用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點先知小朋友屬於band幾?
go

點先知小朋友屬於band幾?

阿仔今年P.5,想揾定d資料,請問點先知小朋友係band 幾學生?thx

原帖由 D.Fish 於 10-3-2 00:25 發表
阿仔今年P.5,想揾定d資料,請問點先知小朋友係band 幾學生?thx

我都好有興趣知道!
是否校內部文件, 一般人不能查詢?
咁點樣來定小朋友係邊個BRAND的學生組別?

BANDING是根據學生的呈分試的校內名次而定, 首次呈分試在P5下學期, 第二&三次分別在P6上,下學期考核.

醒目開學勳章 王國長老

個分會再經教統局adjust, 之後老師會知道所有學生banding, 到揀學校時會同家長講, 等家長可以知道應該target邊d學校
原帖由 irisyan 於 10-3-2 10:02 AM 發表
BANDING是根據學生的呈分試的校內名次而定, 首次呈分試在P5下學期, 第二&三次分別在P6上,下學期考核.

一般在六年级上學期呈分試後通知家長。

Thank you all!

另外, 我都想知一點.

自行是否可以報兩間官校或津校?

直資就無規限, 任報多少間?

請各位指教!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-2 10:23 發表
個分會再經教統局adjust, 之後老師會知道所有學生banding, 到揀學校時會同家長講, 等家長可以知道應該target邊d學校

小學係唔會知學生嘅組別, 教育局絕對唔會通知小學,亦唔會話俾家長聽嘅。小學老師只係憑學校過往派位情況, 從而推斷學生嘅大概組別, 嗰啲排喺前列位置嘅學生,老師當然可以話佢知一定係band1,但一啲邊緣學生就會有機會升或降組別。所以老師會喺第二次呈分試之後叫啲邊緣學生努力啲。

教育局會將全港參加派位嘅學生分為三個組別,用以計算甲部的派位先後次序,再而將本局學生分又為三個組別, 作為乙部派位的先後次序, 嗰啲已喺第一階段被中學收咗嘅學生當然唔駛電腦派位。

可以考多間直資學校, 一但學生被通知取錄, 大多數都會通知教育局, 咁教育局就唔會派位俾嗰個學生, 所以要考慮清楚, 唔係間間直資都係好學校。

温馨提示:
1997年香港主權移交, 更名為教育統籌局Education and Manpower Bureau)。
2002年7月1 日時任香港特別行政區行政長官董建華推行主要官員問責制,並將各政策局重組為11局。負責勞工事務的勞工處撥歸經濟發展及勞工局由經濟局改組而成)。
2003年1月,由於香港特區政府財政赤子嚴重,政府需要精簡人手,所以實行「局署合併」,把轄下的教育署及教育統籌局合併,成為新的教育統籌局
2007年7月1日政策局改組,教育統籌局改稱教育局(Educaton Bureau),繼續負責教育政策方面的職責,而過往由教統局負責有關人力資源的政策,現由勞工及福利局負責。

想請問考小五評分試之後, 會否告知成績, 會否派回考卷 ?

原帖由 maglam1985 於 10-3-4 08:28 發表

小學係唔會知學生嘅組別, 教育局絕對唔會通知小學,亦唔會話俾家長聽嘅。小學老師只係憑學校過往派位情況, 從而推斷學生嘅大概組別, 嗰啲排喺前列位置嘅學生,老師當然可以話佢知一定係band1,但一啲邊緣學生就會有機會 ...

原帖由 kuromima 於 10-3-4 12:08 發表
想請問考小五評分試之後, 會否告知成績, 會否派回考卷 ?

當然會告知學生成績, 小兒小學是會將5年級下學期的考試作為呈分試, 。各小學有不同的做法, 有些學校可以在堂上對卷, 有些不能, 而大多數學校是不會讓學生把試卷帶回家。

請問可否跨區選校嗎? 因為可能會搬屋!
KooKuKooKu :pint:

maglam1985,
你知唔知教育局的"排名次弟"是否一人一名次還是1.1, 1.2, 1.3 .................. 3.1,3.2, .........3.9 o甘樣排

如同級頭5名的5個人, 佢地的排名次弟會否一樣?

原帖由 maglam1985 於 10-3-4 08:28 發表

小學係唔會知學生嘅組別, 教育局絕對唔會通知小學,亦唔會話俾家長聽嘅。小學老師只係憑學校過往派位情況, 從而推斷學生嘅大概組別, 嗰啲排喺前列位置嘅學生,老師當然可以話佢知一定係band1,但一啲邊緣學生就會有機會 ...

舊年我曾經問過教育局, 佢哋話有一套電腦軟件分發俾各小學, 用來計算學生所屬組別。
雖然有呢套軟件, 不過唔係間間小學都會把學生所屬組別直接告知家長, 所以家長只有估估下。

其實六年级上學期呈分試後學校通知的banding,是根據當時校內名次和上學年派位分怖計算出來,因此都算準確。教统局當然唔會話比學校知,因為下學期呈分試還未考,你唔比個學生突飛猛進嗎?
還有教统局沒有將全港中學分成band1,band2 or band3,你有沒有見過學校門口掛住個band1學校牌,只不過是以住收的大多數是band1组別學生,所以就叫它的band1學校。

原帖由 cck0808 於 10-3-4 22:17 發表
其實六年级上學期呈分試後學校通知的banding,是根據當時校內名次和上學年派位分怖計算出來,因此都算準確。教统局當然唔會話比學校知,因為下學期呈分試還未考,你唔比個學生突飛猛進嗎?
還有教统局沒有將全港中學分成band1, ...

中學是沒有分band 1, band 2或band3 的, 只有升中派位時, 教育局將全港參加派位的學生分為3個band。
若band 1小學家長都同時選擇某一中學, 那這所中學所收的學生自然是band 1生, 便成為band 1中學, 若某中學突然有負面或其它不利消息, 例如喇沙(陳瑞祺), 今年便可能不能全收band 1的小學生, 那可能變成家長心中的band 2了。

温馨提示:
教統局已不存在, 現已改為是教育局。(請看我上面的留言)

原帖由 2008mum2008 於 10-3-4 22:12 發表

舊年我曾經問過教育局, 佢哋話有一套電腦軟件分發俾各小學, 用來計算學生所屬組別。
雖然有呢套軟件, 不過唔係間間小學都會把學生所屬組別直接告知家長, 所以家長只有估估下。 ...

應該沒有甚麼軟件, 若有, 學校便絕對可以告訴家長的banding, 不用叫邊緣人努力

原帖由 kooku2004 於 10-3-4 21:24 發表
請問可否跨區選校嗎? 因為可能會搬屋!

自行時當然可以, 而第二階段電腦前,要早啲通知教育局, 我記得小兒學校派咗兩次更改選校區域的申請表, 詳請可向學校查詢。

原帖由 moyan 於 10-3-4 21:30 發表
maglam1985,
你知唔知教育局的"排名次弟"是否一人一名次還是1.1, 1.2, 1.3 .................. 3.1,3.2, .........3.9 o甘樣排

如同級頭5名的5個人, 佢地的排名次弟會否一樣? ...

次第係當中學喺第一階段自行收生時, 將所有考生的名字呈上教育局, 然後教育局只會把向這所中學投考的學生排名次, (是頭兩次呈分試及調整後的分數),給回中學, 讓中學知道考生的排名, 有啲中學唔想見哂所有考生, 會根據次第排名方法約見考生面試 。

若同級的學生以名次計, 當然考第一的學生在教育局次第的比考第二學生的第排高, 因為只計自己學校排名。若與其他學校, 當然水準高的學校的學生比水準低的學校的學生排名高好多。

原帖由 maglam1985 於 10-3-5 08:37 發表

應該沒有甚麼軟件, 若有, 學校便絕對可以告訴家長的banding, 不用叫邊緣人努力

的確係有呢套軟件,係教育局負責中西區果嗰madam舊年同我講的!如果冇,學校用甚麼數據去告訴家長學生屬於那個組別?

考呈分試間間學校都好緊張啦,老師一定提醒d學生要努力,而特別提醒邊緣人是因為佢哋如果一時失手,就會降band,所以要佢哋更加努力。

原帖由 2008mum2008 於 10-3-7 20:59 發表

的確係有呢套軟件,係教育局負責中西區果嗰madam舊年同我講的!如果冇,學校用甚麼數據去告訴家長學生屬於那個組別?

考呈分試間間學校都好緊張啦,老師一定提醒d學生要努力,而特別提醒邊緣人是因為佢哋如果一時失手,就會降b ...

教育局梗係有喇, 不過唔會話俾學校聽, 而學校根據歷年派位情況而告訴學生的組別。我聽日去問吓教育局就知。