用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 VICTORIA 13/3 INTERVIEW
樓主: GAT
go

VICTORIA 13/3 INTERVIEW [複製鏈接]

cccbaby,

my son got the offer for PM class in SH.  How abt you? AM or PM?

Yes P2 of the health declaration should be filled by your family doctor.

原帖由 cccbaby 於 10-3-31 23:50 發表
Anyone got into South Horizon campus?

Btw- it requires the health declaration. Should it be filled by the doctor?

ML710,

真係冇野講囉..唉...話wait喎, 機會都好微啦, 仲要一定唔會有AM位嫁喎..所以都15/16, 依家要開始揾吓仲有冇d咩學校仲有位添呀...

原帖由 ML710 於 10-3-31 22:46 發表
KaMa Piggu,

你都叫有waiting letter, 我係reject letter個隻,我有去家長會o架,阿囡又係pg學生,表現不算太差,都唔得,無o野講!唉!

hi 你好, 有可能我地既囡囡會同班喎, 你個囡叫咩名??

我2個囡都有返維記既pg, 不過我覺得pg係名過其實, 好彩既係我2個囡既pg老師都好好. 我係怕我細囡0係屋企無聊成1跟住工人姐姐, 咁HH又近我屋企我至比佢返PG.

講真我大囡入pre-nursery時, 同時spn都有收佢, 維記既校長都奇怪我會放棄spn既offer, 而升k1時我有諗過同佢轉校, 亦有其他學校offer個位比佢.  我同我個囡揀學校既條件係要佢開心同有語境, 唔係好多學校有2文3語.  我個囡係以英文為主既, 如果我比佢去一間全中文既學校, 我諗佢起碼要4-6個月既時間去適應, 咁佢返學會唔會開心呢?  語言呢方面維記配合到我既要求.  

另你話開唔開心呢, 我覺得係要睇老師們.  我大囡0係pre-nursery時係麻麻地既, 佢係好文靜有性格既小朋友, 我feel到上年既班主任冇heart. 見我個囡對返學一d都唔雀躍, 所以我有同佢interviewed其他學校, 但都係考慮語言既因素, 加上維記係比其他學校早開學大半個月, 咁我就比佢0係維記試多半個月, 好好彩今年既班主任好好, 佢好有經驗, 好願意同家長溝通......而亞囡又真係開心左, 所以我就比佢繼續留低.  

總括黎講我覺得維記係ok既, 個個都話佢commercial, yes, but what's the problem? 只要佢地真係照顧好你既小朋友, 而小朋友又開心, no big deal.  

原帖由 joyjoy815 於 10-4-1 00:13 發表

我地都係收左 HH (pm class Mon - Fri)

你女女讀緊...你覺得好嗎?

真係估唔到你會放棄spn,我都有同囡囡報名,如果spn收佢,我就一定會放棄victoria,因為升上小學機會大好多,咁使到時咁煩...

不過最大問題係spn係全日,講真,我唔係咁捨得呀,不過真係收佢先算la

剛收到Belcher回覆, 同大家分享下..

1. Belcher收 AM(1,3,5) 及 2,4 各收20人, PM : 10 (5 day) 10 (1, 3, 5) and 10 (2,4)  Total : 70
2. 可以寫信申請轉班, 但機會好低
3. PN任何班都會直上K1
4. 收12個月tuition fee

~完~

真係唔係好明點解PN都仲要分1,3,5,同2,4班,咁同返PG有咩分別?

唯一分別係返pn的時數長d囉......

我個仔收左hg的2,4下午班, 老公都叫我認真考慮好唔好俾個仔讀, 因為驚整亂晒佢個生理時鐘. 不過我覺得橫掂冇其他offer, 入了pn又可以直升k1, 當攞張入場券都好丫.

原帖由 mirage2007 於 10-4-1 17:54 發表
真係唔係好明點解PN都仲要分1,3,5,同2,4班,咁同返PG有咩分別?

KaMaPiggu,

都無望啦!我係未放榜前,排在九龍站pips,希望得啦!不過佢地講明收左pg學生先。
good luck ar!

原帖由 KaMaPiggu 於 10-4-1 12:38 發表
ML710,

真係冇野講囉..唉...話wait喎, 機會都好微啦, 仲要一定唔會有AM位嫁喎..所以都15/16, 依家要開始揾吓仲有冇d咩學校仲有位添呀...

VICTORIA 13/3 INTERVIEW

Hi and thanks

My bb got into AM class. I think it should be Mon - Fri right. Then, we won't have the problem like other campus.

我有問過Belcher果邊, 如果返兩日會唔會學習上冇持續性. 個老師話其實冇問題, 因為PN班返到去係學discipline and social skill, 唔會好academic喎..
PG點都有分別既, 起碼有家長一齊, PN係自己返..

原帖由 mirage2007 於 10-4-1 17:54 發表

原帖由 karenlawlaw 於 10-4-1 00:01 發表
Got the reject letter today (I apply 海峰園). Really don't know what are the selection criteria. I attended the parent session but they said in the session that they will take all of those who have si ...

If the child's mother was studied in Victoria Kindergarten, is there higher priority?

好多人都覺得我地呢個決定好奇怪, 當時我真係唔捨得亞囡啱啱2歲就要返全日, 加上interview既時間spn既老師要亞囡8月返學時要學識廣東話,又要亞囡自己瞓覺, 又要亞囡學識自己食飯......雖然呢d聽上黎係為亞囡好, 但我覺得佢講既時侯比我既感覺幾奇怪, 無彎轉,加上我老公都唔係太想個囡讀太傳統既學校.....所以放棄左..............

原帖由 mirage2007 於 10-4-1 15:54 發表
真係估唔到你會放棄spn,我都有同囡囡報名,如果spn收佢,我就一定會放棄victoria,因為升上小學機會大好多,咁使到時咁煩...

不過最大問題係spn係全日,講真,我唔係咁捨得呀,不過真係收佢先算la ...

原帖由 eemsfok 於 10-4-1 23:31 發表
好多人都覺得我地呢個決定好奇怪, 當時我真係唔捨得亞囡啱啱2歲就要返全日, 加上interview既時間spn既老師要亞囡8月返學時要學識廣東話,又要亞囡自己瞓覺, 又要亞囡學識自己食飯......雖然呢d聽上黎係為亞囡好, 但我 ...

俾著我..就未必會 give up SPN...

我地都 consider 緊讀唔讀 victoria... 因為係 PM class....

我知 victoria D "學術"方面好好...活動都好好..
不過我好重視"德育"同"紀律"..
咁呢2樣野...又點呢? 麻煩俾D意見...

維記既小朋友係比較活躍D架, 佢地用活動教學, 但咁又唔代表佢地無禮貌同無紀律喎........我覺得好多同學仔都好有禮貌, 佢地做乜都要排隊, 又會say thank you....., 其實德育既培養唔只靠學校, 亦都好睇父母點教........同好重要既(如果係工人湊)就係工人姐姐會唔會配合.....仲有仲有就係小朋友本身既性格.....

其實好多野都冇必定架, 好多人話讀維記小朋友好鍾意睇書, 係...我個囡係好鍾意書, 其實係唔係因為學校培養? 但如果我同老公唔係晚晚都讀故事書比佢聽, 由佢1歲開始每晚都起碼讀半個小時, 咁佢又會唔會鍾意書呢.  我亦識D維記既小朋友完全唔鍾意睇書..........

原帖由 joyjoy815 於 10-4-1 23:37 發表

俾著我..就未必會 give up SPN...

我地都 consider 緊讀唔讀 victoria... 因為係 PM class....

我知 victoria D "學術"方面好好...活動都好好..
不過我好重視"德育"同"紀律"..
咁呢2樣野...又點呢? 麻煩俾D意見. ...

NIL

NIL...NO QUESTION.

hello, eemsfok,

你提到spn的老師要求你囡囡返學時要識講好中文, 點解呢?
我囡囡到依家都係講英文單字為主,我都唔知點解,我一直都係同佢講中文架,係姐姐同佢講英文,但中文佢完全得明, 係唔肯講...

咁你囡囡返左維記之後, 中文有無進步,還是一樣多數以英文溝通呢?
聽過人過維記kg畢業後,小一要補習中文,咁樣似乎有些本"沒"倒置,中文畢竟是母語...

簽名被屏蔽

Hi Mrs. Hamster,

謝謝你的資料,我報的是local pm班呀!希望佢地有位啦!之前都好唔開心的,但係呢d可能係天主o既安排,我住係深井0架,仲同公司攞左半年無薪假期9月開始,諗住每天車囡囡返學,而家唯有再計劃過啦!
我點解咁緊張囡囡讀唔讀pn係因為好多朋友d仔女in k1時,學校會問小朋友有無讀過pn,如果無好多都唔收,再加上囡囡係好慢熱,唔鍾意同d唔識o既人玩同講o野,可能呢一個係唔得o既原因!

原帖由 mrs.hamster 於 10-4-2 14:29 發表
你報咗PIPS嘅 local or international stream呀?
我個仔係PIPS返緊PG,不過都要5月先知收唔收同收邊班am/pm
以我所知如果係international stream嘅PMclass係應該有位嘅,因為之前有dpg嘅小朋友一足2歲就要轉去返PN,如果無 ...

hi carmenszeto,

actually i dont know the level of those teacher no matter they are ABC or not...but what i would like to tell u is my son's teacher is really good although she was new in Victdoria & even new in HK...

原帖由 carmenszeto 於 10-4-2 10:17 發表
eemsfok:

我想請問妳, VIC(HG)的外籍老師雖然是ABC, 但她們的程度OK嗎? 有心機教小朋友嗎? 她們了解自己學校的課程嗎?

有無工作紙或課業, 親子功課和活動安排得好嗎? 閱讀方面的鼓勵足夠嗎?

另外, HG會有很多雜費 ...
‹ 上一主題|下一主題