用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

原帖由 lovelinda 於 10-3-9 15:44 發表
我又返來了!
講講吓, 我記得我交表時見到有mami交portfolio, 老師收咗,咁是否即是學校唔可以收referrence letter,但可以收portfolio呀?
你們有無都見到有人交portfolio呀? ...

你肯定果份係portfolio ?

GAT,

I am sure the school does not accept students base on first come first serve basis.  I don't know if they have preference for Catholics, but there are still non-Catholic students in SPN.

原帖由 GAT 於 10-3-9 15:39 發表
No need to guess - I asked the teacher when we submitted the form and she confirmed that not all babies will be interviewed. She also said at end of April everyone will receive a letter no matter whet ...
HELLO!

肯定
因為個家長就在我隔離,
我見到果份portfolio 的封面寫住"xxx(小朋友名) portfolio"

原帖由 twinsmummy 於 10-3-9 15:59 發表

Wow, people give portfolio for a 2 yr old?  What info would you put in the portfolio?  Is it common for nursery application.  I thought people do that for P1 ....maybe I'm behind looo.

兩歲的portfolio可以交啲咩?
我唸人家的bb可能去好多不同的playgroups, trainings...等等,所以學識好多嘢......
咁的話,交portfolio讓校方知道自己小朋友識好多嘢,可能真是有點幫助啦!

原帖由 lovelinda 於 10-3-9 17:50 發表

我唸人家的bb可能去好多不同的playgroups, trainings...等等,所以學識好多嘢......
咁的話,交portfolio讓校方知道自己小朋友識好多嘢,可能真是有點幫助啦! ...

I see.  Does it really help?  I don't even know how to prepare one for Primary 1....oops!  

好意外佢地會收portfolio !!!
因我親眼見老師拒絕左收reference letter,
唔通唔同老師有唔同尺度...

同意有媽媽提到有無兄弟姐妹,係咩天主教
都同收生有關係,
其實係application form已經反映左,
所以我想一定有多少關係的,
但apply no.就應該唔關事了...(我估)

有d application form要寫埋家長讀邊間小,中學,大學,
擺明係選擇家長,唔係小朋友

世界真現實!

原帖由 mirage2007 於 10-3-9 18:16 發表

都同收生有關係,
其實係application form已經反映左,
所以我想一定有多 ...

lovelinda, 您講嘅個間肯收portfolio嘅係唔係大埔SPN?
mirage2007 , 咁您講個間拒收reference letter嘅, 又係唔係CWB SPN呀? 我早前講kahei baba話CWB SPN係唔收portfolio嘅? 同埋唔係個個有得IN. 而大埔SPN就個個交齊嘢嘅, 都有得IN.
兩間會唔會有唔同的準則呢?

原帖由 siumuichu 於 10-3-8 10:42 發表
嘩﹗我返黎喇﹗一個weekend 過後,居然要追 post﹗

其實800個係好多﹗SPK 好似有 1800,收 180 個,係10 份1,但係 800 個收 60 個唔只 10 份 1 呀﹗

其實, 大埔SPN都係少嘢! 僅僅收30 N1生, 報名好似係4XX以上.

mamameee

拒收reference letter 係cwb的spn呀!

mamameee,我講嘅個間肯收portfolio嘅係CWB SPN, 是6/3 我去交表時見到的.

原帖由 mirage2007 於 10-3-9 18:16 發表

都同收生有關係,
其實係application form已經反映左
,
所以我想一定有多 ...

呢d問題, 好多幼稚園/幼兒園的報名表都有這一欄吧! 不足為奇 ~

我apply前有諗過自己做portfolio比個女, 不過之後覺得有d crazy......同埋, 應該唔會increase chance, especially portfolio如果大部份係小朋友上唔同的堂, course的info...

都已經交咗表了, 而家只可以聽天由命了......

真係無諗過大埔都咁多人apply!! 我99仲成日叫我apply 大埔(佢住大埔), 話無人讀添...

原帖由 MAMAMEEE 於 10-3-9 21:32 發表

其實, 大埔SPN都係少嘢! 僅僅收30 N1生, 報名好似係4XX以上.

原帖由 lovelinda 於 10-3-9 17:50 發表

咁的話,交portfolio讓校方知道自己小朋友識好多嘢,可能真是有點幫助啦! ...

但係 sister 一向都唔鼓勵小朋友細細個上太多 course, 學太多野...! protfolio, 有沒有幫助仍是未知之數....!

老人家有時都好有趣, 人地學額少嘛...

希望大家能突圍而出, 留個好印象比校長 ~

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-3-10 08:39 發表
真係無諗過大埔都咁多人apply!! 我99仲成日叫我apply 大埔(佢住大埔), 話無人讀添...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

So surprised to know that SPN CWB accepts portfolio!

我都好 surprised 喎﹗無理由 reference letter 都唔收,但係收 portfolio ﹖﹗無理由有 d 老師收,有 d 老師唔收……

樂觀 d 諗,唔會唔佢只係幫自己交果張form 做個靚封面咋﹖

原帖由 siumuichu 於 10-3-10 14:09 發表
我都好 surprised 喎﹗無理由 reference letter 都唔收,但係收 portfolio ﹖﹗無理由有 d 老師收,有 d 老師唔收……

樂觀 d 諗,唔會唔佢只係幫自己交果張form 做個靚封面咋﹖ ...

SIUMUICHU,

哈哈, 妳講得好搞鬼呀 ,...

原帖由 siumuichu 於 10-3-10 14:09 發表

樂觀 d 諗,唔會唔佢只係幫自己交果張form 做個靚封面咋﹖ ...

SIUMUICHU,
可能真是我看錯啦!

mamameee,
剛剛才見到你在"大埔SPN"的forum回應我,雖然自己是版主,但都很少去看,真是慚愧...
不如我們在這裡talk,統一啲...
你講得啱,我係大埔同CWB都有報呀!
大家一齊努力啦!
你幾時interview大埔SPN?
‹ 上一主題|下一主題