用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 原本一心諗住讀york 嘅mami ! 急急急
樓主: 牛精仔
go

原本一心諗住讀york 嘅mami ! 急急急 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-3-9 11:24 發表

你上次問左話預備班家長無得陪,我都擔心呀仔一定din,頭個月我都自己湊番學,呀仔出街&訓覺都要著尿x,到時番學都5知點...,其實,我覺得如果你自己覺得york係ok,咁國際班d資源可能會比local好dd,掉轉諗,5join國際班5會d ...
我同你情況好相似, 可能大家都係細b, 我b出世至今, 去邊都有爸爸 /媽媽陪住, 預備班家長唔入得, 我非常擔心, 小朋友都未戒片, 呢樣野我都唔知點好, 真係要在7月前 train好d小朋友去toliet。

上星期同阿b去左旅行, 在airport d 滑梯度玩, 我"呢"埋等佢自己同其他小朋友一齊, 點知佢第1時間搵返自己對鞋周圍搵媽媽..... 真係想像唔到入學要喊幾耐...

至於國際班, 我嘅bottom line 係, 只要佢不是行IB 課程, 我會JOIN。

醒目開學勳章

原帖由 媽珠 於 10-3-9 11:38 發表
牛精仔, 唔好意思, 我想幫你補充下, K2仲有個叫多元智能班--學費比本地班多一陪, 但上堂時間是全日, 以我了解係正常的半天上課+半天extra course (extra course內容 : 劍英+ 興趣班+ 老師睇住小朋友做功課--有家長話 ...
多元智能班, 我都有問朋友關於呢個班, 我估我到時有得揀都會JOIN, 起碼我下午唔駛頭痕搵野比小朋友讀。

不過多口講句, 我FD 小朋友讀緊, COMMENT係, 如你唔比EXTRA錢JOIN 佢D野, 係會冇咩人理你......所以, 最後唔想JOIN, 都會比錢JOIN。

原帖由 媽珠 於 10-3-9 11:45 發表
你唔好擔心個仔, 返學就係要學自立合群, 返O左學就會學校教佢介片, 不過初時你要放多兩條褲響書包

haha,我都想佢快d學得自立d,咁我就舒服d....

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 11:47 發表
我同你情況好相似, 可能大家都係細b, 我b出世至今, 去邊都有爸爸 /媽媽陪住, 預備班家長唔入得, 我非常擔心, 小朋友都未戒片, 呢樣野我都唔知點好, 真係要在7月前 train好d小朋友去toliet。

上星期同阿b去左旅行,  ...

haha,我同你一樣呀,你係味full time mami 呀?你個b好似係味0710bb 呀,我b係0710bb,宜家講野又5叻,又5肯跟其他人...only daddy and mami

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 11:53 發表
多元智能班, 我都有問朋友關於呢個班, 我估我到時有得揀都會JOIN, 起碼我下午唔駛頭痕搵野比小朋友讀。

不過多口講句, 我FD 小朋友讀緊, COMMENT係, 如你唔比EXTRA錢JOIN 佢D野, 係會冇咩人理你......所以, 最後唔 ...

反而k2我不一定join智能班,我prefer saturday返去學cambridge...

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 11:53 發表

不過多口講句, 我FD 小朋友讀緊, COMMENT係, 如你唔比EXTRA錢JOIN 佢D野, 係會冇咩人理你......所以, 最後唔 ...

我都有聽過呢個班, but 學費太貴, 未必負擔到, 同埋我都唔想佢一至五都全日, 會好攰架...我只會join cambridge course 同一d 興趣班law.
你話唔join 會冇人理? 唔會掛??

原帖由 姬絲蒂 於 10-3-8 14:40 發表
請問k2既劍橋英文大概幾多錢? 我想有心理準備budget下d錢. Thanks!
Hi, my son is a K2 student this now.  He'll sit for this Cambridge Exam - Starter lever in coming 27th /Mar/10 in Shenzhen.  The total cost for that exam is around $2000+ (admission fees, transport cost, insurance etc).   Basically, he is a full time student (am + pm programme), even thought the cost is very high.   (total school fee $3,000.00 x 2 plus misc cost around $200~500.00).  i still let him study long time because i don't want him to watch TV or nothing to do during pm time.

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 11:47 發表

上星期同阿b去左旅行,  ...

牛精仔:
請問IB課程係咩黎架?

原帖由 babycreamy 於 10-3-9 12:42 發表

我都有聽過呢個班, but 學費太貴, 未必負擔到, 同埋我都唔想佢一至五都全日, 會好攰架...我只會join cambridge course 同一d 興趣班law.
你話唔join 會冇人理? 唔會掛?? ...

我都係咁諗,佢地只係pa係枱上訓,番全日好辛苦!

回覆 16# mokstick 的文章

本地班學費$3600? 國際班$4200? I never heard such option in the last year.  My son is a K2 student in York now.  His school fees is basically $3,000.00 per month.  But i know the school fee is proposed to be increased to $3,1XX.00 this year, but seems not getting approval as it dosen't change up to the moment.

加學費唔係申請新一個學年嫁咩?
所以就算approve左都應該係八月至加學費

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-3-9 12:04 發表

haha,我同你一樣呀,你係味full time mami 呀?你個b好似係味0710bb 呀,我b係0710bb,宜家講野又5叻,又5肯跟其他人...only daddy and mami
我不是full time mom, 平日要返工, 但一放工就即衝返屋企... 而我工作比例relax, 可以anytime 放假, 所以7月我會take leave 同小朋友返學。

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-3-9 12:42 發表

你話唔join 會冇人理? 唔會掛?? ...
我個fd係咁講, 我就咁聽...唔知係佢自己personal feeling定其他未比extra 錢嘅mami都一樣覺得。 不過既然學校係牟利學校,你唔加錢join 佢d野, 對你冇咁關心都係人之常情。

醒目開學勳章

原帖由 wingwingka 於 10-3-9 13:22 發表

牛精仔:
請問IB課程係咩黎架?
詳情我唔太清楚, only知係for 國際學校的, 同本地小學課程connect唔到...

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 14:01 發表
詳情我唔太清楚, only知係for 國際學校的, 同本地小學課程connect唔到...

我啱啱自己問過ms.fung, 佢話intl class 的課程同local class 一樣, 只係授課語言唔同, 可以connect 返local 小學課程.
but 佢話local class 只係一個班主任, 2 個老師. 而唔係2 個local 班主任, 呢個同我地不嬲傾開既有d唔同..??

我想問你地係咪都會join 適應班, 我諗我都要放假陪佢返.
因我阿b 冇返n 班, 我諗住join 2 weeks 個班呀...

大家知晤知1842雜費系未一定要俾?其他例如校服同埋TEA可以晤比住先?到時等真系入讀先0系出面買?但系果D物品系未出面都可以買到?真系好頭痕!

我尋日打俾YORK, 問佢地有沒D TALK之類既野講解下國際部既情況, 佢地開始沒出聲, 淨系問我仔個名, 同埋聯絡電話, 過左一陣就突然間話其實3月19號下午4點會有個BRIEFING講解國際部的, 話可以幫我留位去聽.

原帖由 smellycat 於 10-3-10 11:28 發表
我尋日打俾YORK, 問佢地有沒D TALK之類既野講解下國際部既情況, 佢地開始沒出聲, 淨系問我仔個名, 同埋聯絡電話, 過左一陣就突然間話其實3月19號下午4點會有個BRIEFING講解國際部的, 話可以幫我留位去聽. ...
我都打左去留左位la,雖然都會報,但都去了解下!

吓, 19號... 4:00 p.m., 我要返工... 出席唔到.. 但係又好想去了解下..

local class得一個班主任??唔係喎,我in 0個日話每班有2個班主任嫁喎!!!
咁係咪每個local班人數少左﹙因有人去左int 班﹚,所以按比例得返一個班主任咋?
教育署有規定幼稚園師生比例嫁喎
‹ 上一主題|下一主題