用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小vs油天
樓主: irisdog
go

宣小vs油天 [複製鏈接]

原帖由 miffy 於 10-4-6 11:49 發表
我覺得宣小都係一間非常好的小學, 資源都相當好, 不過概然有人問油天, 我可以分享下。

我知宣小在音樂方面好出色, 學校會物色一些名師回來教, 而由家長自己付費, 學生會有機會接觸較高層次的老師。

而油天始終是 ...

中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)是津校,但他和宣小一樣有出色的樂團,一樣請知名的導師教樂器, Banding 比率也是極高的學校。

最近的校際管弦樂比賽冠軍也是由一所津校 — 協恩所取得。協恩一樣請名導師教樂器。

學校辦得好不好,和資助制度無必然關係。

I think YMT catholic is a good school. I would choose between YMT catholic and methodist (YMT) as the first choice in Net 31.

原帖由 irisdog 於 10-3-4 13:06 發表
你地會點選? 請大家比d意見.

有點兒問非所答,不過有出色的樂團唔等於辦學辦得好,有些學校注重運動,有些注重音樂,當然最好各樣都照顧得到就最好。

其實,由始至終都冇人話過宣小唔好,我個人亦認同音樂對小朋友的發展是非常重要的,不過有些人一定要比,而又一定要比贏,所以我才花咁多時間去答,每間學校都有自己的長處,每個家長的選擇都不同,希望大家不要只看到自己學校的優點,就漠視人家學校的優點。

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-4-6 12:11 發表

中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)是津校,但他和宣小一樣有出色的樂團,一樣請知名的導師教樂器, Banding 比率也是極高的學校。

最近的校際管弦樂比賽冠軍也是由一所津校 — 協恩所取得。協恩一樣請名導師教樂器。

學校辦 ...

原帖由 rookiemom 於 10-4-6 11:08 發表
謝謝你的information,你唔講我又真係唔知,咁點解宣小的資源好似多過一般津校? 私人donations?我唔係challenge你,係真係唔明而已。

宣小的資源好似多過一般津校?
不會吧!讀過宣小的便知,沒有泳池,更沒有操場。常常被人批評的,便是沒有一般津校的應有的設施。

津校的課外活動是有津貼的,但宣小就沒有了。大部分的都要收費,未聽過有津貼。

不明資源好似多過一般津校的是什麼?

本來唔想再說下去,但你問我我就答你。我真係唔係challenge任何人,亦唔係pick on宣小,因為如果我覺得宣小差,根本就唔會有呢個問題,只是在這里才發覺真係有唔明之處,希望有人解答而矣。

因為這里說,私校在金錢上是比津校冇優勢,但native 老師又比津校多,所以才問,我覺得學校錢多資源多對學生是好事,我唔係sarcastic,係充心的,有誰不想子女在資源充足的學校讀書?

原帖由 kls12 於 10-4-8 09:17 發表

宣小的資源好似多過一般津校?
不會吧!讀過宣小的便知,沒有泳池,更沒有操場。常常被人批評的,便是沒有一般津校的應有的設施。

津校的課外活動是有津貼的,但宣小就沒有了。大部分的都要收費,未聽過有津貼。

不明資源好 ...

宣小很好, 但如果音樂沒有興趣, 就不要選宣小.
‹ 上一主題|下一主題