用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 CAC評估為自閉傾向未必準確
go

CAC評估為自閉傾向未必準確 [複製鏈接]

我仔去年尾在CAC被評為有自閉傾向. 由於轉介到QM做詳細評估要等到2012年, 所以我早幾天自己找精神科醫生做評估. 最後醫生認為他不似有自閉症, 只是有ADHD的徵狀.

所以各位如在 CAC被評為有自閉傾向, 也可試試找醫生再看看, 以免好似我咁擔心咁耐.
   0    0    0    0

個人認為cac同私人可能係用唔同既方法做評估,起cac同埋一般言語治療帥都係同一套評估方法,但私人可能係用美國嗰套(我起私人做的會說明係根據外國某測試行為方法)

我仔就快4歲. 他成日比老師投訴他吾聽指示同吾專心, 自己做自己鍾意的野, 吾理其他人. 但在學習上,同講話上都無問題. 但有時會無端端驚d野, 例如草等. 手腳協調, 如拋接波就差d.

原帖由 pipi331 於 10-3-8 23:24 發表

請問您小朋友幾大, 行為表現如何?

醫生有無同你講有咩行為係ADHD的徵狀?

原帖由 dorisfan 於 10-3-8 15:56 發表
我仔去年尾在CAC被評為有自閉傾向. 由於轉介到QM做詳細評估要等到2012年, 所以我早幾天自己找精神科醫生做評估. 最後醫生認為他不似有自閉症, 只是有ADHD的徵狀.

所以各位如在 CAC被評為有自閉傾向, 也可試試找醫生 ...

主要是坐吾定, 吾專心. 可看以下資料:

http://forum.mingpao.com/cfm/Forum3.cfm?OwnerID=9&CategoryID=10&TopicID=10008

原帖由 bobolam 於 10-3-10 11:24 發表
醫生有無同你講有咩行為係ADHD的徵狀?

唔係潑你冷水,但係以我所知,ADHD 係要6歲或以上先可以診斷到…

究竟醫生點解會話你個小朋友係ADHD呢?

你囝仔同你囝仔情況一模一樣,他差不多三歲了,不喜歡坐定定,喜做自己主張的事,不服從指令,請問你仔到現時為止,之前有無在外邊做這方面的治療性的訓練,你知唔知小朋友有ADHD都同自閉症有關連,自閉症是樹幹,ADHD是枝葉,要及早接受訓練,所以不要開心得太早。
原帖由 dorisfan 於 10-3-9 15:47 發表
我仔就快4歲. 他成日比老師投訴他吾聽指示同吾專心, 自己做自己鍾意的野, 吾理其他人. 但在學習上,同講話上都無問題. 但有時會無端端驚d野, 例如草等. 手腳協調, 如拋接波就差d.

...

為甚麼大家覺得ADHD就沒問題, 自閉傾向就大件事?甚麼名稱真的如此重要?還是及早針對問題去解決比較實際?

無論如何,祝福你的小朋友,希望你越來越進步!

大家好~

我的情況又係相反, 我之前係私人兒童心理學家度問, 就好confirm噤講我囝囝既行為"唔係"亞氏保加, but 半年後 去cac就confirmed 係好典型既亞氏保加, cac醫生仲問我why噤明顯都唔早d去check!

無論結果係點都好, 有適當既training 同 小心處理+留意, 點都好過唔理~ 做左, 點都好過唔做, 益處多過壞處瓜

點都要睇返小朋友, 社交有問題要快0的攪, 我個女而家3歲, 我都怪自己唔早0的同佢check

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

啱啱今朝去完CAC, 本來睇"專注不足", 點知最終被評為"阿氏保加"... 依家refer QM兒童精神科~
平時阿仔係有類似ADHD嘅徵狀, 不過心理醫生話佢係因為阿氏保加令佢太自我中心, 忽略咗其他嘢所引起嘅~
(阿氏 同 自閉, 分別在語言發展, 阿仔係咀gel gel, 不過成日重覆3幅被囉 )

小倩,
我大仔是0704啊。你那一個小朋友被評為亞氏保加?  有没有考慮參加訓練來幫助他?

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-18 13:18 發表
小倩,
我大仔是0704啊。你那一個小朋友被評為亞氏保加?  有没有考慮參加訓練來幫助他?

哥哥呀~
啱啱今日上QM排期, 佢話保守估計要2.5yrs

我會等開咗學睇吓學校輔導老師有咩建議先...
或者會報小童群益會嘅course, 另外佢响YWCA參加緊個行為管治嘅課程, 會同負責社工傾傾, 睇吓可以點幫佢

排政府精神科往往是要等很長時間的, 不過我聽聞排期期間, 如果他們有訓練, 會call家長請小朋友去上堂。另外你可以考慮去協康會, 家長資源中心有相關書籍及小組參加。不要氣餒, 加油!

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-18 22:53 發表
排政府精神科往往是要等很長時間的, 不過我聽聞排期期間, 如果他們有訓練, 會call家長請小朋友去上堂。另外你可以考慮去協康會, 家長資源中心有相關書籍及小組參加。不要氣餒, 加油! ...

協康, 好貴呀...
哥哥派到官校, 呢方面資源應該足夠~
多謝關心

唔好意思,我想問一問CAC係一間機構/測試方式?
因為,我朋友個小朋友啱啱上幼稚園幾日,老師就發覺佢比較特別:只鐘意玩圓形的玩具,同經常離開坐位唔會理會老師及其他事情...覺得佢有需要去作評估!

我知道如果排政府部門,快嘅要幾個月或者幾年,唔知道私家的收費如何,或者我現在應該點做?

可以睇私家寫紙排評估中心, 另外可以去私人評估, 不過就要$1000 or about.
其實會唔會只係未適應同朋友相處.. 有冇其他特別行為, eg.叫佢唔應, 冇眼神接觸, 同唔同人講野, 係屋企同係學校有冇分別?...等
‹ 上一主題|下一主題