用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 音樂考試 vs 音樂比賽
go

音樂考試 vs 音樂比賽 [複製鏈接]

唔多唔少大家都會緊張下小朋友既成績,咁大家覺得音樂考試時既成績重要D,定係音樂比賽時既成績重要D?
   0    0    0    0

我個人認為是音樂考試成績重要

原帖由 POTATOYUNG 於 10-3-4 11:26 發表
我個人認為是音樂考試成績重要

我都有D咁覺得,不過我Jesse仔就係懶懶閒咁唔去練Scale,次次考試都死Scale。

不過我又諗,考試係一次(除非考多次),學校方面會睇,但係佢地又想同學可以幫佢地拎多D獎。好似迪迪哥咁,個個都記得佢拎咩野獎,又唔會理佢考試考成點。

我覺得比賽成績對佢既將來重要d.
考試唔得咪再考lo, 總會得. 考試人人都有, 比賽就未必.

I also feel the result of the exam seems to be more important.
Somehow, taking the competition is a bit less pressure than the exam in my mind. IT seems to gain some experience more.
Of course not all people would agree with me. : )

兩樣都重要, 但我會覺得考試成績係基本, 而好ge比賽成績就會令你錦上添花

個人意見,音樂比賽成績重要過音樂考試,特別係投考學校;但對"揾食"來說,音樂考試又重要過比賽成績,因為家長或機構會看你音樂考試資歷,例如是否演奏級等才有信心比小朋友你教,及厘定學費如何.
當然啦,要睇你是什麼音樂比賽,出面好多良莠不齊的掠水機構的音樂比賽,攞到佢張証書亦無代表性,報名費奇貴,動不動成5,6百銀,真係要諗清楚有無用.
你會唔會問"朗朗"攞住物証書呢?只知佢參加過出名的音樂心賽,從此成名.

原帖由 rogerchiu 於 10-3-4 10:14 發表
唔多唔少大家都會緊張下小朋友既成績,咁大家覺得音樂考試時既成績重要D,定係音樂比賽時既成績重要D?

醒目開學勳章

原帖由 Sherryko9 於 10-3-9 15:01 發表
個人意見,音樂比賽成績重要過音樂考試,特別係投考學校;但對"揾食"來說,音樂考試又重要過比賽成績,因為家長或機構會看你音樂考試資歷,例如是否演奏級等才有信心比小朋友你教,及厘定學費如何.
當然啦,要睇你是什麼音樂 ...

咩比賽又貴又唔實際?可否透露一吓?

係囉係囉,好似搵工同,考試就重要D,有人一次報幾次試,再拎張最好既出黎。

如果係搵學校,D學校又會睇重D比賽成績,等你幫佢拎獎,之後就佢地學生拎獎。

考試成續好,可以搵工,比賽成績好,就可以出名(當然係在大比賽啦)。

其實我都想知有邊D比賽係圍內自己人的,又有邊D比完個成績冇用?當然比賽中都會學到少少野掛。

不過我估出比賽名可能會比人告,所以打格仔或者PM下。等我地唔駛花錢花時間去。

大家有無留意,在【音樂人生】一片中,有個師奶問KJ學到第幾級,KJ回答佢系唔考級嘅。我個仔翻到學校,老師問佢violin學到第幾級,佢有樣學樣,話自己唔考級嘅!hehe!

原帖由 小伊 於 10-3-9 21:47 發表
大家有無留意,在【音樂人生】一片中,有個師奶問KJ學到第幾級,KJ回答佢系唔考級嘅。我個仔翻到學校,老師問佢violin學到第幾級,佢有樣學樣,話自己唔考級嘅!hehe! ...

MISS 左添,係咪好好睇架?家下有冇DVD/CD 出?

原帖由 fcbttkw 於 10-3-9 17:50 發表

咩比賽又貴又唔實際?可否透露一吓?

如果我參加比賽, 我會搵d國際性o個d啦~
至起碼評判唔會係d 普通教琴老師~

醒目開學勳章

原帖由 pianochu18 於 10-3-12 02:15 發表

如果我參加比賽, 我會搵d國際性o個d啦~
至起碼評判唔會係d 普通教琴老師~

例如呢?

回覆 11# rogerchiu 的文章

都幾好睇,Nancy Loo出鏡唔多,但可見Miss Loo系香港頂尖嘅琴老師。

.............

唔好的比賽唔好講,免得比人鬧。
但好的比賽,可否介紹一下?
如小朋只得2-3級程度,除了校際,種有無其它可參加?
‹ 上一主題|下一主題