用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小vs油天
樓主: irisdog
go

宣小vs油天 [複製鏈接]

DBS今年好早已收了幾個宣小男仔

唔明點解有人叫油天做名校

DBS今年好早也已收了最少一個油天男仔喇,有乜咁特別? DBS年年都收幾個油天仔,我地亦冇因咁樣叫自己做名校,唔好再扣帽子啦!

原帖由 vet 於 10-3-17 00:37 發表

So there are 146 graduates in 2 years? 引用:
原帖由 CFaHB 於 10-3-16 09:29 發表
油天中一派位結果 2009

http://www.ymtcps.edu.hk/main/news/secschool/index_09.php

宣小中一派位結果 2007-2009 (以我理解是 2 年的學生總和, 派得不好的學生不計算在內, 因為我朋友個仔派位不好, 不是表內任何 ...

但我剛打電話去宣小問老師, 佢地講2007-2009. 即是舊年的畢業的成績, 而且所有同學仔都show 晒在上面, 并不是你所說的.

I think both are good schools.  The different is govt and private, pay or not pay.  Decision should be based on the talent and character of the child.

宣小網上post出來的派位結果是annually的,那年份是代表那一屆學生的呈分年度(即當P5開始呈分至P6畢業的呈分年度)
宣小是大班教學, 40 students each form, 到P6每班約三十多人,they post all the result each year without hiding anyone's result.  Only I heard some got better result after 叩門but not reporting to school.  Their records remains the same as the result released by the government. e.g. I heard one graduates with poor ranking who did not even apply 丘佐榮.  But he  叩門 successfully and have excellent performance there.

原帖由 vet 於 10-3-17 12:37 AM 發表

宜家油天換左校長, 咩境況都要拭目以待。 但九十年代, 有不少油天生派左去名校 (如皇仁、DGS) , 做哂會考狀元(上埋電視)

唔知係咪咁就叫做"名校" ?!

新校長很低調,是實幹型,對學生的成績同品格都有要求。其實由頭到尾,大部份油天家長連我在內,都唔覺油天是‘名校’,真正的‘名校’是小拔,喇沙 etc,油天只是一間較好的津校,很平民,用有限的資源做到最好而矣。

原帖由 bb78 於 10-3-30 13:36 發表

宜家油天換左校長, 咩境況都要拭目以待。 但九十年代, 有不少油天生派左去名校 (如皇仁、DGS) , 做哂會考狀元(上埋電視)

唔知係咪咁就叫做"名校" ?! ...

宣道家長冼係樂器方面支出,好多時可能貴過每月既學費, 識得男仔西樂8級(唔知好似係打鼓), p5 再搵老師extra再補, abt500蚊/hr(佢亞媽話係最平), 學校學果d未計, 佢還有另一種樂器.  小學間間都有人讀書叻,但宣小對音樂培訓做得很好過其他學校,o甘多人入男女拔, 都係佢應得.

原帖由 catcatmom 於 10-3-31 15:18 發表
o甘多人入男女拔, 都係佢應得. ...

仲有, 私小既家長比較願意交學費, 所以比例上會多d人入讀貴直資,我知有d名津校既BAND 1頭學生,考到最TOP個幾間直資,但是,最后都放棄唔讀,所以,學校要學生家長寫保證入讀信,先肯幫學生岀推薦信給某幾間最TOP 中學.

油天的課程唔係淺,英文係弱了一點,但中文同數都好強,冇聽過上中學跟唔上,因好多人自己都有補英文,而好成績的入勁學校,成績冇咁好的就入冇咁勁的學校,所以你說的應該唔會發生。

其實覺得好多人都係對油天不太瞭解但又要得閒冇事踏幾腳,心態好怪!

原帖由 kongkong7794 於 10-4-1 22:34 發表
其實我都唔覺得油天係"名校"唔明點解咁多人話好.. 佢地60幾%係好咩??? 佢地教D課程好似比較淺,派到好嘅中學將來又讀唔讀得上呢??

每星期有一半英文堂是外籍老師教 (8堂中有4堂)

甘油天有幾多位英文外籍老師?好奇一問.

油天只有1.5個native英文的外藉老師(0.5個係因為他不是全日都在學校),native普通話的就大把,另長年都有一個是國內派來交流的國家級普通話教師。

油天學費=$0, 我都好奇問下,宣小每月學費幾多?在學校學樂器每月又幾多?

其實這樣問係冇意思,根本一間是津校(免費),一間是私校($$$),論資源,油天當然唔夠直資同私校比,比師資,比設施,以宣小的學費,應該同小拔呀,St. Paul Co-ed 比嘛。

原帖由 catcatmom 於 10-4-6 00:59 發表
每星期有一半英文堂是外籍老師教 (8堂中有4堂)

甘油天有幾多位英文外籍老師?好奇一問.

原帖由 rookiemom 於 10-4-6 10:23 發表
油天只有1.5個native英文的外藉老師(0.5個係因為他不是全日都在學校),native普通話的就大把,另長年都有一個是國內派來交流的國家級普通話教師。

油天學費=$0, 我都好奇問下,宣小每月學費幾多?在學校學樂器每月又幾多?

其 ...

宣小學費每月3千多元,交10個月。宣小網頁上列出的學費如下:

小一至小四:31300(全年) 小五:35200(全年)  小六:37800(全年)

私立學校和直資學校不同,私立學校沒有政府的津貼。三千多元的學費只大約相等於津貼學校所收取的政府資助。宣小在學校資源上,相對官津學校,並沒有任何優勢。

謝謝你的information,你唔講我又真係唔知,咁點解宣小的資源好似多過一般津校? 私人donations?我唔係challenge你,係真係唔明而已。

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-4-6 10:53 發表

宣小學費每月3千多元,交10個月。宣小網頁上列出的學費如下:

小一至小四:31300(全年) 小五:35200(全年)  小六:37800(全年)

私立學校和直資學校不同,私立學校沒有政府的津貼。三千多元的學費只大約相等於津貼學校所收 ...

我哋津校小一都係2星期得一堂係net教oral, 中文又唔係pth教, 相對新油天較我校仲好, 唔知舊油天又會點呢?

私校課程和資源可以較靈活使用, 人工都應該較津校平.

原帖由 rookiemom 於 10-4-6 11:08 發表
謝謝你的information,你唔講我又真係唔知,咁點解宣小的資源好似多過一般津校? 私人donations?我唔係challenge你,係真係唔明而已。

宣小的學校資源無可能好過津校,例如校舍雖然在千禧年重建,但相對官津的千禧標準校舍小,也沒有操場。

在香港,政府對私立學校的支援有限,因此採用香港學制的私立學校其實很難生存。過往的私立中學,大多都不存在。私立大專的學歷就一直不獲政府承認。小學所需的經費較少,所以還有一定數量的私立學校,但直資的出現,也使私立小學面對更大的競爭。
‹ 上一主題|下一主題