說沒有,因為他始終未能完全表達自己的意思,但看他的反應,我知他不太喜歡到宣美返學,但因為家住美孚,所以仍然希望妹妹能於宣美就讀,但今日接到宣來信稱不收妹妹讀n班,第一反應當然有點失,其實報讀之前也有想過哥哥不讀,會否不收妹妹,妹妹當日面試表現很好,所有老師用玩具做的指令她都做到,老師拿出一本動物書,妹妹10隻中都讀到8隻(用英文),但結果都不收,現在真是有點徬徨,無法啦,老公話去求宣美,但想深一層我還是放棄了,就算宣美收,但我始終會再同妹妹考其他幼稚園的n1(因宣美在我來說課程較淺,我希望小朋友可以利用現在的時間打好基礎),我不想妹妹會有哥哥的遭遇,返學返得不開心,所以我還是決定再去其他學校看看還有沒有位收她,妹妹脾氣不好,所以還是希望她返學,學習與人相處,不過最壞打算無學校收便繼續返playgroup直至出年9月才返學。

我本身都諗住k1時再轉, 聽你咁講, 我到11/12月係未就算唔會上宣美k1都答會呀?
我仲諗住細佬出年都係係呢間讀n1 tim.
請問你知唔知n1有無得插班ga?

回覆 10# bobobetty 的文章

如果你答會,就要喺好短時間內又要交留位費$660及書簿費(印象中好似係千多元),除非你唔介意駛呢啲錢,一直拖到下一學年開學前才退學,宣美雖然話係屋邨學校,但因為呢幾年較多BB出生,所以都好多人讀,同埋n班會有一段時間,要BB返到唔喊先會俾佢返正常時間,所以我想未必會收插班生,但如你有需要可以打電話去學校問問。

原帖由 daphneleung 於 10-3-17 23:42 發表

我囝囝現在宣美讀n班,坦白講學校算做得幾,不過最好你係準一路讀上去,因為宣美大約會在11或12有回條問你會否於下一年繼續讀k1,由於囝囝考到其他學校,所以決定下一年不繼續讀,由嗰時開始某個老師見到面便少了笑容,對囝囝亦 ...

原本我都唔了解這間學校,聽完你的故事,感覺佢真是唔多好

都唔可以話唔好,我想如果你一直繼續讀都ok,只係課程淺啲,但當然視乎各人要求,但如果唔一直讀,先會出現呢啲情況
‹ 上一主題|下一主題