用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

原帖由 jl118 於 10-11-15 19:32 發表
今日食左女女親手整的麵包,正!

我個女擒晚講述整包過程,越講越開心添 ~
(其實我都覺得好驚訝,佢人仔細細都可以整到2個麵包)

原帖由 JOANHUI 於 10-11-16 10:17 發表

很高興認識你!

現身喇 ~ 我都好高興認識你啊 :)

可否分享一下你有什么啟發呢?

原帖由 max1116 於 10-11-13 01:36 發表
自己擺左個烏龍,差點錯過了今晚的講座。這個有關全人發展的講座,除了令我得到很多啟發之外,還認識到幾位新朋友。

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-11-16 00:11 發表

係唔係覺得好 "甜" ?? (就算係鹹麵包都 ....... )

我同Daddy一回到屋企(分開時段),女女就充滿喜悅地送上麵包,個包係乜味巳不重要了......好多謝學校帶比佢既喜悅......

p.s.果兩個麵包真的整得很不錯,好似係鋪買

醒目開學勳章

原帖由 max1116 於 10-11-16 11:32 發表

我個女擒晚講述整包過程,越講越開心添 ~
(其實我都覺得好驚訝,佢人仔細細都可以整到2個麵包)

係呀,制作個程講得很詳細,証明佢地真係落手落脚一齊做!

P.S. 我被選左做巴士義工,可以同女女一齊坐巴士,Yeah!

原帖由 jl118 於 10-11-16 13:01 發表

P.S. 我被選左做巴士義工,可以同女女一齊坐巴士,Yeah!

我都有份呀!YEAH~

原帖由 max1116 於 10-11-16 11:33 發表

現身喇 ~ 我都好高興認識你啊 :)

多謝一直分享您們的經驗.

原帖由 JOANHUI 於 10-11-16 14:30 發表

多謝一直分享您們的經驗.

你都多點上來分享這幾個月來的所見所聞同埋感受啦 ~

原帖由 jl118 於 10-11-16 13:01 發表

老師話下學期將會有更多活動架 ~

原帖由 moonisland 於 10-11-16 12:48 發表
可否分享一下你有什么啟發呢?

小朋友除了得到老師教導之外,家長的角色亦是非常重要。學術固然重要,孩子的健康、快樂、品格、處事態度、求知慾等亦是缺一不可的。如何去培養幼兒全面發展? 有待我們家長與孩子一日一日的共同發掘及建立。
體能發展 : 以建立自我保護的意識,訓練手眼身體四肢協調
啟發好奇心 : 對周邊事物/事情感興趣,並有助其語言及思維發展
讓孩子感到受尊重,安全感。能自我管理以建立自信及積極樂觀的態度。建立良好的社交行為亦有助情緒調節,讓孩子有一夥關心別人及愛護的心。
有時我們因工作關係,留給子女的時間相對較少。有專家說最低限度應預留15分鐘與子女相處,玩、傾談、散步、講故事、聆聽孩子的說話等。
耐心聆聽孩子的說話,無需急於向孩子說出答案,不輕易下判斷。尊重及接納孩子的意見。
鼓勵孩子閱讀圖書(有文字或無文字的),或每日一個睡前故事亦是最佳的親子時間。
我們亦無需買大量的玩具,單是日常生活的小物件,例如一張白紙,只要加上孩子無限想像力,已經樂透大半天了。同時亦可以訓練語言表達能力,邏輯思維,手腦並用真係一舉幾得。大家真係不妨一試架 ~  仲有好多好多
… (
以下省略一千字)

以上就是我所說的啟發~ 希望唔好怪我長氣啦 ~

醒目開學勳章

原帖由 max1116 於 10-11-17 17:33 發表

小朋友除了得到老師教導之外,家長的角色亦是非常重要。學術固然重要,孩子的健康、快樂、品格、處事態度、求知慾… 等亦是缺一不可的。如何去培養幼兒全面發展? 有待我們家長與孩子一日一日的共同發掘及建立。
體能發 ...

thanks for sharing ^o^

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 10-11-17 17:33 發表

小朋友除了得到老師教導之外,家長的角色亦是非常重要。學術固然重要,孩子的健康、快樂、品格、處事態度、求知慾… 等亦是缺一不可的。如何去培養幼兒全面發展? 有待我們家長與孩子一日一日的共同發掘及建立。
體能發 ...

就以 SPN 為例,喺同一間學校裡面,當妳愈接觸得多唔同嘅小朋友,愈接觸得多佢哋嘅家長,妳就會發覺 ......
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

體能發 ...

就以 SPN 為例,喺同一間學校裡面,當妳愈接觸得多唔同嘅小朋友,愈接觸得多佢哋嘅家長,妳就會發覺 ........
[img]http://forum.baby-kingdom.

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-11-18 02:41 發表

就以 SPN 為例,喺同一間學校裡面,當妳愈接觸得多唔同嘅小朋友,愈接觸得多佢哋嘅家長,妳就會發覺 ........

校長及老師們非常鼓勵家長親自接送子女返學放學,及踴躍參與義工家長活動。

谢谢!点会长气呢?当我看得入神时。。。你就分享完了!啊哟, 有时间,多多交流!

體能發 ...

绝对认同!義工家長又可亲子,女女又开心,可乐而不为?

原帖由 max1116 於 10-11-18 11:50 發表

校長及老師們非常鼓勵家長親自接送子女返學放學,及踴躍參與義工家長活動。

巴士義工?? Is it for 11/1 <乘搭巴士遊覽銅鑼灣及中環>? Oh! I want to be too!!

原帖由 max1116 於 10-11-16 14:07 發表

我都有份呀!YEAH~

醒目開學勳章

原帖由 max1116 於 10-11-3 10:45 發表
嘩 !  又有新活動公佈喇

又有新活動公佈喇,一個月唔只一次户外活動,真開心!
另外聖誔有表演,唔知我地有無得睇.......

貢獻勳章

原帖由 jl118 於 10-11-26 20:46 發表

冇 !!

不過你遲吓可以買隻 DVD,喺屋企慢慢睇 !!

原帖由 jl118 於 10-11-26 20:46 發表

小朋友又開心又學到嘢

家長睇唔到架 ~ 遲d會放於校網內的。
‹ 上一主題|下一主題