用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Dear All, KaHeiBaBa and Max
I am Back!我好似失踪人口咁。
現在是仔女的Term break,所以可以返來喇,我想傾多D,否則下学期一開始,我又要潛水了。

貢獻勳章

原帖由 hellomickey 於 11-1-29 19:26 發表
Dear All, KaHeiBaBa and Max
I am Back!我好似失踪人口咁。
現在是仔女的Term break,所以可以返來喇,我想傾多D,否則下学期一開始,我又要潛水了。

唔係呀,我喺小學嗰邊 (小一選校),都見你有意見發表喎 !!

你似乎對 SPCPS 已經有更深入嘅了解,實是女兒之福,廿四孝爸爸當之無愧 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 Busy_OL 於 11-1-28 17:22 發表

hi 大家好 ~~ 我由囡囡係我肚裡面個一刻, 已經日想夜想 報考 SPN 。  我想問呢囡囡 June2010 算係大b定細b ?? , 是否黎緊3月份就要去報名呢 ??  唔好意思咁多問題 ...

因為每級年紀最細嘅小朋友會係9月30日出世 (如有的話),咁6月出世嘅小朋決,原則上都算係偏向細 b 嗰邊 !!

因為入學時(8月)起碼都要有2歲,所以妳囡囡應該係出年(2012年)3月報名先啱 !!

其實都只係得2條問題,唔算多 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

早兩日,KaHei 又返咗 SPN 探老師;從老師口中大致上知道,KaHei 喺 SPN 同組嘅同學們,佢哋喺 SPCPS 第一次考試考成點;雖然  KaHei 小一上學期唔需要考試,不過下星期一家長日,我哋都要去學校面見老師 (冇考試、評估都有成績表派)。Btw,KaHei 前日代表全級首10名同學,上台從校長手中,取得升上小學之後嘅第一個獎 (中文網上練習);放學後,KaHei 表現得十分雀躍,開心咗一日。

回復 1# KaHeiBaBa 的帖子

見到你地就開心......我都想個囡可以入到SPN....不過都好似好難......

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 2011/1/29 23:34 發表

唔係呀,我喺小學嗰邊 (小一選校),都見你有意見發表喎 !!

你似乎對 SPCPS 已經有更深入嘅了解,實是女兒之福,廿四孝爸爸當之無愧 !! ...

唉!你留意下嗰日期,我都係最近先可以浮上面咋!!

唔了解都唔得喇!9月就要殺埋身了。要重新安排仔女的生活作息,我有認真地考慮過托管(放学後做功課,温習)...煩!!!

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 2011/1/30 00:19 發表
早兩日,KaHei 又返咗 SPN 探老師;從老師口中大致上知道,KaHei 喺 SPN 同組嘅同學們,佢哋喺 SPCPS 第一次考試考成點;雖然  KaHei 小一上學期唔需要考試,不過下星期一家長日,我哋都要去學校面見老師 (冇成績表派)。Btw,KaHei  ...

Ka Hei 和你真是SPN的永遠Fans。

我常以為KaHei的学校是有很多考試,又多功課,似乎我錯了。

醒目開學勳章

原帖由 cherryiiiii 於 2011/1/30 10:18 發表
見到你地就開心......我都想個囡可以入到SPN....不過都好似好難......

Dear Cherry
6月出世是沒問題的,Max嗰女好似是6月生日的,我女都係喎...
我女同組同學中,6,7,8月出生的共有5名。
加油!!

回復 1# hellomickey 的帖子

我個女係3月出世架.....咁係未大B呀???2010出世...係未2012先報架???係未要交相俾學校架???要交咩相架??真係要多多請教你地....我係新手媽媽.....唔該晒各位....

貢獻勳章

原帖由 hellomickey 於 11-1-30 23:14 發表

唉!你留意下嗰日期,我都係最近先可以浮上面咋!!

唔了解都唔得喇!9月就要殺埋身了。要重新安排仔女的生活作息,我有認真地考慮過托管(放学後做功課,温習)...!!! ...

相信我,有時 "煩" 好容易就會變成 "享受",加油呀 !!

貢獻勳章

原帖由 hellomickey 於 11-1-30 23:18 發表

Ka Hei 和你真是SPN的永遠Fans。

我常以為KaHei的学校是有很多考試,又多功課,似乎我錯了。

其實你都錯唔哂 ......

好多家長都認為,小一上學期唔駛評估、考試,就認定這段時間是蜜月期;不過對我同 KaHei 來說,任何時間都唔可以鬆懈,積極備戰,隨時要面對任何挑戰 !!

貢獻勳章

原帖由 hellomickey 於 11-1-30 23:25 發表

Dear Cherry
6月出世是沒問題的,Max嗰女好似是6月生日的,我女都係喎...
我女同組同學中,6,7,8月出生的共有5名。
加油!!

既然你都咁講 .......

如果我冇記錯的話,KaHei 同班同學中,有同學是9月30日出世,又有同學是10月1日出世,10月出世那位同學,足足比9月出世那位同學大1年;換句話說,超細B亦有機會同超大B做同學,Nothing is impossible !!

貢獻勳章

原帖由 cherryiiiii 於 11-1-31 00:14 發表
我個女係3月出世架.....咁係未大B呀???2010出世...係未2012先報架???係未要交相俾學校架???要交咩相架??真係要多多請教你地....我係新手媽媽.....唔該晒各位.... ...

1. 其實何苦要標籤呢 ?? (雖然有好多家長都會認定,大B 會比 細B 著數) 坦白講,大B 唔一定實收,細B 又唔一定唔收;講番句笑話,"唔理大B定細B,考到心儀嘅學校就係好B" !! (希望大家笑完會放鬆一些)

2. 2010年3月出世,係2012年3月先報,正確。

3. 係要連申請表格交相俾學校。

4. 要交一張 4R 單人正面全身生活照。

你講得岩...同埋都真係幾好笑.... ...每個家長都想小朋友入到心儀學校....

讚好

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-1-31 03:25 發表

1. 其實何苦要標籤呢 ?? (雖然有好多家長都會認定,大B 會比 細B 著數) 坦白講,大B 唔一定實收,細B 又唔一定唔收;講番句笑話,"唔理大B定細B,考到心儀嘅學校就係好B" !! (希望大家笑完會放鬆一些)

2. 2010年3月 ...
愛美麗 亦愛身體 愛工作 亦愛玩樂 熱愛生命 亦愛探索 珍惜每一刻 ~~因為生命給你的已很不錯~~ Enjoy Life...... Life is a gift :-D

回復 2388# hellomickey 的帖子

嘩 ! 真係好記性啊 !!

回復 2381# hellomickey 的帖子

歡迎 !  歡迎 !

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-1-29 23:34 發表

你似乎對 SPCPS 已經有更深入嘅了解,實是女兒之福,廿四孝爸爸當之無愧 !! ...

日後真係要多多指教你啊 ~

潜水一段时间, 大家好吗?不经不觉已经2011年啦, 快要过CNY, 祝大家身体健康,宝贝快高长大啦!

好快又到报名时候了,有点紧张,但是紧张是帮ng到忙呢。希望大家跟SPN有缘啦!对于SPN,缘份真的好重要呢!

要向KaHeiBaBa, Max, 等等学习的还有很多很多呢!

貢獻勳章

今日大年初一,KaHei's family 祝大家

兔氣揚眉,身體健康 !!

四季平安全家喜,心想事成最旺你 !!

更加希望兔年

世界和平,國泰民安 !!

‹ 上一主題|下一主題