用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 i位 / e位 / s位輪候冊已更新
go

i位 / e位 / s位輪候冊已更新 [複製鏈接]

各位:

i 位 / e 位/ s位輪候冊已更新

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsrehabwa/
   0    0    0    0

我想問一下什麼叫優先輪侯http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/waiting%20overview%20location_022010.pdf

小朋友k1評估為自傾,現在k2,仲未排到e位,輪侯冊顯示第一志願10年有37個空缺,有97人選第一志願,最後獲派08年9月,擔心黎緊8月仲冇位,到時已經k3了....小朋友是09年1月排的....

我唔系好識睇....

系咪如果我已經入左form,我既身第一志願排位已經係呢個list度?

咁如果同時排緊 e+i/s又系點?

原帖由 麻煩 於 10-3-5 21:21 發表
我想問一下什麼叫”優先輪侯” http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/waiting%20overview%20location_022010.pdf

小朋友k1評估為自傾,現在k2,仲未排到e位,輪侯冊顯示第一志願10年有37個空缺,有97人選第一志願,最後獲派08年9 ...

我只知其中一個'優先輪候'的原因係:
原來xx學校在黎緊9月有2個空缺,
本來估計其中一個位應該會派到比a學生,
但在同區內另一間有位的幼兒中心倒閉,
變左在該校讀緊i位的一對孖仔就優先安排入左xx學校.

呢個係我接觸過的'優先輪候'原因.

原帖由 nokia6300 於 10-3-6 00:30 發表
我唔系好識睇....

系咪如果我已經入左form,我既身第一志願排位已經係呢個list度?

咁如果同時排緊 e+i/s又系點?

的確個list唔會講到幾時派到位,
但最起碼可以知道有幾多人輪緊,
如果仍在考慮選那些學校, 呢個可算是一個參考.
因太多人選, 可能選到都k3,
不如選些學校有2-3組 i 位的,
相對上會快d(因一組只有六個位).
而且評估後, 社工是否比左3個學校選擇你,
如果第一選擇無位, 而第二選擇有位,
咁都會call你的.

醒目開學勳章

我估"優先輪侯"是指上年派唔到位,今年就優先.

我想問一下什麼叫”優先輪侯” http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/waiting%20overview%20location_022010.pdf

小朋友k1評估為自傾,現在k2,仲未排到e位,輪侯冊顯示第一志願10年有37個空缺,有97人選第一志願,最後獲派08年9 ...

醒目開學勳章

i位 / e位 / s位輪候冊已更新

各位,請問你地有無計算自己輪侯緊之學位足夠嗎?如果今年派唔到位,有無其他知援??

我計個,我果區e位可分配出來得2xx個,但輪候人有3xx個.

我想問大仔會唔會優先? 8月都k3了,今次派唔到就唔會再有service

原帖由 pipi331 於 10-3-6 23:30 發表

不如轉排i位la, 條龍短d

我都唔知點選,其實小朋友已經係i位幼稚園讀普通位,細校小朋友所有老師(包括兼收老師)都識。佢現在每星期一堂pt,兩星期一堂st,認知,語言理解冇問題,沒有固執行為,。我希望e位多d堂,而我選的也是家附近(亦是私人pt地方)。

最快獲编配服務者的申請日期是11/08

如果評估是係寫e位,可唔可以轉i位?

其實一般e位排幾耐
我之前填輪侯選擇,見到輪侯冊都仲係排到10/2008....
唔知要排到幾時.......

我已排了14個月!!

原帖由 麻煩 於 10-3-7 21:56 發表
我已排了14個月!!

hi ,
    各位請問知唔知荃灣嘅協康好定係耀能好呀 ?
係幫外甥女問,佢遲緩同大小肌都唔係幾好,2歲2個月講媽.婆.姐,但唔係你叫佢就講,係有時叫出黎,可以慢慢行,重複教佢會模仿,未介尿片,未識自己飲水食反

乜嘢係優先? 唔好估估吓啦睇吓社署d資咪知﹕
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/Manual%20of%20Procedures%20for%20CRSRehab-PS%202006_R.pdf

The following are some of the examples that may warrant urgent
services:
(i) The parents are suffering from health/mental problem and are unable
to continue assuming the role of a carer;
(ii) The applicant is facing moral/physical danger or abuse by family
member(s);
(iii) The applicant is homeless and have no relatives/carers to look after
him/her;
(iv) The applicant is a Ward of DSW/High Court; or
(v) The applicant is already aged 5.

根據第5點,即係話年滿5歲都可優先, 但你要同社工講先啦

[quote]原帖由 overcomer 於 10-3-8 10:35 發表
根據第5點,即係話年滿5歲都可優先, 但你要同社工講先啦 [/quote

幾時計滿5歲??8月定係4月??

如果係優先,我會改家附近的中心為首選,只填一間,可以嗎?

係以申請服務時計。 如果我係你, 就唔會咁冒險只揀一間, 如果真係有乜意料之外點算, 可能咁啱又有其他優先輪候ocase

原帖由 麻煩 於 10-3-8 11:57 發表
[quote]原帖由 overcomer 於 10-3-8 10:35 發表
根據第5點,即係話年滿5歲都可優先, 但你要同社工講先啦 [/quote

幾時計滿5歲??8月定係4月??

如果係優先,我會改 ...

原帖由 overcomer 於 10-3-8 15:33 發表
係以申請服務時計

即評估日期??

我仲有問題,如果第2個志願較快排到,就會派第2志願嗎?
‹ 上一主題|下一主題