用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 VICTORIA 13/3 INTERVIEW
樓主: GAT
go

VICTORIA 13/3 INTERVIEW [複製鏈接]

想請問下如果pn收左, 係唔係k1就洗唔洗再報再in?

THE CURRENT YEAR FOR HG CAMPUS IS @4300 X 12...

原帖由 bbAvalon 於 10-3-18 14:17 發表
anyone knows how much is the monthly school fee of victoria now?

係直升0既...

原帖由 ET0626 於 10-3-25 10:58 發表
想請問下如果pn收左, 係唔係k1就洗唔洗再報再in?

0甘今年情況已經無舊年0甘激烈...

我0地舊年係OVER 700 收100...

原帖由 ML710 於 10-3-22 01:58 發表
我in君匯港個間,我去埋家長會,校長話有大約430個申請,pn班上下午加埋有4班,最多每班收25人,即係4個收1個,我個囡讀緊星期六pg,之前問過主任佢都係話收生程序一樣,無話讀緊pg有優先,所以本身唔係好緊張,但係見到個日咁多人in,攪到 ...

原帖由 hihicathk 於 10-3-25 16:46 發表
0甘今年情況已經無舊年0甘激烈...

我0地舊年係OVER 700 收100...

嘩, 舊年原來係咁勁呀!  唔講唔知...咁今年咪少左人報囉? 點解啦?  咁你個小朋友係咪係HG讀緊呀? 咁你小朋友鍾唔鍾意係度讀呀? 會唔會繼續係度讀K1?  SORRY, 好多野問....thanks..

Thanks a lot!

原帖由 cacanov06 於 10-3-25 10:49 發表

The result will be released between 29-31/3 with reference to their notice.

阿囡由歲半開始係victoria 返pg, 之後上pn...

講真, victoria 真係一間好好0既學校. 雖然佢0地0既學費, 比出面貴幾多, 但係佢0地真係好用心照顧0的小朋友, 我0地比0既學費,基本上都係用0既小朋友身上.  學校0既衛生程度, 好多學校都跟唔上...

無論教材, 人手都係好充裕, 同埋老師都好用心教小朋友... 本身我個小朋友係好怕醜, 又細胆, 但係經過教師同校長們悉心教導, 佢而家上堂好主動舉手答問題和發問...仲好鍾意返學...

本身我對學校各方面都好滿意, 亦都唔捨得轉校... 但有幸小女分別得到大坑真光同spk 取錄, 為了一條龍0既關係, 我0地應該都會轉過去spk囉... 但係阿囡知道0左之後, 佢就話唔去, 要繼續返victoria...

另外, 佢0地係我so far 知道好願意收細b0既學校. 佢0地會將0的細b group 埋一班.  tailor made 佢0地0既進度...

而今年少0左人報,可能係因為0的小b會係5月先in, 而學校唔知會唔會無將呢批人數計埋入去呢?

原帖由 cacanov06 於 10-3-25 16:52 發表

嘩, 舊年原來係咁勁呀!  唔講唔知...咁今年咪少左人報囉? 點解啦?  咁你個小朋友係咪係HG讀緊呀? 咁你小朋友鍾唔鍾意係度讀呀? 會唔會繼續係度讀K1?  SORRY, 好多野問....thanks.. ...

原帖由 hihicathk 於 10-3-26 00:46 發表
阿囡由歲半開始係victoria 返pg, 之後上pn...

講真, victoria 真係一間好好0既學校. 雖然佢0地0既學費, 比出面貴幾多, 但係佢0地真係好用心照顧0的小朋友, 我0地比0既學費,基本上都係用0既小朋友身上.  學校0既衛生 ...

睇完你講到維記咁好, 我都好希望佢地可以收阿囝讀!  不過你阿囡係有上到PG, 入到PN機會當然會大好多!  而阿仔就無上, 同埋我仔IN 時又唔識講野, 我見其它女仔識好多字(英文單字), 所以我諗機會都好渺茫!

BTW, 你囡囡個班同學, 係咪都係女仔多過男仔呀?  

你個囡真係叻, 考到SPK!  咁俾著好多MAMI都會揀佢先!  因為一條龍, 第時上小學唔洗再煩!

聽講今年好多N1升K1唔走但又同時收多左外面考入既K1學生,搞到今年實際可開新N1班少左,而且好多位要留俾有哥哥姐姐既響度讀既小朋友,又要留翻d位俾細B,就算係度讀PG,收既機會近乎零。

醒目開學勳章

千祈唔好咁諗,我個女都無上維記PG,in時亦冇講嘢,不過就有乖乖坐好聽故事,又有跳舞,宜家都返緊PN!  (我唔識人亦非有$$人)

我覺得如果認為有上PG有着數,對於有上PG亦被取錄PN的小朋友不公平;至於有哥哥或姐姐讀緊嘅,我所知若果弟弟/妹妹in得唔好,係會有第二次機會嘅。

至於維記好唔好,我今年並冇幫阿女報考任何K1,咁你話呢?

希望你有好消息啦!

原帖由 cacanov06 於 10-3-26 10:45 發表

睇完你講到維記咁好, 我都好希望佢地可以收阿囝讀!  不過你阿囡係有上到PG, 入到PN機會當然會大好多!  而阿仔就無上, 同埋我仔IN 時又唔識講野, 我見其它女仔識好多字(英文單字), 所以我諗機會都好渺茫!

B ...

My son is now studying in HMT playgroup, below information are from the teachers, hope it is useful for all of you

1)讀pg係無優先
2)如果有哥哥或姐姐讀緊,有分加
3)HMT 今年比上年難,因K1收多咗人,學校唔夠老師及課室
4)HMT 今年只得上午班, 72個位
5)72個位再分一半, 一半係大B,一半係細B
6)HMT 今年平均係15個小朋友收1個.因為有1,2,3選擇, 所以即使唔喺HMT interview, 都有機會入HMT campus
7)收到信未打開都知結果,厚就收
8)因為太多人考,除咗一至五,有可能分一三五,二四班,咁就有可能收多少少小朋友.但我問老師嗰日,老師話仲未確定

Agree! my girl is in small bb class, very caring, not people said that commercial. My girl got good K1 offers from other schools. Thanks the training of Vic.
原帖由 hihicathk 於 10-3-26 00:46 發表

講真, victoria 真係一間好好0既學校. 雖然佢0地0既學費, 比出面貴幾多, 但係佢0地真係好用心照顧0的小朋友, 我0地比0既學費,基本上都係用0既小朋友身上.  學校0既衛生 ...

原帖由 0806 於 10-3-27 14:34 發表
My son is now studying in HMT playgroup, below information are from the teachers, hope it is useful for all of you

1)讀pg係無優先
2)如果有哥哥或姐姐讀緊,有分加
3)HMT 今年比上年難,因K1收多咗人,學校唔 ...

I heard the same. 但好似今年只有52個位再分一半俾細仔

讀pg係無優先, but they will consider not only on the performance during interview but also everyday performance in pg. can be good thing but also can be bad thing.

我今日收到信...我仔仔係後備生呀!!

原帖由 kitmantsoi 於 10-3-29 11:47 發表
讀pg係無優先, but they will consider not only on the performance during interview but also everyday performance in pg. can be good thing but also can be bad thing.

佢地特別安排pg老師唔可以in翻教過既小朋友,另外亦未聽過計住你everyday performance in pg,所以有上pg最大好處只係有機會提早習慣佢地interview既方式而已

原帖由 momo814 於 10-3-29 12:21 發表

請問你係in邊間分校架?我仲以為要等多兩日至有result添!

原帖由 momo814 於 10-3-29 12:21 發表

o甘早?Waiting出先?

I was told by the Headmistress on the sports day as I asked her how many pn seat offer this year. She told me she will consider both interview performance and everyday performance in pg.
Anyway, I did told by pg teacher that my boy's chance very low this year....
原帖由 brrbaby2007 於 10-3-29 12:24 發表

佢地特別安排pg老師唔可以in翻教過既小朋友,另外亦未聽過計住你everyday performance in pg,所以有上pg最大好處只係有機會提早習慣佢地interview既方式而已 ...
‹ 上一主題|下一主題