用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

twinsmummy,

我無返工, 一個睇兩個, 一個 5 yrs, 一個 2 yrs 多d .. 無 helper

其實都真係幾吃力, 都幾困身,

係呢段日子, 我就發覺要是妹妹 返全日的話, 佢d 脾氣會好d .. 兩個又無咁 呷醋 ... 而我自己又有 free time... 

不過, 萬一讀唔到 心想的全日班, 可能都要頂多一年, 代家姐上 小一, 就會好d

原帖由 max1116 於 10-3-11 00:55 發表

真係要高人指點喇 ~

唔好咁講,大家一齊分享吓!
大家都是愛錫小朋友的好媽媽,希望大家的小朋友都可以做同學啦!共勉之!

MAX,講到information,當然要請教你這位"現任"學生家長啦!哈哈!

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 09:40 發表
下﹖咁有咩消息可唔可以講黎聽下﹖唔方便,pm 都可以喎﹗

我意思是那些"大路"的資料,相信除了我,很多媽咪都做哂資料搜集啦!

我見過有張application form要填家長入息.....

原帖由 mirage2007 於 10-3-9 18:16 發表
好意外佢地會收portfolio !!!
因我親眼見老師拒絕左收reference letter,
唔通唔同老師有唔同尺度...

同意有媽媽提到有無兄弟姐妹,係咩天主教
都同收生有關係,
其實係application form已經反映左,
所以我想一定有多 ... 有d application form要寫埋家長讀邊間小,中學,大學,擺明係選擇家長,唔係小朋友

原帖由 cckay 於 10-3-11 17:09 發表
我見過有張application form要填家長入息.....

CWB SPN 的無呢個要求 ~

係呀﹗我頭頭都無同個女講去返學﹗我話:去玩玩﹗慢慢先响玩玩前面加 go to school,到宜家我再問佢 go to school 好唔好,佢多數都 yes﹗

唔駛 admire 我既~~路係自己揀,可以揀過得舒服D,但係我揀左辛苦,不過開心D既生活﹗

原帖由 twinsmummy 於 10-3-11 16:21 發表
[quote]原帖由 siumuichu 於 10-3-11 16:07 發表
有乜野要特別注意﹖我諗好似其他媽咪咁講,你要預左佢病囉﹗我個女由返學開始,病左成個月唔斷尾,好彩都係流下鼻水咳兩 ...

醫生叫我除左比 D 時間個女同 D 同學熟絡,仲要比 D 時間佢同 D 同學仔既病菌熟絡喎﹗

原帖由 cckay 於 10-3-11 16:27 發表
touch wood 希望女女第時返學唔會成日病啦~

係呀﹗我訓練緊自己做超人呀﹗

我打學校工,所以我都放學校假﹗

我同意揍小朋友辛苦過返工,不過揍小朋友既滿足感又唔可以同返工相比﹗

你一湊二咁勁~~身邊既人成日叫我生多個,我諗起碼順利入到間理想既 full day nursery 先會諗,唔係一定 manage 唔到﹗

原帖由 kiteli 於 10-3-11 16:32 發表

妳好勁 wor, 放工仲要揍女....

不過 妳有無 back up ka, 學校放假, 妳要返工, 邊個幫手揍女 ??

講真, , 不過, 我自己就覺得, 受 boss 同事氣, 我寧願受亞女氣 .............哈哈 , 不 ...

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 21:54 發表
係呀﹗我訓練緊自己做超人呀﹗

我打學校工,所以我都放學校假﹗

我同意揍小朋友辛苦過返工,不過揍小朋友既滿足感又唔可以同返工相比﹗

你一湊二咁勁~~身邊既人成日叫我生多個,我諗起碼順利入到間理想既 full day nur ...

siumuichu,

我收到妳 pm 啦 ... 妳講果間 day nursery, 我大 細女都上過, 的而且確係好好 ... 都好多人爭, 現在仲要 抽籤 tim.

其實 早期我真係無唸過比細女讀full day, 所以真係無唸過呢間, 我家附近都有 ... 現在回想都可惜 ....

係呢, 妳知唔知呢個機構 有無 summer 全日 ka ?

我怕到時亞女放 summer, 佢地兩個日對夜對, 我就驚...

re: 生多個

妳無唸過請工人幫手, 再叫老人家睇下咩 .

就算妳大女入到間好 全日 nursery, 細果個出世都要好多時間去睇佢 ... 妳又要返工, 妳點處理 ??

小朋友一開始返學實病, 我個女返咗n班2.5個月, 有1/4時間病....

不過人人都話頭3個月係咁, 之後會正常d.....

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 21:45 發表
醫生叫我除左比 D 時間個女同 D 同學熟絡,仲要比 D 時間佢同 D 同學仔既病菌熟絡喎﹗

我諗其實好多幼兒園;都唔係有好多暑假放架﹗呀女果間只係8月係咁二放兩星期,所以我諗都未必有 summer sem﹗

其實如果大家都得償所願入到spn,其他既野都唔係好煩姐﹗﹖捱都係捱埋呢幾個月,貴極咪少食兩餐貴飯,買少兩條靚裙囉﹗

其實無論如何,我出年都唔會响宜家呀女讀緊果度讀架喇﹗唔係話覺得唔好,只係唔係我期望,特別係英文﹗所以萬一唔得,都要轉校﹗到時又要重新適應過﹗

我聽日去 in victoria 呀﹗係最理想既 backup,好想得﹗﹗有同事既小朋友讀緊,話課程好夠,呀女既英文完全唔擔心,仲字正腔圓﹗

希望有兩手準備啦﹗

原帖由 kiteli 於 10-3-11 22:19 發表

siumuichu,

我收到妳 pm 啦 ... 妳講果間 day nursery, 我大 細女都上過, 的而且確係好好 ... 都好多人爭, 現在仲要 抽籤 tim.

其實 早期我真係無唸過比細女讀full day, 所以真係無唸過呢間, 我家附近都有 ...  ...

趁宜家練好身體,到時開學唔駛再病喇﹗

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-3-12 08:19 發表
小朋友一開始返學實病, 我個女返咗n班2.5個月, 有1/4時間病....

嘩﹗呢個未聽過,最多係填到小學資料,連老公自己都唔記得自己小學個英文名係咩﹗到填大學資料,出黎社會打滾咁多年,讀埋讀埋唔少沙紙……直頭好似自己搵工打CV咁﹗

原帖由 cckay 於 10-3-11 17:09 發表

請問你地有無比女女食d乜野(eg.魚肝油丸),話可以增強抵抗力架?

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-3-12 08:19 發表

自己見工都無咁認真, 原來為左個女, 真係可以去到好盡...例如: 之前我們一家去過10多間KG實戰面試.

原帖由 siumuichu 於 10-3-12 09:23 發表
嘩﹗呢個未聽過,最多係填到小學資料,連老公自己都唔記得自己小學個英文名係咩﹗到填大學資料,出黎社會打滾咁多年,讀埋讀埋唔少沙紙……直頭好似自己搵工打CV咁﹗

...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

Nov, 咁真係要好好分享下喇﹗

原帖由 Nov 於 10-3-12 10:16 發表
自己見工都無咁認真, 原來為左個女, 真係可以去到好盡...例如: 之前我們一家去過10多間KG實戰面試.

無呀﹗我主要都係想佢飲食 balance 好野一定留比呀女﹗隔夜餸一定係我食晒﹗……有次食三文魚籽sushi (我既最愛 ),呀女居然食晒我d三文魚籽 (佢話係 ball ball),我食白飯咋~~

原帖由 cckay 於 10-3-12 09:29 發表
請問你地有無比女女食d乜野(eg.魚肝油丸),話可以增強抵抗力架?

九龍區有名氣的KG都曾拜訪(細B考K1), 各式各樣的面試都接觸過, 經驗好重要, 知道小朋友及自己面試表現有什麼優缺, 避重就輕. 到考tai po spn (大b考n1)盡量展現孩子可愛的一面, 家長對學校如何配合, 發揮家校合作!

原帖由 siumuichu 於 10-3-12 10:19 發表
Nov, 咁真係要好好分享下喇﹗
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

你好勤力﹗ 我懶,去咁多 interview 實在好辛苦﹗可能我一心想女兒做大女,考 n 班競爭無咁激烈﹗所以我無預到咁考太多﹗不過如果入唔到spn,可能我下年都要報定10間8間喇﹗

唉﹗可能唔駛煩呢﹖(又妄想中),入到spn就唔駛煩喇﹗

原帖由 Nov 於 10-3-12 10:36 發表
九龍區有名氣的KG都曾拜訪(細B考K1), 各式各樣的面試都接觸過, 經驗好重要, 知道小朋友及自己面試表現有什麼優缺, 避重就輕. 到考tai po spn (大b考n1)盡量展現孩子可愛的一面, 家長對學校如何配合, 發揮家校合作!
...

原帖由 siumuichu 於 10-3-12 09:16 發表
我諗其實好多幼兒園;都唔係有好多暑假放架﹗呀女果間只係8月係咁二放兩星期,所以我諗都未必有 summer sem﹗

其實如果大家都得償所願入到spn,其他既野都唔係好煩姐﹗﹖捱都係捱埋呢幾個月,貴極咪少食兩餐貴飯,買少兩條靚裙囉﹗

其 ...

siumuichu,

係啦 , 最好當然係 spn 收啦 ..
我都一d 唔介意食平d , 買小d野 ....

祝妳女女成功有 back up 先 ...

nov,

想當年我大女都考 成10間8 間 k1, 不過佢係 年頭女, 好多都收...
細女就令我大失預算, competition 大到我 不能相信 ...

all,

好多 07年年尾出世的都做超大女, 來緊年尾 考 k1 又是另一場 competition.....
‹ 上一主題|下一主題