用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 今日竟然收到SPK的來信!
樓主: BEAR3112
go

今日竟然收到SPK的來信! [複製鏈接]

大家平常心等待 19/3 , 祝願大家都有好消息, 做同學仔 !

我都係咁話....問你想唔想 pm ....又唔係話你想一定收....(有錯請更正)

原帖由 mrnosey 於 10-3-9 18:41 發表
我覺得 spk 講的可以理解 wor.. 佢地現時出個封是諮詢 d 家長有下午班會唔會 consider 之 ma, 到你 tick confirm consider 之後,  spk 先出 offer letter, 所以依班家長 19 號同所有人一樣先會有 offer letter, 現時 ...

總之大家開開心心等通知...再收到信要繼續分享不要收埋收埋啊~

Me too~~

我都唔係潑冷水.  9月係有細仔/女, 不過, 好幾個都係超大女...............   當然唔等於無細仔/女, 但SPK多數收年頭出世的 (1-5月), 呢個係一個客觀的事實....................

差不多2400人apply, i.e. 如果平均每月出世的小朋友有200人, 今年K1, 1月有成40人生日 = 5個揀1, 8-9月出世可能每月得4-5個 = 40-50個揀1~~

不過, 年頭又好, 年尾又好, 短短幾分鐘嘅interview, 取錄與否, 相信同學校有無緣份&好彩佔佐大部份.

唔啱聽唔好鬧我, 哈哈!

原帖由 nicolemummy 於 10-3-10 07:27 發表
希望大家唔好以為我淋冷水. 不過, 我識兩個, 都係所謂超大女---佢係12月出生, 不過係再前一年. 其中一個係佢媽媽係校友. 即是校友的細女都要做超大女才收呢...

...

都係一間好好既學校啦...
當然.....希望我地小朋友可以係SPK做同學仔啦~
原帖由 chick1stbb 於 10-3-10 10:33 發表
St. Margaret Mary
天主教聖瑪加利大幼稚園

My daughter got no offer from SH...aaiiii

最初上這個bk都是想知多d資料,大家分享吓,支持吓,我會信收到咨詢信既家長, 人地無必要講大話, 而且又唔係offer信, 咨詢同offer係兩樣野離, 打去學校問學校梗係唔答啦, 一齊資料絕對保密,點會講咁多野比你知呀,係咁個個打去問咪得囉,駛咩收信呀?己公開講左3月20日前收信通知,之前打去學校點問都唔會答,唔知或無..學校話無就唔代表家長在bk講大話, 咁好hurt一心諗住係到分享既家長,同埋,無必要要人地公開封信出離睇吓, 學校係寄比佢地,係confidential,可以公開既話學校一早上網講啦 事實歸於事實, 就算打去問又好點都好,都係未收到信通知,都係要等,我都係未收到信嫁,但我唔會質疑家長係到分享既野,好好地係到分享又會攪到一場風波令大家唔開心    

原帖由 gwengwen 於 10-3-10 03:16 發表
等待結果既心情大家都明白,但SPK其實真係無正式比過offer我哋,家長和BK媽咪們都係講真話---借問一句以陰謀論話BK家長夾埋講大話既某人,我哋講大話有咩好處呢?學校講大話又有咩好處呢?(答你"係呀,出晒信,你無機會你死 ...

Hi Jezzyuen, same to you!

My dau also have SH on hand!

Is yours AM?
原帖由 jezzyuen 於 10-3-10 09:28 發表
我有聖心在手!
SMM係邊間?

spk即係??

我想問問, 我女女是9月出生的, 咁明年, 佢可唔可以做超大女呢 ? 收生之出生月份, 是從幾月到幾月呢 ? 唔該 !!

下午呀...但我始終都係鍾意SPK多D....不過....唉.....2千幾人得180個位...談何容易呢??
原帖由 GCCC1231 於 10-3-10 15:56 發表
Hi Jezzyuen, same to you!

My dau also have SH on hand!

Is yours AM?

有無SPK家長分享下, 過往的取錄信係一頁紙薄定係厚D? 做定心理準備...

記得上年pow bk forum時話好似信封唔同色....不過唔知有無記錯.....

你話信紙? 信封係自己準備比學校喎...
原帖由 stinkyrabbit111 於 10-3-11 08:29 發表
記得上年pow bk forum時話好似信封唔同色....不過唔知有無記錯.....

無論事實係點, 希望唔會影響收到信個d小朋友啦, 如果因為家長們好心分享而令到spk重新考慮那些原本有offer既小朋友就真係唔抵, 請各家長behave唔好再打去問喇, 希望各家長如願以償收到offer啦!

超大女為9月-12月. 8月31日都無份.

原帖由 gigi812 於 10-3-10 16:30 發表
我想問問, 我女女是9月出生的, 咁明年, 佢可唔可以做超大女呢 ? 收生之出生月份, 是從幾月到幾月呢 ? 唔該 !!

對小朋友發展好唔好呢?
原帖由 nicolemummy 於 10-3-11 18:13 發表
超大女為9月-12月. 8月31日都無份.

hope good news come

封取錄信只是薄紙一張!
舊年收信時幾唔閞心呀,
以為這麼薄, 一定是reject信呢!

請問舊年是如期收信 or 會比原定日期早呢 ?

原帖由 yaulinda 於 10-3-16 14:52 發表
封取錄信只是薄紙一張!
舊年收信時幾唔閞心呀,
以為這麼薄, 一定是reject信呢!
‹ 上一主題|下一主題