用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

其實我都無咩資料 (係未開始搵﹗),但係我既諗法係以你想個小朋友讀邊間小學為目標咁去諗﹗

我諗我對個女既底線係用20分抽一間有絕對把握既心水小學﹗(有20分都要博既我唔敢玩~~),咁其實讀邊間 kinder 都無咩所謂﹗

如果你話接受大女申請既 kinder,我仲記得好似真光都鍾意大女,但係我有朋友話,就算佢無話接受大女,你都可以照寄,話佢地講就係咁講,但係其實無邊間真係唔收架﹗(當然一定有少數啦﹗)

OH! 原來如此~~~其實小朋友到幾大就可以唔駛訓晏覺既呢﹖多唔多小朋友响 N3 N4 唔訓呢﹖

我個女最近開始返學 (插班n1),見佢日日好似擔泥咁攰,雖然响學校都有訓 (2 hrs),但係比起佢未返學之前,佢宜家訓少左好多,明顯成日都唔夠訓﹗

……我又想問,如果有幸真係有得 in,都唔知好唔好話比老師知佢經已有 full day nursery  
返緊~~~怕學校會以一個『幫助有需要家庭』既心去收學生……咁我個女都有書讀喇﹗會唔會就令學校覺得我地無咁需要呢﹖再講,會唔會覺得呢個小朋友經已比其他學校教過喇﹗會想收果類好似張白紙咁白既女仔,讓學校好好 mode 呢﹖
原帖由 hellomickey 於 10-3-11 12:06 發表

Hi! They can do homework or reading!

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 12:15 發表
其實我都無咩資料 (係未開始搵﹗),但係我既諗法係以你想個小朋友讀邊間小學為目標咁去諗﹗

我諗我對個女既底線係用20分抽一間有絕對把握既心水小學﹗(有20分都要博既我唔敢玩~~),咁其實讀邊間 kinder 都無咩所謂﹗

如果你話 ...

多謝妳分享先 ..
其實我同大女申請 KINDER 時, 又係考慮到入小學的大抽獎 ...真係令我憂心,  我就慘啦 , 得15 分 ..20 分, 無話無..不過我果區個個都 CHOOSE 呢間, 個個都 20 分 .... 即係 機會細了很多

最後, 好彩地大女都入到一間 有私小的KINDER ... 唸住可以帶埋妹妹入去 ...

點不知妹妹這一年申請, 學校的 APPLICANTS 係雙倍INCREASE , 我地都係 WAITING LIST .
妳話我點可唔失望呢 ...

出年又玩過, 我真係顛 ... *.*

但唔為佢地去做, 我又對不住自己, 又對唔住佢地 ... TRY MY BEST LA

原帖由 hellomickey 於 10-3-11 12:06 發表

Hi! They can do homework or reading!

HELLOMICKEY,

THANKS.... 妳小朋友 係讀 n4 ??

醒目開學勳章

My daugther study in N3 SPN (CWB)

咁又唔駛咁愁住﹗大女入左,妹妹係 waiting,即係仲有機會﹗應該諗,如果學校要收 waiting ,唔先收有家姐响度果d,唔通收咩都無果d咩﹖你經已响 waiting 入面最有優勢喇﹗到時兩邊都收你仲煩呀﹗

原帖由 kiteli 於 10-3-11 12:44 發表

多謝妳分享先 ..
其實我同大女申請 KINDER 時, 又係考慮到入小學的大抽獎 ...真係令我憂心,  我就慘啦 , 得15 分 ..20 分, 無話無..不過我果區個個都 CHOOSE 呢間, 個個都 20 分 .... 即係 機會細了很多

最後,  ...

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 13:55 發表
咁又唔駛咁愁住﹗大女入左,妹妹係 waiting,即係仲有機會﹗應該諗,如果學校要收 waiting ,唔先收有家姐响度果d,唔通收咩都無果d咩﹖你經已响 waiting 入面最有優勢喇﹗到時兩邊都收你仲煩呀﹗

...

哈哈, 我寧願煩lu ..... hehe

我都希望係..不過有家姐哥哥係到讀的 waiting 都好多 .....  ^.^ 點都好啦 ....最快都要 6月先知...

到時就塵埃落定了

咁我預祝你『有排煩』喇﹗

不過我覺得兩姐妹讀埋同一間學校會好d,當然講緊係『有質素』既學校啦﹗

原帖由 kiteli 於 10-3-11 14:19 發表

哈哈, 我寧願煩lu ..... hehe

我都希望係..不過有家姐哥哥係到讀的 waiting 都好多 .....  ^.^ 點都好啦 ....最快都要 6月先知...

到時就塵埃落定了

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 14:37 發表
咁我預祝你『有排煩』喇﹗

不過我覺得兩姐妹讀埋同一間學校會好d,當然講緊係『有質素』既學校啦﹗

多謝妳先 ...
妳都係啦 ...女女一定有好 offer,最好就係 spn 啦 ..
最好我地女女做埋同學仔啦 ..哈哈

oh, 到時就真係有排煩呀 ..
講真, 我first priority 都會係 spn 0既 , 係 學費貴 d ...但我家附近全日都 $4xxx , 睇落 一間有質素的全日學校,  $5xxx 都值得呢 ....

到時最多唔好成日出街食飯囉 ...嘩哈哈. 都係唔好唸住, 有妄想症了

唉~~~~我隻女~~~~in 親都衰架﹗一粒聲都唔出﹗好彩 spn 唔係考個小朋友本身叻唔叻,係考『緣份』考『運氣』姐﹗如果唔係可以唔駛諗咁多﹗一定無﹗

我只可以話,我可以為個女做既,都經已做晒﹗做突左tim 喇﹗

你既 piority 係 full day school?

原帖由 kiteli 於 10-3-11 14:47 發表

多謝妳先 ...
妳都係啦 ...女女一定有好 offer,最好就係 spn 啦 ..
最好我地女女做埋同學仔啦 ..哈哈

oh, 到時就真係有排煩呀 ..
講真, 我first priority 都會係 spn 0既 , 係 學費貴 d ...但我家附近全日都 $ ...

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 14:58 發表
唉~~~~我隻女~~~~in 親都衰架﹗一粒聲都唔出﹗好彩 spn 唔係考個小朋友本身叻唔叻,係考『緣份』考『運氣』姐﹗如果唔係可以唔駛諗咁多﹗一定無﹗

我只可以話,我可以為個女做既,都經已做晒﹗做突左tim 喇﹗

你既 piority 係 f ...

近排比兩個女搞到我EQ跌到落谷底...

所以 full day 對妹妹 /家姐來 講係好事 ....

最近我女女開始返 full day~~適應左之後,我覺得超好﹗乖左好多﹗自理同安全感都好大進步﹗d 朋友會問我點解咁捨得,我一d都無唔捨得,我覺得 full day 利多於弊﹗

我本身 EQ 都唔多好﹗full day school 比我回夠氣,唔係邊有耐性同佢玩/比佢玩﹖

原帖由 kiteli 於 10-3-11 15:12 發表

近排比兩個女搞到我EQ跌到落谷底...

所以 full day 對妹妹 /家姐來 講係好事 ....

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 15:20 發表
最近我女女開始返 full day~~適應左之後,我覺得超好﹗乖左好多﹗自理同安全感都好大進步﹗d 朋友會問我點解咁捨得,我一d都無唔捨得,我覺得 full day 利多於弊﹗

我本身 EQ 都唔多好﹗full day school 比我回夠氣,唔係邊有耐性同佢 ...

係啦 .. 不用唔捨得, 對佢係好0既 就會go ahead

所以我都 那那林 寫信去 收了 妹妹 讀 pm 果間kinder 申請全日位呀 ... 當 backup

唉...妳就好啦 ...女女有得返 兩歲班, 我in 了 家附近兩間都唔收 .... 搞到我 ne 緊 hair, 因為 我無用工人, 一睇2 , 都幾 慘

siumuichu,
你好呀~ 想問吓你女女開始返full day既時候, 閞頭有無d乜野要特別注意架? 因為我都打算比女女讀full day呀

咁啱﹖我都無工人喎﹗好唔鍾意屋企多個人呢~ 我仲要返工﹗其實返 full day 其中原因都係因為無得揀囉﹗我放工仲要接放學,家務,煮飯……所以 EQ 咪低囉﹗

我屋企附近無 full day,响公司附近搵到間﹗都幾好架﹗full day 都係 $2xxx 咋﹗照顧得好,老師又有愛心,咁當然程度就一定唔係心目中想個女有既『質素』喇﹗但係唔緊要,當學下合群,學下講中文,學下去廁所,食飯訓覺,train 掂d基本野,再出去 compete 過﹗

原帖由 kiteli 於 10-3-11 15:32 發表

係啦 .. 不用唔捨得, 對佢係好0既 就會go ahead

所以我都 那那林 寫信去 收了 妹妹 讀 pm 果間kinder 申請全日位呀 ... 當 backup

唉...妳就好啦 ...女女有得返 兩歲班, 我in 了 家附近兩間都唔收 .... 搞到我 ...

有乜野要特別注意﹖我諗好似其他媽咪咁講,你要預左佢病囉﹗我個女由返學開始,病左成個月唔斷尾,好彩都係流下鼻水咳兩聲咁,無發過燒,所以都無請過假﹗

我諗你要比多d心理準備佢,返學係好好玩,等佢好期待返學囉﹗

原帖由 cckay 於 10-3-11 15:35 發表
siumuichu,
你好呀~ 想問吓你女女開始返full day既時候, 閞頭有無d乜野要特別注意架? 因為我都打算比女女讀full day呀

[quote]原帖由 siumuichu 於 10-3-11 16:07 發表
有乜野要特別注意﹖我諗好似其他媽咪咁講,你要預左佢病囉﹗我個女由返學開始,病左成個月唔斷尾,好彩都係流下鼻水咳兩聲咁,無發過燒,所以都無請過假﹗

I admire you both SiuMuiCHu and Kiteli.  I think it's very hard to work and look after the bb without a helper OR looking after 2 kids alone.  Very "wai dai" ah!!!!!

Good luck to everyone.  Hopefully, our girls can be classmates at SPN.

Agree about school.  My kids started playgroup/ toddler group last Sept and have been sick a lot.  But they really like school.  They sing a lot of the songs the teachers taught.  Also, we didn't say they are going to school.  Only to see certain teachers to play.  So no pressure for them

touch wood 希望女女第時返學唔會成日病啦~

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 16:07 發表

...

非常同意~ 一睇二真係唔容易

原帖由 twinsmummy 於 10-3-11 16:21 發表
[quote]原帖由 siumuichu 於 10-3-11 16:07 發表
有乜野要特別注意﹖我諗好似其他媽咪咁講,你要預左佢病囉﹗我個女由返學開始,病左成個月唔斷尾,好彩都係流下鼻水咳兩 ...

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 16:02 發表
咁啱﹖我都無工人喎﹗好唔鍾意屋企多個人呢~ 我仲要返工﹗其實返 full day 其中原因都係因為無得揀囉﹗我放工仲要接放學,家務,煮飯……所以 EQ 咪低囉﹗

我屋企附近無 full day,响公司附近搵到間﹗都幾好架﹗full day 都係 $2 ...

妳好勁 wor, 放工仲要揍女....

不過 妳有無 back up ka, 學校放假, 妳要返工, 邊個幫手揍女 ??

講真, 揍小朋友 真係辛苦過返工, 不過, 我自己就覺得, 受 boss 同事氣, 我寧願受亞女氣 .............哈哈 , 不過佢地乖就最好啦

妳介唔介意 pm我, 妳女女 係讀邊間呀 ???
‹ 上一主題|下一主題