用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 ..編輯帖子
go

..編輯帖子 [複製鏈接]

................
   0    0    0    0

其實係唔係去得Step 做評估, 多數都話有問題? 因家長覺得有問題才去Step 做評估?

step好似可以refer去排政府服務i/e/s位?

請問係Step 做評估收幾錢?

原帖由 DYJY 於 10-3-3 11:54 發表
我仔2歲2個月,剛在Step 做完評估,証實是:(1) 有自閉傾向,(2) 言語遲緩,
智力正常,step 建議上密集訓練班,再上正常小學。現請教各位mami. :
(1) 上密集訓練班,或個人訓練好呢?
(2) 除了去Step 上訓練班, 有冇其他地方有得上(九 ...

3年前做step:HK$3xxx

可考慮去links 領思 左敦238大厦,提供半日小組一週五天的小組訓練,包埋言語/職業治療,但據知現時排隊等....

Links 搬了去旺角雅蘭

原帖由 rpang001 於 10-3-3 16:46 發表
3年前做step:HK$3xxx

可考慮去links 領思 左敦238大厦,提供半日小組一週五天的小組訓練,包埋言語/職業治療,但據知現時排隊等....

Links係要排隊, 而且不知要等多久
又多左件化骨龍=.=" 慈慈+徽徽 尼次阿媽有排做囉...

Q:其實係唔係去得Step 做評估, 多數都話有問題?
A: In my daughter's case, it was not. I found that both Ms. Chu & Ms. Wong are very experienced and observant. Now looking back (almost two years ago), I find that their assessment was quite accurate.

The assessment done in English was $4,000.
原帖由 bobolam 於 10-3-3 12:46 發表
其實係唔係去得Step 做評估, 多數都話有問題? 因家長覺得有問題才去Step 做評估?

我仔2歲2個月,剛在Step 做完評估,証實是:(1) 有自閉傾向,(2) 言語遲緩,
智力正常,step 建議上密集訓練班,再上正常小學。現請教各位mami. :
(2) 除了去Step 上訓練班, 有冇其他地方有得上(九 ...

如果導師好,當然係做個人訓練好啦,你的小朋友還細,社交方面暫時不是最重要,上單對單訓練,導師會針對你小朋友的需要和進度教,不過$$$$囉,一個星期可以做幾多個鐘頭個人訓練呢﹖

上密集訓練的好處是就係密集囉,其實我們做家長的,不一定懂得怎樣教有特殊需要的小朋友,上密集训练的话,导师每星期有15个钟头教他,个人训练就比较难有那么多时间了。

不过无论上任何课程,在家也需要训练,而且越早越好,我以前浪费了时间在“想”当中,希望你尽快帮你的儿子开始训练。

(2) 除了去Step 上訓練班, 有冇其他地方有得上(九龍區)

以下有些資料可作參考:

http://www.autismpartnership.com.hk/

http://www.heephong.org/chi/slp/slp_activity.php?id_postitem=1896#1896 (九龍)

http://www.hohcs.org.hk/service.php (九龍)

http://www.joyfulclass.com/ (九龍)

http://www.linkscdc.com/content/section/1/44/lang,zh/ (九龍)

http://www.autismchildren.org.hk/chipage4.html

(3) 有冇其他治療 / 訓練的推介

有音樂治療、髗骶骨、針炙等等,你可以在BK找找。

依家d 所謂密集訓練班, 其實只係小班特殊幼稚園, 單對單時間唔多, 如果你囝囝智力正常, 响普通學校環境都學到嘢, 感覺上個人訓練+ST 好d, 不過你自己都要跟, 學吓點教, 同佢响屋企針對性咁玩多d!

原帖由 bobolam 於 10-3-3 12:46 發表

可唔可以解釋什麼叫 i/e/s位? thanks!

原帖由 pipi331 於 10-3-5 02:02 發表

i-位 = 兼收幼兒學校, 每天半小時由兼收老師做個別訓練, 每二星期一節st, pt/ot 每隔2個月至過來一次
e位 = 早期訓練中心, 有特殊幼兒導師, st/ot/pt, 每星期去做一全天 or 二個半天訓練, 其他日子返普通幼兒園
s ...

thanks a lot!
可唔可以解釋什麼叫 st,pt,ot?
many thanks!

thanks.........................

可否講解吓如何不適合呀? 希望可用作參考。

原帖由 DYJY 於 10-3-5 22:25 發表
Step assessment 收 HK$5500.

今日去Links 上言語, OK'
下午上小跳豆 - 不適合我的仔,

有冇油尖旺 言語治療介紹呢?thanks

我打去step問過, 佢地建議我見左佢地位高級幼兒導師先(收$850), 之後佢會再講應該選擇做那一種評估.   其實真係有無咁既需要呢?  因為又要比多筆錢.

DYJY,
我都想知點解"小跳豆" 不適合你囝囝呢?   我考慮報唔報呀?  因為呢個係唯一有位可即上既course, 煩請給意見.  thx!

原帖由 pipi331 於 10-3-6 00:46 發表

如果只為排服務, 唔需要正式判斷 是否 自閉症, 做 綜合評估, 2500 己經得.

言語治療, 系觀塘 荃灣得唔得??
http://www.speech.com.hk/

小跳豆 -

links的導師
‹ 上一主題|下一主題