用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 第一屆播道書院中學部懇談室
go

第一屆播道書院中學部懇談室 [複製鏈接]

各位播道書院家長好。

播道書院是將軍澳的一所中小合一的學校。 這裏有播道書院小學部懇談室, 所以想在這裏借個地方打開播道書院中學部懇談室, 好讓我們中學部家長可以有一個固定的交流地方, 請問可以嗎?

祝各位生活愉快~~

0    0    0    0
多一點努力 多一點回憶!

bkman,

真係好, 你開設一個比中學部的懇談室, 大家可以交流一下.

大家好! 我仔仔是S.3E, 請大家多多指教.

jj825fung,

你好呀, 哈哈。。 是啊, 難得可以在這裏借個地方開始中學部的懇談室。 以後有的固定地方交流啊, 真係好呢。
我女女第一年來到播道讀S.1E, 剛巧大家都係E班, 呵呵。 剛完結了第一次考試, 現在又忙住第二次考試, 時間緊逼, 可是女女又唔逼得, 唯有公主唔急自己急了。

你仔仔上到中三覺得點呢? 學業, 生活好嗎? 歡迎多D交流。

CHEERS
Bkman

原帖由 jj825fung 於 10-3-12 09:36 發表
bkman,

真係好, 你開設一個比中學部的懇談室, 大家可以交流一下.

大家好! 我仔仔是S.3E, 請大家多多指教.

很開心見到中學的家長也一起來到這裏傾計, 大家中小一家嗎!

bkman,

記得我仔仔中一時, 第一次考試比較緊張, 可能因為是中學第一次考試, 佢上咗中學後開心過小學, 又會自動自覺去備課, 但升到中二時, 可能已習慣中學的模式, 開始懶散, 所以成績稍微下跌, 現在中三我已叮囑佢要努力追上, 因為要選科, 希望今次的成績滿意啦!

你女女喜歡這學校嗎?

jj825fung

原帖由 bkman 於 10-3-14 01:42 發表
jj825fung,

你好呀, 哈哈。。 是啊, 難得可以在這裏借個地方開始中學部的懇談室。 以後有的固定地方交流啊, 真係好呢。
我女女第一年來到播道讀S.1E, 剛巧大家都係E班, 呵呵。 剛完結了第一次考試, 現在又忙住第二次考試 ...

你好呀,

支持中小一家。 播道書院的其中一個優點, 正正就是中小一家, 小朋友可以跟中學的哥哥姐姐學習, 哥哥姐姐又可以學習照顧弟弟妹妹, 很好啊。

原帖由 MaMaCandy 於 10-3-15 13:43 發表
很開心見到中學的家長也一起來到這裏傾計, 大家中小一家嗎!

jj825fung,

你好呀, 我女女係播道讀書好開心啊。 校舍又新又大又靚。 跟同學相處得都幾好, 而我女兒比較好動, 所以好適合佢啦。  不過讀書佢未夠自動波, 臨到考試始終都要媽咪幫囖。 幾時佢可以自己搞掂就好了, 呵呵。

不過仲係第一年, 可能新鮮感仲未過啦, 希望可以保持住就好了。 其實係中一既時候, 有咩可以預備中三的選科呢? 睇性格還是睇學業還是睇小朋友中意邊科呢?

原帖由 jj825fung 於 10-3-16 15:43 發表
bkman,

記得我仔仔中一時, 第一次考試比較緊張, 可能因為是中學第一次考試, 佢上咗中學後開心過小學, 又會自動自覺去備課, 但升到中二時, 可能已習慣中學的模式, 開始懶散, 所以成績稍微下跌, 現在中三我已叮囑佢要 ...

關於選科, 我想最緊要都係興趣, 但如果成績唔好都揀唔到自己喜歡的科目, 所以我同亞仔講要在頭25名先可以穩操勝券。

好彩學校每個學期都有模擬選(即2次), 第三個學期就是最終决定, 比同學預先知道如果想那科入唔入到, 如果唔得的話, 下學期就要努追上, 因為選科次序是跟據全級的名次。

原帖由 bkman 於 10-3-16 21:42 發表
jj825fung,

你好呀, 我女女係播道讀書好開心啊。 校舍又新又大又靚。 跟同學相處得都幾好, 而我女兒比較好動, 所以好適合佢啦。  不過讀書佢未夠自動波, 臨到考試始終都要媽咪幫囖。 幾時佢可以自己搞掂就好了, 呵呵。  ...

話咁快第2個term又考完, 各位努力好快又升班啦!

話咁快第2個term考完, 各位要努力, 好快又升班啦

誠徵中二 二手書, 有意私聊。

Hi,
    Nice to know more EC Parents (Secondary) here. My daughter is studying in S2.

回覆 1# 皮蛋嫂 的文章

nice to see parents of sec. sch. section here. I've left here a long time. Welcome all! My son's studying S5 in EC.

Hi, all secondary school's parents, would like to have your advice as my son is accepted to primary next year.

EC is good for the moral education, but seems that the level of academic is a bit lower (or easier) than average, we do not know the performance and how good is the student as compare to outside world, we need to face the reality that we want to make sure our child will have competitiveness after their study, as 'happy to learn and happy school life' is not just enough these days.

Really appreciate to have your advise.

你講的非常對,而你想要知的問題很難答,除非校長懇將中學的TSA成績供報,但在年中校長在一個演講中講過我們中四全級第一名的平均分只有88分,第二名為82分,你自已想想我們的中學成績是怎樣。

原帖由 harbinhk 於 10-10-26 10:27 發表
Hi, all secondary school's parents, would like to have your advice as my son is accepted to primary next year.

EC is good for the moral education, but seems that the level of academic is a bit lower  ...
‹ 上一主題|下一主題